A székely válogatott hátvédei – 1. rész (frissítve)

Védőink az eddig lejátszott 29 hivatalos találkozónkon

A kapusok után most a védők következnek, itt is ABC szerinti sorrendben haladunk, két csoportra bontva a hátvédeket. Az első felvonásban Benkő-Bíró Norberttől haladunk Lázár Norbertig, azaz BB-től a baróti Norbiig.

Benkő-Bíró Norbert – Egyik legtöbbszörös válogatott védőnk Felvidék ellen mutatkozott be a válogatottban, majd a debreceni Eb-n is helyet kapott a csapatban. Ha klubbéli kötelezettségei engedik, alapembere a válogatottnak, ahogy történt ez az Észak-ciprusi Eb-n, a tavalyi londoni vb-n és a 2019-es Eb-n is. Londonban végre megszerezte első válogatottbeli gólját is. Arcahban pedig ő lett az egyetlen székely játékos, aki az eddigi összes (3) Eb-n pályára lépett, amin a székely válogatott szerepelt és két meccsen a csapatkapitányi szalagot is viselhette.

BB a helyzet magaslatán Tuvalu ellen (London 2018) – fotó: Pál Árpád

Csíki Dénes – Még mindig második a válogatottsági listán (Szőcs Lóránd “Cucu” és most már Rózsa Árpád mögött) és második játékosunk volt (karöltve Cucuval), aki a 2019-es Eb-ig az eddigi összes válogatott tornánkon (Eb, vb, Magyar Örökség Kupa) részt vett. Válogatottbeli mindkét gólját büntetőből szerezte 17 meccs alatt. Eddig csak neki 100%-os az elvállalt/belőtt büntetők statisztikája.

Dénkó az Eb-bronzos “salátástállal”

Csiszer Balázs – A Székely bulldog többedmagával az Észak-ciprusi Eb-n szerepelt először a válogatottban és azóta állandó szereplője (általában) a kezdőcsapatnak. Annak ellenére, hogy jobblábas a londoni vb-n bal oldali védőként robotolta végig minden meccsünket az első perctől az utolsóig. Nem semmi ez: tíz nap alatt hat meccs. Sajnos nem volt sikeres a magyarországi szárnybontogatása (Kaposvár, Budafok), így újra otthon szerepel: a Sepsi OSK kölcsönadta nevelőklubjának az FK Csíkszeredának.

Potyi (22) és Csizi (3) Padánia ellen (London 2018) – Fotó: Pál Árpád

Csizmadia Csaba – Csizi önként jelentkezett a válogatottba, amit a szakmai stáb és a vezetőség természetesen gondolkodás nélkül és kitörő örömmel elfogadott. Tizenkétszeres magyar válogatott játékosról beszélünk, érdekes, hogy úgy a magyar, mint a székely válogatottban való debütálása ciprusi földön született, tíz éves különbséggel. Eddig ha kezdő volt, ő viselte a csapatkapitányi karszalagot, számszerűleg tízszer, ezzel rekorder. Súlyos sérülése alatt nevezték ki, klubja, a Budafok edzőjének. Vezetésével a csapat feljutott az NB 1-be, ahonnan végül kiesett… Rövid szünet után, ismét ő a Budafok edzője.

Csizi Padánia ellen az olasz csékával – Stefano Tignosinivel – cserél csapatzászlót (London 2018) – Fotó: Pál Árpád

Demény Norbert – Az eddigi egyetlen Magyar Örökség kupán, 2016-ban Szarvason jutott szóhoz a válogatottban, mindkét találkozón pályára lépett: Dévidék és Kárpátalja ellen. Futsalban és nagypályán is szerepelt Udvarhely csapatában. Jelenleg az FK Csíkszereda U19-es csapatának edzője, országos bajnok lett tavaly és így Ifjúsági BL-selejtezőbe vezette az FK-t.

Demény Norbi (sárga megkülönböztetőben) tart eligazítást a srácoknak – Szarvas 2016

Dénes Botond – Az abháziai vb-n volt a keret tagja és eddigi három válogatottságát is ezen a turnén szerezte: Kurdisztán, Raetia és Szomáliföld ellen lépett pályára. Komoly egészségügyi gondokkal küzdött, szerencsére felépült és újra a farkaslaki csapat erőssége lett! Erőt, egészséget Boti!

Boti az abháziai vb-megnyitóján 2016-ban.

Dénes Norbert – Egy újabb játékos, aki csak egy turnén szerepelt a válogatottban: a debreceni Eb-n viselte a székely mezt. Hazai pályán (Sepsiszentgyörgyön) debütált Raetia ellen. Azon játékosok egyike, aki a Sepsi OSK elindulásakor több évig a klub alkalmazásában állt. Idejekorán abbahagyta a focit, jelenleg a Székelyföldi Labdarúgó Akadémián erőnléti edzőként tevékenykedik.

Dénes Norbi melegít a Raetia elleni meccs előtt (2014. november 8)Fotó: Szigyártó Szabolcs

Ghinea Hunor – A Szuinak (hasonlít Luis Suárezre) és Gininek becézett szélső védő a Sepsi OSK ificsapatából indult el majd megfordult az FK Csíkszereda utánpótlásában is. Ahonnan visszatért Háromszékre a KSE-hez. Gazda József innen válogatta be az arcahi Eb-re készülő keretbe, ahol mind az öt meccsünkön pályára lépett. Jelenleg a Sepsi OSK 2-ben szerepel.

Szui varázsol a házigazdák, Arcah, ellen (2019. június 6) – Fotó: Karo Sahakyan

Kilyén Szabolcs – Az egyik legnagyobb reménységű fiatal székelyföldi játékosunk, azon kevesek egyike, aki nagyon fiatalon a Hagi-akadémiára került. Szépen lépegetett a létrán: edzett a DVTK és a Sepsi OSK csapatával is, alapember volt a romániai 2. Liga erős középmezőnyéhez tartozó Mioveni csapatának. Onnan igazolt a Sepsi OSK-hoz de megfordult a Dinamo, Vasas csapatában is, most a Nyíregyháza Spartacust erősíti. A londoni vb-n négy meccs jutott neki a védelem jobb oldalán. Biztosak lehetünk benne, hogy gyarapodik még ez a szám.

Kilyén Szabi akcióban, épp túljár Dossi eszén (London 2018) – Fotó: Pál Árpád

Lázár Norbert – több területen is aktívan tesz a baróti foci sikerességéért valamint felvirágoztatásáért. Alapembere a Baróti VSC csapatának, a bal oldal mindenese valamint a Baróti Focisuli edzője, a 2007-2008-as korosztályt készíti fel. A ’19-es CONIFA Eb volt az első válogatott tornája, ő volt az egyetlen, aki – kényszerűségből is – az összes mérkőzésünkön (5) minden percet a pályán töltött és robotolt is ahogy a csövön kifért.

Baróti Lázárok a válogatottban: Lázár Attila és Lázár Norbert (Arcah 2019)

Hamarosan folytatjuk a védők második csoportjával.