A székely válogatott csapatkapitányai

"Oh kapitány, kapitányom!"

Idén ünnepli ötéves születésnapját a Székelyföld Labdarúgó Egyesület, amelynek keretén belül a székely válogatott is működik. 2014. július 12-e és 2018. június 9-e között 24 hivatalos mérkőzést játszott a csapat és összesen 65 játékos öltötte magára a székely mezt. A csapatkapitányi tisztség az alábbi játékosokat illette meg:

RF

Szőcs Lóránd (8) – válogatottság: 19/0 – Cucué volt a megtiszteltetés, hogy válogatottunk első mérkőzésén csapatkapitányként vezethette ki a székely legényeket. Ezt még hét másik alkalom követte, két CONIFA EB-n és egy VB-n is volt a székely válogatott csk-ja.

Székely himnusz telitorokból

Péter Mózes (1) – válogatottság: 8/2 – Mó a Raetia elleni, Sepsiszentgyörgyön játszott, barátságos találkozón viselte a karszalagot. Évek óta a Székelyudvarhelyi  FC csapatkapitánya, így nem volt idegen számára a szerep.

Mó üdvözli a gólszerző Mánya Szabit (Sepsiszentgyörgy, 2014)

Csíki Dénes (3) – válogatottság: 17/2 – Cucu hiányában általában a székely Dolph Lundgren vette át a kapitányi szerepet. A debreceni EB-n és az abháziai VB-n is viselte a karszalagot.

Dénkó híres 6-os meze és a csapatkapitányi kellékek

Ilyés Róbert (2) – válogatottság: 6/0 – amikor végre az elmúlt 25 év egyik legsikeresebb székely játékosa is szerepet kapott a válogatottban, akkor, bár nem ő kérte, mindenki számára egyértelmű volt, hogy övé lesz a megtiszteltetés, hogy csapatkapitányként vezesse ki a pályára a társakat. Az első Magyar Örökség Kupán viselte a karszalagot. Amióta játékos-edzőként (újabban csak edzőként) tevékenykedik a válogatottnál, azóta Csizié a nemes feladat.  

Ilyés Robi kezdőrúgásra készen (Szarvas, Magyar Örökség Kupa, ’16)

Csizmadia Csaba (10) – válogatottság: 11/0 – karrierje és személyisége ismeretében Csizi is kellően biztos és megfelelő választásnak tűnt a csapatkapitányi posztra, amikor a 2017-es, Észak-Ciprusi EB előtt felajánlotta szereplését a székely válogatottban. Azóta csak egy meccsen nem az ő bal karján feszült a csapatkapitányi karszalag.

Csizi Tignosinivel, Padánia csk-jával a meccs előtt (London ’18). Fotó: Pál Árpád (Székelysport)

Az utóbbi meccseinken nagyon ritka volt, hogy Csizi, Dénkó vagy Cucu se legyen a pályán, így kellőképpen ritkán került más játékosra a karszalag, mondjuk tavaly Londonban Gazda Józsika pont így járt és büszkén viselhette a “C” betűt a karján.