A székely válogatott középpályásai – 2. rész

Középpályásaink az eddig lejátszott 24 hivatalos találkozónkon

A középpályások második csoportjában találunk egy kézdivásárhelyi legendát, a Kis testvérpárt, néhány inkább futsalban nagyot alkotót, fiatal tehetségeket és a csíkszeredai labdarúgás csillagát. Jöjjenek a főszereplők!

Gazda József – Kézdivásárhelyen nincs olyan focival kapcsolatos tevékenység (nagypályás foci, futsal, utánpótlás) amiből ne venné ki részét vastagon. A KSE csapatának játékos-edzője és a Kézdi-i foci utazó nagykövete. Azon kevesek egyike, aki EB-n, VB-n és Magyar Örökség kupán is viselte a székely mezt, igaz a 2017-es Észak-ciprusi tornáról klubbéli kötelezettség miatt lemaradt. Egyetlen válogatottbeli gólját Abháziában szerezte, a Raetia elleni helyosztó előtt mondta, hogy ideje volna már gólt szereznie. Bejött!

Józsika Padánia ellen (London 2018) Fotó: Pál Árpád

Györgyi Arthur – 2017-ben sikerült első alkalommal igazán az FK Csíkszereda játékosaira támaszkodnia a válogatottnak. Legtöbbjük azóta is a keret tagjai. Nem kivétel ezalól Arthur sem. Örökre megmarad az emlékezetemben, ahogy Padánia ellen (Euro ’17, csoportkör) eldugta a labdát az olaszok elől és ahogy sokszor szabálytalanul sem tudták megállítani… Nem volt kérdés, hogy ki lett a meccs embere azon a találkozón. Londonban végre meglőtte első válogatottbeli gólját is. Ilyés Robitól örökölte meg a 10-es mezt az FK Csíkszeredában.

Arthur megiramodik, a tuvalui csak szemmel követi (London 2018) Fotó: Pál Árpád

Hadnagy István – Felvidék elleni (2015. április 30) még csak nem játszó tartalék volt, de rá egy évre helyet kapott az Abháziába utazó keretben és szerepelt is négy meccsen. Szomáliföld ellen ráadásul gólt is szerzett. A székelyudvarhelyi futsal klubban meghatározó játékosa Jakab Zoltánnak és a magyar válogatottban is bemutatkozhatott. A Góbék teqball csapat tagja.

Hadnagy István, alsó sor, jobbról az első.

Ilyés Róbert – Minden idők legsikeresebb csíkszeredai labdarúgója, egy igazi székely legenda. Pályafutása példaértékű lehet mindenki, bárki számára. A szarvasi Magyar Örökség Kupán volt először válogatott, 2017-ben az EB-n már játékos-edzőként lépett pályára, és csak ő tudja, hogy miért nem vállalt perceket a londoni VB-n. Legalább olyan sikeres edzői pályafutást kívánok neki, mint amilyent játékosként elért. Ismerve komolyságát, elszántságát és profizmusát minden esélye megvan, hogy sikeres(ebb) legyen. Remélem a székely válogatottal is dobbant!

Ilyés Róbert (10) itt már játékos-edzőként Padánia ellen (Észak-Ciprus 2017)

Jakab Róbert – Sepsiszentgyörgyi születésű, de ifi karrierjét a Brassói FC-nél töltötte. A felnőttcsapatban nem kapott szerepet, majd hazatért a Sepsi OSK-hoz. Jelenleg egy súlyos sérülésből felépülve a Székelyudvarhelyi FC-ben játszik, de az FK Csíkszeredával van szerződésben. Hazai pályán (Szentgyörgyön) debütált Raetia ellen.

Jakab Róbert a Raetia elleni barátságos meccsen debütált a válogatottban (felső sor, jobbról az ötödik).

Kedei Barna – Puski akárcsak Hadnagy Isti, ott volt az utazó keretben Felvidék ellen, mondjuk ő sem lépett pályára azon a meccsen. Abháziában sikerült debütálnia Zainichi (Japánban élő koreaiak) ellen. Közös pont még Istivel, hogy ő is tagja a Futsal Klub Székelyudvarhelynek és neki is az abháziai VB jelentette az eddigi egyetlen turnét.

Puski: felső sor, balról az ötödik, tőle hárommal jobbra Hadnagy Isti a Felvidék elleni első meccsünkön.

Kis Szabolcs – rengeteg NB 2-es és NB 3-as csapatban fordult meg, a Győri ETO akadémiáján nevelkedett, rövid ideig az FK Csíkszeredában is szerepelt, de aztán megint Magyarországra került. Nagyon hasznos tagja a válogatottnak, amit 14 válogatottsága is hűen tükröz. A debreceni EB után kihagyni kényszerült az abháziai VB-t és nem tudott résztvenni a Magyar Örökség Kupán sem, de legalább É-Cipruson és Londonban aktív részese volt az elődöntőig menetelő csapatnak.

Kis Szabi Matabeleland ellen is nagyszerűen játszott (London 2018) Fotó: Pál Árpád

Kis Zsolt – Szabolcs testvére, apukájuk nyomdokaiba lépve lettek ők is focisták: Kis Lajos nagyszerű játékosa volt a székelyudvarhelyi Haladásnak. Zsolt csak egy válogatottságot számlál, de az legalább annyiban történelmi jelentőségű, hogy első válogatott találkozónk volt. Tudtommal jelenleg Homoródszentmárton csapatában játszik.

Kis Zsolt: alsó sor, középen 18-as mezben

Mánya Szabolcs – a háromszéki Maksáról indulva lett a székelyudvarhelyi futsal egyik legmeghatározóbb játékosa. Amikor Jakab Zoltán irányította románia válogatottját, bérelt helye volt a csapatban. Ami a székely (nagypályás) válogatottat illeti, Beregszász/Kárpátalja ellen játszott először, szépségdíjas gólt szerzett Raetia ellen 2014 novemberében. Hasznos kiegészítő ember volt Észak-cipruson.

Mánya Szabolcs melegít a Raetia elleni meccs előtt. Fotó: Szigyártó Szabolcs

Máté Jószef – Beregszász/Kárpátalja ellen debütált, majd Raetia ellen kezdőként kapott lehetőséget. Egyetlen válogatottbeli gólját a magyar cigányválogatott ellen szerezte a debreceni EB helyosztóján de pályára lépett Felvidék ellen is. A Sepsi futsal csapat zöld-fehér mezét az udvarhelyi kék-sárgára cserélte pár szezon erejéig, azóta viszont újra hazai környezetben szerepel.

Máté József (középen, 15-ös mezben). Fotó: Fotó: Szigyártó Szabolcs

Hamarosan folytatjuk a középpályások utolsó felvonásával.