A székely válogatott csapatkapitányai

"Oh kapitány, kapitányom!"

Idén ünnepli kilencedik születésnapját a Székelyföld Labdarúgó Egyesület, amelynek keretén belül a székely válogatott is működik. 2014. július 12-e és 2019. június 8-a között 29 hivatalos mérkőzést játszott a székely válogatott, összesen 75 játékos öltötte magára a székely mezt. A csapatkapitányi tisztség az alábbi játékosokat illette meg:

Szőcs Lóránd (8) – válogatottság: 19/0 – Cucué volt a megtiszteltetés, hogy válogatottunk első mérkőzésén csapatkapitányként vezethette ki a székely legényeket. Ezt még hét másik alkalom követte, két CONIFA Eb-n és egy vb-n is volt a székely válogatott csk-ja.

Székely himnusz teli torokból (Dunaszerdahely, 2015) 

Péter Mózes (2) – válogatottság: 13/2 – Mó a Raetia elleni, Sepsiszentgyörgyön játszott, barátságos találkozón viselte először a karszalagot. Éveken át volt a Székelyudvarhelyi  FC csapatkapitánya, így nem volt idegen számára a szerep. A 2019-es CONIFA Eb-re újra meghívást kapott a válogatottba és Rózsa Árpád eltiltása miatt Nyugat-Örményország ellen másodszor lett csk.

Mó üdvözli a gólszerző Mánya Szabit (Sepsiszentgyörgy, 2014) – Fotó: Toró Attila

Csíki Dénes (3) – válogatottság: 17/2 – Cucu hiányában általában a székely Dolph Lundgren vette át a kapitányi szerepet. A debreceni Eb-n és az abháziai vb-n is viselte a karszalagot. Akárcsak Cucu, Dénkó is minden tornán (Eb, vb, Magyar Örökség Kupa) ott volt a székely válogatottban 2015 és 2018 között.

Csíki Dénkó harmadik alkalommal vezeti csapatkapitányként a válogatottat (Gagra, 2016)

Ilyés Róbert (2) – válogatottság: 6/0 – amikor végre az elmúlt 25 év egyik legsikeresebb székely játékosa is szerepet kapott a válogatottban, akkor, bár nem ő kérte, mindenki számára egyértelmű volt, hogy övé lesz a megtiszteltetés, hogy csapatkapitányként vezesse ki a pályára a társakat. Az első Magyar Örökség Kupán viselte a karszalagot. Amikor játékos-edzőként (újabban csak edzőként) tevékenykedett a válogatottnál, akkor Csizié lett a nemes feladat.  

Ilyés Robi kezdőrúgásra készen (Szarvas, 2016)

Csizmadia Csaba (10) – válogatottság: 11/0 – karrierje és személyisége ismeretében Csizi is kellően biztos és megfelelő választásnak tűnt a csapatkapitányi posztra, amikor a 2017-es észak-ciprusi Eb előtt felajánlotta szereplését a székely válogatottban. Azóta csak egy meccsen – mert csereként állt be – nem az ő bal karján feszült a csapatkapitányi karszalag.

Csizi Tignosinivel, Padánia csk-jával a meccs előtt (London, 2018) – Fotó: Pál Árpád

Az utóbbi meccseinken nagyon ritka volt, hogy Csizi, Dénkó vagy Cucu se legyen a pályán, így kellőképpen ritkán került más játékosra a karszalag, mondjuk Londonban Gazda József (17/1) pont így járt és büszkén viselhette a “C” betűt a karján.

Gazda Józsika karjára meccs közben került a karszalag. Itt épp a mérkőzés után fogadják a gratulációkat a legények (London, 2018) Fotó: Pál Árpád

Rózsa Árpád (2) – válogatottság 19/0 – az egyik legrégebbi motoros a válogatott kötelékében, így logikus döntés volt a ’19-es CONIFA Eb-n játékos-edzőként tevékenykedő Gazda Józsika részéről, hogy Rózsát nevezze ki csapatkapitánynak. Cucuval karöltve válogatottsági csúcstartónk Padánia és Dél-Oszétia ellen viselte a karszalagot.

Az arcahi Eb-n Rózsa Árpád kétszer viselte a csk karszalagot (Askeran, 2019)

Benkő-Bíró Norbert (2) – válogatottság 17/1 – az egyetlen székely játékos, aki az eddigi összes Eb-n pályára lépett, amin a székely válogatott szerepelt, ezt csapatkapitányi kinevezéssel illett elismerni, így BB is kapott két meccset székely válogatott csapatkapitányként: az Arcah és Lappföld elleni helyosztókon.

BB első ízben vezeti csapatkapitányként a székely válogatottat (Martuni, 2019)