A székely válogatott hátvédei – 2. rész

Védőink az eddig lejátszott 24 hivatalos találkozónkon

A kapusok után, most elérkeztünk a védők második felvonásához, itt egy Nyárádmenti játékostól haladunk egy kászonokbeli felé, azaz Oprea Róberttől Vizi Tamásig.

Oprea Róbert – A kapusoknál merült még fel pár olyan játékos, aki több nem hivatalos mérkőzésen is szerepelt még az “igaziak” mellett. Oprea Robi 4 hivatalos meccset számlál, ebből három a debreceni EB-re esett, de ott volt többek között a velencei tornán és a vatikáni mini-tornán is (nem hivatalosak).

Oprea Róbert csapatkapitányként a velencei tornán. Nekünk is feltűnt, hogy az ismeretlen fotós “levágott” egy játékost a képről… (Velence, 2015) Fotó: Index

Orbán István – Személyében egy olyan játékost tisztelhetünk, aki szintén ott volt és szerepelt is Székelyföld első hivatalos találkozóján. Ma Farkaslaka védelmének oszlopos tagja.

Orbán István a DVSC ellen (álló sor, balról a második) – 2014

Rózsa Árpád – Kezdetek óta a válogatott közelében van, össze is szorgoskodott 15 mérkőzést, eddig csak a debreceni EB-t hagyta ki klubbéli kötelezettség miatt. Megbízható, több poszton is bevethető játékos. Saját sportegyesületet vezet, mely a Rose Sports nevet viseli, edzőként, szaktanácsadóként igyekszik kondiban tartani a rászorulókat és nem csak.

Rózsa Árpád a Nyugat-örmények ellen (London 2018) Fotó: Pál Árpád

Silion Petru – Talán a székely válogatott legnagyobb jolly jokere. Nála több poszton kevés játékosunk szerepelt. 16 válogatottságával egykor rekorder is volt és öt gólja is önmagáért beszél. Pár szezon erejéig futsalban is vitézkedett, szerepelt a Székelyudvarhelyi FC csapatában is, azóta viszont hazatért és Szováta legtöbbszörös válogatottjaként a hazai futballt erősíti. A londoni VB-t sérülés miatt volt kénytelen kihagyni.

Sili szépségdíjas mozdulata Beregszász/Kárpátalja ellen (2014)

Szécsi Barna – Egy újabb olyan játékos, aki bár nagypályán kezdte de karrierje futsalban teljesedtt ki. Jó pár mérkőzés erejéig a magyar teremfoci válogatottban is szerepet kapott. Jelenleg a Futsal Klub Székelyudvarhely csapatkapitánya. Teqball világbajnok párosban (Lázár Zsolttal, 2017-ben) és egyéniben (2018) s nem mellékesen kétszeres székely válogatott.

Udvarhelyi különítmény: Szécsi Barna, Péter Mózes és Rózsa Ároád

Székely Ervin – A Kispest Honvédnál is eltöltött pár évet ifista korában, majd az FK Csíkszeredában volt meghatározó alakja a védelemnek, erős falat alkotva Lőricz Józsival. A válogatottban az Észak-ciprusi EB-n kapott szerepet, négy eddigi válogatottságát is ott szerezte.

Székely Ervin az Euro ’17-es bronzéremmel és “trófeával”

Tankó Zsolt – A kézdivásárhelyi SE egyik legfiatalabb reménysége. Gazda József játékos-edző tanácsára került a válogatott közelébe. Második válogatottságán nagyszerű szólógólt szerzett Nyugat-Örményország ellen a londoni VB-n. Eddig háromszoros válogatott, fontos szereplője lehet a jövőben a válogatottnak.

Tankó Zsolt első válogatottbeli gólját megelőző pillanat (London 2018) Fotó: Pál Árpád

Vizi Tamás – Némiképp hasonló a helyzete, mint Ervinnek. Mintha több lehetőséget érdemelt volna a 2017-es EB óta, de azért az Észak-cipruson nyújtott szereplésére (négy mérkőzés), teljesítményére és a bronzéremmel zárult menetelésre ő is nagyon büszke lehet.

Vizi Tomi az EB bronz büszke tulajdonosa (Fotó: Lavinia Parlamenti)

Hamarosan folytatjuk a középpályásokkal.