A székely válogatott csapatkapitányai (frissítve)

"Oh kapitány, kapitányom!"

Idén ünnepelte ötéves születésnapját a Székelyföld Labdarúgó Egyesület, amelynek keretén belül a székely válogatott is működik. 2014. július 12-e és 2019. június 8-a között 29 hivatalos mérkőzést játszott a székely válogatott, összesen 75 játékos öltötte magára a székely mezt. A csapatkapitányi tisztség az alábbi játékosokat illette meg:

Szőcs Lóránd (8) – válogatottság: 19/0 – Cucué volt a megtiszteltetés, hogy válogatottunk első mérkőzésén csapatkapitányként vezethette ki a székely legényeket. Ezt még hét másik alkalom követte, két CONIFA EB-n és egy VB-n is volt a székely válogatott csk-ja.

Székely himnusz teli torokból

Péter Mózes (2) – válogatottság: 13/2 – Mó a Raetia elleni, Sepsiszentgyörgyön játszott, barátságos találkozón viselte először a karszalagot. Éveken át volt a Székelyudvarhelyi  FC csapatkapitánya, így nem volt idegen számára a szerep. A 2019-es CONIFA EB-re újra meghívást kapott a válogatottba és Rózsa Árpád eltiltása miatt Nyugat-Örményország ellen másodszor lett csk.

Mó üdvözli a gólszerző Mánya Szabit (Sepsiszentgyörgy, 2014)

Csíki Dénes (3) – válogatottság: 17/2 – Cucu hiányában általában a székely Dolph Lundgren vette át a kapitányi szerepet. A debreceni EB-n és az abháziai VB-n is viselte a karszalagot. Akárcsak Cucu, Dénkó is minden tornán (EB, VB, Magyar Örökség Kupa) ott volt a székely válogatottban 2015 és 2018 között.

Csíki Dénkó harmadik alkalommal vezeti csapatkapitányként a válogatottat (Abháziai VB: 2016. június 3 – Szomáliföld – Székelyföld).

Ilyés Róbert (2) – válogatottság: 6/0 – amikor végre az elmúlt 25 év egyik legsikeresebb székely játékosa is szerepet kapott a válogatottban, akkor, bár nem ő kérte, mindenki számára egyértelmű volt, hogy övé lesz a megtiszteltetés, hogy csapatkapitányként vezesse ki a pályára a társakat. Az első Magyar Örökség Kupán viselte a karszalagot. Amióta játékos-edzőként (újabban csak edzőként) tevékenykedik a válogatottnál, azóta Csizié a nemes feladat.  

Ilyés Robi kezdőrúgásra készen (Szarvas, Magyar Örökség Kupa, ’16)

Csizmadia Csaba (10) – válogatottság: 11/0 – karrierje és személyisége ismeretében Csizi is kellően biztos és megfelelő választásnak tűnt a csapatkapitányi posztra, amikor a 2017-es Észak-Ciprusi EB előtt felajánlotta szereplését a székely válogatottban. Azóta csak egy meccsen, mert csereként állt be, nem az ő bal karján feszült a csapatkapitányi karszalag.

Csizi Tignosinivel, Padánia csk-jával a meccs előtt (London ’18). Fotó: Pál Árpád (Székelysport)

Az utóbbi meccseinken nagyon ritka volt, hogy Csizi, Dénkó vagy Cucu se legyen a pályán, így kellőképpen ritkán került más játékosra a karszalag, mondjuk Londonban Gazda József (17/1) pont így járt és büszkén viselhette a “C” betűt a karján.

Gazda Józsika karjára meccs közben került a karszalag. Itt épp a mérkőzés után fogadják a gratulációkat a legények. Fotó: Pál Árpád (Székelysport)

Rózsa Árpád (2) – válogatottság 19/0 – az egyik legrégebbi motoros a válogatott kötelékében, így logikus döntés volt a ’19-es CONIFA EB-n játékos-edzőként tevékenykedő Gazda Józsika részéről, hogy Rózsát nevezze ki csapatkapitánynak. Cucuval karöltve válogatottsági csúcstartónk Padánia és Dél-Oszétia ellen viselte a karszalagot.

Az arcahi EB-n Rózsa Árpád kétszer viselte a csk karszalagot. 2019. június 4. – Dél-Oszétia – Székelyföld

Benkő-Bíró Norbert (2) – válogatottság 17/1 – az egyetlen székely játékos, aki az eddigi összes EB-n pályára lépett, amin a székely válogatott szerepelt, ezt csapatkapitányi kinevezéssel illett elismerni, így BB is kapott két meccset székely válogatott csapatkapitányként: az Arcah és Lappföld elleni helyosztókon.

BB (15-ös mezben) bal karján ott a csk karszalag, ha jobban megfigyeljük. 2019. június 8. – Lappföld – Székelyföld