A székely válogatott hátvédei – 1. rész

Védőink az eddig lejátszott 24 hivatalos találkozónkon

A kapusok után most a védők következnek, itt is ABC szerinti sorrendben haladunk, két csoportra bontva a hátvédeket. Az első felvonásban Benkő-Bíró Norberttől haladunk Lőrincz Józsefig, azaz BB-től Titiig.


Benkő-Bíró Norbert – Egyik legtöbbszörös válogatott védőnk Felvidék ellen mutatkozott be a válogatottban, majd a debreceni EB-n is helyet kapott a csapatban. Ha klubbéli kötelezettségei engedik, alapembere a válogatottnak, ahogy történt ez az Észak-ciprusi EB-n és a tavalyi londoni VB-n is. Utóbbin végre megszerezte első válogatottbeli gólját is.

BB a helyzet magaslatán Tuvalu ellen (London 2018) – fotó: Pál Árpád

Csíki Dénes – Második a válogatottsági listán (Szőcs Lóránd “Cucu” mögött) és második játékosunk (karöltve Cucuval), aki az eddigi összes válogatott tornánkon (EB, VB, Magyar Örökség Kupa) részt vett. Válogatottbeli mindkét gólját büntetőből szerezte 17 meccs alatt. Eddig csak neki 100%-os az elvállalt/belőtt büntetők statisztikája.

Dénkó az EB-bronzos “salátástállal”

Csiszer Balázs – A Székely bulldog többedmagával az Észak-ciprusi EB-n szerepelt először a válogatottban és azóta állandó szereplője (általában) a kezdőcsapatnak. Annak ellenére, hogy jobblábas a londoni VB-n bal oldali védőként robotolta végig minden meccsünket az első perctől az utolsóig. Nem semmi ez: tíz nap alatt hat meccs. A Budafok csapatában Csizi keze alatt játszik.

Potyi (22) és Csizi (3) Padánia ellen (London 2018) – Fotó: Pál Árpád

Csizmadia Csaba – Önként jelentkezett a válogatottba, amit a szakmai stáb és a vezetőség természetesen gondolkodás nélkül és kitörő örömmel elfogadott. Tizenkétszeres magyar válogatott játékosról beszélünk, érdekes, hogy úgy a magyar, mint a székely válogatottban való debütálása ciprusi földön született, tíz éves különbséggel. Eddig ha kezdő volt, ő viselte a csapatkapitányi karszalagot, számszerűleg tízszer, ezzel rekorder. Súlyos sérülése alatt nevezték ki, klubja, a Budafok edzőjének. Vezetésével a csapat kimondottan jól szerepel az NB 2-ben.

Demény Norbert – Az eddigi egyetlen Magyar Örökség kupán, 2016-ban Szarvason jutott szóhoz a válogatottban, mindkét találkozón pályára lépett: Délvidék és Kárpátalja ellen. Futsalban és nagypályán is szerepelt Udvarhely csapatában. Jelenleg a Székelyudvarhelyi FC utánpótlásában dolgozik.

Demény Norbi (sárga megkülönböztetőben) tart eligazítást a srácoknak – Szarvas 2016

Dénes Botond – Az abháziai VB-n volt a keret tagja és eddigi három válogatottságát is ezen a turnén szerezte. Az utóbbi időben egészségügyi gondokkal küzd, de felépülése után újra a farkaslaki csapat erőssége lesz! Gyógyulj meg Boti!

Boti az abháziai VB-megnyitóján 2016-ban.

Dénes Norbert – Egy újabb játékos, aki csak egy turnén szerepelt a válogatottban: a debreceni EB-n viselte a székely mezt. Hazai pályán (Sepsiszentgyörgyön) debütált Raetia ellen. Azon játékosok egyike, aki a Sepsi OSK elindulásakor több évig a klub alkalmazásában állt. Idejekorán abbahagyta a focit, Kolozsváron vendéglátásban dolgozik.

Dénes Norbi melegít a Raetia elleni meccs előtt (2014. november 8).Fotó: Szigyártó Szabolcs

Kilyén Szabolcs – Egyik legnagyobb reménységű fiatal székelyföldi játékosunk, azon kevesek egyike, aki nagyon fiatalon a Hagi-akadémiára került. Szépen lépegetett a létrán: edzett a DVTK és a Sepsi OSK csapatával is, de jelenleg a romániai 2. Liga erős középmezőnyéhez tartozó Mioveni csapatának alapembere. A londoni VB-n négy meccs jutott neki a védelem jobb oldalán. Biztosak lehetünk benne, hogy gyarapodik még ez a szám.

Kilyén Szabi akcióban, épp túljár Dossi eszén (London 2018) – Fotó: Pál Árpád

Lőrincz József – Titi több éven keresztül szerepelt a romániai NB 1-ben, de a klubválasztással nagyon nem volt szerencséje. Rendre pénzügyi nehézségekkel küzdő csapatokhoz igazolt, ami miatt, érthető okokból, megcsömörlött, így emiatt nem tudott kiteljesedni a karrierje, pedig volt romániai utánpótlás-válogatott is. Jó barátja, Bajkó Barni hívására az FK Csíkszeredában is lehúzott pár évet, majd egy féléves marosvásárhelyi kitérő után visszatért első profi klubjához, ahol elkezdődött minden: a besztercei Gloriahoz. Az I. Magyar Örökség kupán szerepelt csak a válogatottban. Sajnos.

Titi (álló sor, balról az első) és a válogatott Délvidék ellen – Szarvas 2016

Hamarosan folytatjuk a védők második csoportjával.