A székely válogatott hátvédei – 2. rész (frissítve)

Védőink az eddig lejátszott 29 hivatalos találkozónkon

A kapusok után, most elérkeztünk a védők második felvonásához, itt egy Ilvamenti játékostól haladunk egy Kászonokbeli felé, azaz Lőrincz Józseftől Vizi Tamásig.

Lőrincz József – Titi több éven keresztül szerepelt a romániai NB 1-ben, de a klubválasztással nagyon nem volt szerencséje. Rendre pénzügyi nehézségekkel küzdő csapatokhoz igazolt, ami miatt, érthető okokból, megcsömörlött, így emiatt nem tudott kiteljesedni a karrierje, pedig volt romániai utánpótlásválogatott is. Jó barátja, Bajkó Barni hívására az FK Csíkszeredában is lehúzott pár évet, majd egy féléves marosvásárhelyi kitérő után visszatért első profi klubjához, ahol elkezdődött minden:  a besztercei Gloriahoz. Az I. Magyar Örökség kupán szerepelt csak a válogatottban. Sajnos.

Titi (álló sor, balról az első) és a válogatott Délvidék ellen – Szarvas 2016

Oprea Róbert – A kapusoknál merült még fel pár olyan játékos, aki több nem hivatalos mérkőzésen is szerepelt még az „igaziak” mellett. Oprea Robi 4 hivatalos meccset számlál, ebből három a debreceni Eb-re esett, de ott volt többek között a velencei tornán és a vatikáni mini-tornán is (nem hivatalosak).

Oprea Róbert csapatkapitányként a velencei tornán. Nekünk is feltűnt, hogy az ismeretlen fotós “levágott” egy játékost a képről… (Velence, 2015) – Fotó: Index

Orbán István – Személyében egy olyan játékost tisztelhetünk, aki szintén ott volt és szerepelt is Székelyföld első hivatalos találkozóján. Ma Farkaslaka védelmének oszlopos tagja.

Orbán István a DVSC ellen (álló sor, balról a második) – 2014

Rózsa Árpád – Kezdetek óta a válogatott közelében van, eddig csak a debreceni Eb-t hagyta ki klubbéli kötelezettség miatt. A ’19-es En-n érte utol a válogatottsági csúcstartó Szőcs Lórit és ő volt a válogatott első számú csapatkapitánya Arcahban. Megbízható, több poszton is bevethető játékos. Saját sportegyesületet vezet, mely a Rose Sports nevet viseli, edzőként, szaktanácsadóként igyekszik kondiban tartani a rászorulókat és nem csak.

Rózsa Árpád a Nyugat-örmények ellen (London 2018) – Fotó: Pál Árpád

Silion Petru – Talán a székely válogatott legnagyobb jolly jokere. Nála több poszton kevés játékosunk szerepelt. 16 válogatottságával egykor rekorder is volt és öt gólja is önmagáért beszél. Pár szezon erejéig futsalban is vitézkedett, szerepelt a Székelyudvarhelyi FC csapatában is, azóta viszont hazatért és Szováta legtöbbszörös válogatottjaként a hazai futballt erősíti. A londoni vb-t sérülés miatt volt kénytelen kihagyni.

Sili szépségdíjas mozdulata Beregszász/Kárpátalja ellen – Fotó: Székelyhon

Szécsi Barna – Egy újabb olyan játékos, aki bár nagypályán kezdte de karrierje futsalban teljesedtt ki. Jó pár mérkőzés erejéig a magyar teremfoci válogatottban is szerepet kapott. Jelenleg a Futsal Klub Székelyudvarhely csapatkapitánya. Teqball világbajnok párosban (Lázár Zsolttal, 2017-ben) és egyéniben (2018) s nem mellékesen kétszeres székely válogatott.

Udvarhelyi különítmény: Szécsi Barna, Péter Mózes és Rózsa Árpád

Székely Ervin – A Kispest Honvédnál is eltöltött pár évet ifista korában, majd az FK Csíkszeredában volt meghatározó alakja a védelemnek, erős falat alkotva Lőricz Józsival. A válogatottban az Észak-ciprusi Eb-n kapott szerepet, négy eddigi válogatottságát is ott szerezte. Jelenleg Tatabányán focizik.

Székely Ervin az Euro ’17-es bronzéremmel és “trófeával”

Tankó Zsolt – A kézdivásárhelyi SE egyik legfiatalabb reménysége. Gazda József játékos-edző tanácsára került a válogatott közelébe. Második válogatottságán nagyszerű szólógólt szerzett Nyugat-Örményország ellen a londoni vb-n. Eddig háromszoros válogatott, fontos szereplője lehet a jövőben a válogatottnak. Sérülés miatt maradt le az arcahi Eb-ről.

Tankó Zsolt első válogatottbeli gólját megelőző pillanat (London 2018) – Fotó: Pál Árpád

Vizi Tamás – Némiképp hasonló a helyzete, mint Ervinnek. Mintha több lehetőséget érdemelt volna a 2017-es Eb óta, de azért az Észak-cipruson nyújtott szereplésére (négy mérkőzés), teljesítményére és a bronzéremmel zárult menetelésre ő is nagyon büszke lehet.

Vizi Tomi az Eb-bronz büszke tulajdonosa – Fotó: Lavinia Parlamenti

Hamarosan folytatjuk a középpályásokkal.