A székely válogatott középpályásai – 1. rész (frissítve)

Középpályásaink az eddig lejátszott 29 hivatalos találkozónkon

A kapusok és a védők két csoportja után most a középpályásokon a sor. Itt, a létszámra való tekintettel három csoportot alakítottam ki. Nézzük a játékosokat A-tól F-ig.

Albu Norbert – ahogy a keret gerincét az arcahi EB-re, úgy őt is a kézdivásárhelyi SE csapatától válogatta be a játékos-edző Gazda Józsi. Négy meccset kapott az EB-n, stílusa, játékintelligenciája fiatal mesterével enged párhuzamot vonni, igaz Norbi inkább a védekező feladatokat látja el. Nagypályán és futsalban is alapembere volt a KSE csapatának. Egyetemi tanumányai miatt viszont elhagyta Kézdit. Remélhetőleg szakemberként tér vissza.

Albu az arcahi EB megnyitóján (2019)

Bálint Dávid – Az ominózus Felvidék elleni meccsen lépett pályára először a válogatottban, majd a debreceni EB keretbe is meghívást kapott, csereként lépett pályára a magyar cigányválogatott ellen. Évek óta Magyarországon él, a Kerepesi Székely Kör ifi (értsd nem örgefiú) csapatának oszlopos tagja.

Bálint Dávid az alsó sorban jobbról a negyedik. További Bálintok: Rajmond (álló sor balról a második) és Róbert (jobbról a második, szintén az álló sorban).

Bálint Rajmond – A kezdőcsapatban kapott helyet az előbb említett Dunaszerdahelyen lejátszott Felvidék elleni meccsen. Meglepő, hogy 2019-ig az volt az egyetlen válogatottsága. Örültem neki, hogy végre eleget tudott tenni a meghívásnak (eddig vagy sérülés vagy egyéb elfoglaltság miatt nem gyarapíthatta válogatottságát) és nemzetközi tornán is képviselhette Székelyföldet. Arcahban megszerezte első válogatott gólját is. Évekig volt meghatározó tagja a Székelyudvarhelyi FC csapatának, ahol Péter Mózes hiányában a csapatkapitányi feladatokat is ellátta. Tett egy rövid kitérőt az FK Csíkszeredánál is. Az EB után abbahagyta a profi focit, de a Székelyudvarhelyi Golimpiákoszban még rúgja a bőrt.

Rajmi Felvidék ellen.

Bálint Róbert – Egy újabb Bálint és egy újabb közös pont a felvidéki meccsel. Neki ez volt az egyetlen mérkőzése a székely címeres mezben. Ha nem tévedek, több Udvarhely körzeti csapatban is megfordult, jelenlegi klubja a Roseal. Hihetetlen, de nincs rokoni szál a székely válogatott Bálintok között.

Bálint Robi jobbról (de balról is) a hatodik

Bíró Attila – Indulástól az abháziai VB-ig volt állandó tagja a válogatottnak, ez idő alatt szerezte eddigi nyolc válogatottságát. A hazai futsal egyik legnagyobb reménysége, szintet lépve hagyta el Székelyudvarhely csapatát a Déva kedvéért, majd egy év kitérő után újra Udvarhelyen játszik. Alacsony termetű, nagyon gyors és jól cselez, amit nagypályán és teremben is igen hasznosan kamatoztat.

Bíró Attila (Gyermek) balról a negyedik, hármas mezben Raetia ellen a kezdőben. (Abházia, 2016)

Căşineanu Adrian – Pont akkor hagyta el szülővárosa csapatát (Kézdivásárhelyi SE), és ment el külföldre dolgozni, amikor az végre feljutott a C ligába és ügyes, zömében hazai játékosokra épülő banda alakult ki. Amíg aktívan játszott állandó helye volt a középpálya, általában, bal oldalán.  Nem hiába nyolcszoros válogatott. EB-n, VB-n és Magyar Örökség Kupán is viselte a székely mezt. Cimborája Gazda Józsika hívására a KSE futsalcsapatában is meghatározó játékos volt.

Román apuka és székely anyuka gyermeke, Căşu mind a 8 válogatottságát 16-os mezben játszotta.

Csíki Szilárd – Csereként jutott szóhoz történetünk első három hivatalos meccsén: DVSC, Beregszász/Kárpátalja majd Raetia ellen. Korábban debütált, mint nyáradmenti harcostársa, Oprea Robi, viszont Szili nem volt ott a debreceni EB-n.

Csíki Szilárd – alsó sor, balról a második, Beregszász/Kárpátalja elleni csapatképen (2014, augusztus 16.)

Csürös Attila – A szarvasi Magyar Örökség Kupa óta minden tornán (kivéve a ’19-es EB-t) szerepelt a válogatottban, az Észak-ciprusi EB-n ráadásul két gólt is szerzett, majd Londonban is jegyzett egy találatot. Ahhoz képest, hogy inkább védekező feladatokat lát el, egészen szép a 11 meccs 3 gól mutatója. Klubszinten is (FK Csíkszereda) hozza a fáradhatatlan robotolást.

Csürinél biztos helyen van a labda (London 2018) Fotó: Pál Árpád

Dézsi Csaba – A Székelykeresztúri Egyesülés SE csapatkapitánya, az abháziai VB-n szerepelt a válogatottban. A sport mellett üzletemberként tevékenykedik. Többszörös megyei bajnok és kupagyőztes a keresztúri csapattal. Meghívót kapott az arcahi EB-re utazó keretben és pályára is lépett mind az öt meccsünkön.

Dézsi Csaba (nyolcasban) lesi egy kurdusztáni játékos mozdulatát (Abházia 2016)

Fülöp István – Nagy fegyvertényként könyvelhettük el, hogy sikerült beválogatni az idősebb Fülöp tesót a Londonba utazó keretbe. Sok egykori játszótársa is ott volt a csapatban, de nagy örömünkre szolgált, hogy családi nyaralás helyett nyári “levezetésképp” eljött a VB-re. Összességében sikeres turnét tudhat maga mögött, viszont megsérült és ez kihatással volt a Sepsi OSK-ban töltött őszére, a rájátszásban viszont újra játszik, jövőre pedig régi fényében ragyoghat (több, mint 150 mérkőzése van a romániai NB 1-ben melyeken több, mint harminc gólt szerzett eddig) és reméljük látjuk még címeres mezben is.

Fülöp Isti szabadrúgáshoz készülve (London 2018) Fotó: Pál Árpád

Fülöp Lóránd – Eddigi A ligás mérlege, három szezon alatt, teljességgel megsüvegelendő (52/15), a romániai utánpótlás-válogatottba is meghívást kapott. Mi mégis inkább a székely válogatottban való szereplésére vagyunk igazán büszkék, utólag csatlakozott a londoni kerethez, de a második meccsén, akárcsak a bátyja, neki is sikerült megszereznie első válogatottbeli gólját. Több magyarországi klubbal is hírbe hozták, ő pedig a Puskás Akadémiát választotta. Azóta már bemutatkozott és gólt is szerzett új klubjában.

Fülöp Lóri komoly sérülés után újra a régi. Itt éppen első válogatottbeli gólját szerzi.

Folytatjuk!