A székely válogatott kapusai (frissítve)

Kapusaink az eddig lejátszott 29 hivatalos találkozónkon

2014. július 12-e és 2019. június 8-a között 29 hivatalos mérkőzést játszott a székely válogatott, összesen 75 játékos öltötte magára a székely mezt, köztük 11 kapus. Velük indítjuk játékosainkat bemutató sorozatunkat. 29 meccsen egyébként 63 szerzett gól mellett 59-et kaptunk 21 különböző ellenféltől.

Hivatalos meccseinken szereplő kapusaink

Farkas Róbert – brassói születésű kapus, aki Kézdivásárhelyen pallérozódott. Klubbbéli edzője, Gazda Józsika, vitte ki magával a 2019-es CONIFA Eb-re, ahol két meccset kapott, hasznosan és jól pótolta a sérüléssel bajlódó Mihók Leventét. Azóta a Futsal Klub Székelyudvarhely csapatába igazolt.

“Pókember” akcióban

Gazda Botond – Egyetlen mérkőzése a felvidéki magyar testvérek elleni találkozóra esett, ami azért volt különleges, mert az volt Felvidék válogatottjának első hivatalos meccse.

Gazda Botond középen fekete szerelésben

A fenti képen szerepel Borbély Péter is (12-es mezben), aki hivatalos meccsen ugyan nem jutott szóhoz a székely csapatban, viszont 2015-ben a velencei mini-tornán a Svájci Gárda valamint a Cigányválogatott ellen szerepelt a “különleges” székely válogatottban.

Horvát Adrián – többedmagával egyike azon kapusainknak, akik négyszeres válogatottnak mondhatják magukat. A 2017-es Észak-ciprusi Eb-n alapembere volt a bronzérmes alakulatnak. Csak a bronzmeccset “engedte át” Szakáli Botinak.

Horvát Adrián – Euro ’17

Klein László – hivatalosan ő is négyszeres válogatott, de ha figyelembe vesszük a nem (vagy kevésbé) hivatalos találkozókat is, mint a vatikáni mini-foci turné, egyéb felkészülési és gálameccsek, akkor ez a szám nagyobbra rúg. Az I. Magyar Örökség Kupán is az ő nevével kezdődött az összeállítás. Karrierje futsalban teljesedett ki. Jelenleg a Székelykeresztúri Egyesülés SK elnök-játékosa.

Csapatfotóra készülve – Szarvas, 2016, I. Magyar Örökség Kupa

Mihók Levente – gyimesközéploki származású, fiatalon Brassóba került és rengeteg brassói (Brassói FC, Forex, Romradiatoare stb.) és környéki/megyei (Tatrang, Barcarozsnyó stb.) csapatnál megfordult, de szerepelt a vajdahunyadi Corvinulnál is. Karrierje legnagyobb részét a II. Ligában védte, de belekóstolt az I. Liga légkörébe is. B licenszes kapusedző, jelenleg a Celta Brassó kapusedzője. Saját elmondása szerint egy rég dédelgetett álma vált valóra azzal, hogy a székely válogatottban szerepelhetett, erre végre a 2019-es Eb-n került sor, ahol háromszor állt a kapunkban.

Mihók Levi, aki kapusedzőként megjárta Szaúd-Arábiát

Nagy Barna – jelenleg ő a válogatottsági csúcstartó a kapusok között. A 2015-ös debreceni Eb után a londoni vb-n szerepelt újra a válogatottban és hat meccsünkből négyen pályára is lépett, így megelőzte többek között Niczuly Rolandot, Klein Lászlót, Horvát Adriánt és Szakáli Botondot is, akik még a világbajnokság előtt több válogatottsággal rendelkeztek, mint ő. Az FK Csíkszeredánál kapusedzőként tevékenykedik az utánpótlásban.

Nagy Barna Tuvalu ellen, 2018-ban a londoni CONIFA vb-n (fotó: Pál Árpád)

Niczuly Roland – 2014. augusztus 16-án 18 évesen debütált a székely válogatottban Beregszász/Kárpátalja ellen, nem illetődött meg és kapott gól nélkül hozta le első válogatott meccsét, amit, eddig, három másik követett. CONIFA Eb-n (Debrecen ’15) és vb-n (Abházia ’16) is szerepelt a válogatottban. Évek óta a Sepsi OSK meghatározó kapusa.

A Zainichi (Japánban élő koreai kisebbség) elleni vb-meccs Niczuly Rolival a kezdőcsapatban (Abházia ’16)

Sebestyén Attila és Zaharia Csaba egyszeres válogatott kapusainkat együtt szeretném megemlíteni, mert különleges helyük van a székely válogatott öt éve íródó történetében. Ők voltak ugyanis azok a kapuvédők, akik a történelmi, első találkozónkon kapusként szerepeltek. A DVSC (soraiban Dombi Tiborral) elleni összecsapás valójában több volt, mint egy meccs, megszületett és elindult a székely labdarúgó-válogatott.

Sebestyén Attila (balról a harmadik) csapattársakkal a történelmi meccs előtt.
Zaharia Csaba és Verpecz István a Székelyföld – DVSC meccs előtt

Somogyi Pál Csaba – egyértelműen a jövő embere, Észak-Cipruson még csak nem játszó tartalék volt a bronzérmet szerző válogatottban, Londonban viszont már két meccsen is bizalmat kapott, köztük a vb bronzmeccsen, ahol remekül védett, majd 0-0 után a büntetőpárbajban is kitett magáért, megfogott egy tizenegyest, nem rajta múlott, hogy végül elbuktunk.

Somogyi Pali bemelegít (London ’18). Fotó: Pál Árpád

Szakáli Botond – Dokival zárjuk a sort, egy újabb négyszeres válogatott kapuvédővel. Két mérkőzésen szerepelt az abháziai vb-n, majd csereként jutott szóhoz a Magyar Örökség Kupán Kárpátalja ellen. Az ő remek védéseinek is köszönhetően gyűrtük le az akkori világbajnokot Abháziát 3-1-re a 2017-es Eb bronzmeccsén.

Szakáli Botond, azon a bizonyos EB bronzmeccsen, ahol legyőztük a világbajnokot. (Észak-Ciprus, Euro ’17)

Hamarosan folytatjuk a védőkkel.