Büntetők – egy kis múltidézés a közelgő Eb előtt

Szinte minden, amit az Európa-bajnokságok büntetőpárbajairól és tizenegyeseiről tudni érdemes

Nem tudom, ki hogyan van vele, de számomra egy büntetőpárbaj, mindig is extra volt egy-egy nemzetközi (legyen az válogatott vagy klubfoci) megmérettetés során. Az igazság az, hogy szurkolóként, legtöbb esetben, negatív a „rekordom”. Kár lenne tagadnom, hogy bizony mérhetetlen keserűséget okozott, amikor az angolok oly sokszor estek ki büntetőkkel, de Mexikót is sújtotta ez az átok. Maradva a „Szentháromságomnál”, Brazília mondjuk épp így nyerte meg a világbajnokságot ’94-ben.

Kéretik komolyan venni, mert az élet (de nevezhetjük bátran karmának is) visszaadni is képes: lásd a fentebb említett brazil-olasz világbajnoki döntő után a 2006-os olasz győzelmet a franciák ellen. Ugyanígy példázódhattam volna az angolokkal is, akik a spanyolok ellen, büntetőkkel, 4-2-re megnyert meccs (Euro ’96) és a Kolumbia elleni 4-3-as siker (’18-as vb) között 22 évet vártak egy újabb tizenegyesekkel való továbbjutásra. Közte pedig volt három Eb és két vb „büntetés”, valamint a ’90-es németek elleni párbaj, akik majd ’96-ban is borsot törtek az angol orrok alá. A németek és a portugálok – az angolok legnagyobb szomorítói ilyen téren – méltán büszkék és boldogok vagy önbizalommal teltek, ha pont a Háromoroszlánosokkal találkoznak, de nekik is jelzem, hogy egyszer minden sorozat megszakad!

Egy kép, amely többet mond ezer szónál… Fotó: CBF.com.br

Nagyon kétélű egy egyszeri büntető, hát még egy nagy fontossággal bíró, egyenes kieséses szakaszban történő büntetőpárbaj. Nagyszerű lehetőség hősnek, megmentőnek lenni (úgy kapus, mint mezőnyjátékos szemszögből), de ott van a pokoljárás vagy bűnbak szerep is, ha épp nem jól alakulnak a dolgok. Szándékosan nem említek itt most neveket, de megannyi hatalmas név hibázott már (sors)döntő büntetőt, van, aki (szinte) mindig képes tiszta fejjel (de főleg biztos lábbal) odaállni és értékesíteni a tizenegyest. Sok esetben nem várt hősök születnek, máskor meg épp azok hibáznak, akik egyébként pontos ítéletvégrehajtók és 25-30 méterről, sorfal mellett, fölött, alatt majdhogynem behunyt szemmel képesek gólt szerezni, de tizenegy méterről meginog a lábuk. A jó hír, hogy van mód visszavágni. Ide viszont kívánkozik egy név: Roberto Baggio. Talán a legikonikusabb hibázó, aki ugyan nem lett világbajnok, de ’98-ban igenis vállalt büntetőt és sikeresen megküzdött a démonjaival.

Az Eb-k történetében eddig 18 büntetőpárbajra került sor és mivel idénre tolódott a 2020-as kontinenstorna, így adja magát, hogy vessünk egy pillantást a főszereplőkre és a hibázókra. A fentiekben szándékosan nem említettem neveket, az alábbi táblázatban azonban, amolyan múltidézésként, láthatjuk a negatív és pozitív hősöket is. Csak, hogy még hatásosabb legyen, dőlt betűvel jelöltem a végzetes hibát vétőket.

Az eddigi párbajok

Minden büntetőpárbajnak megvan a maga története, én csak ’94 óta (Eb-k esetében ’96) tudok érdemben hozzászólni a történtekhez. Nem fogok mind a 18 esethez kommentárt fűzni, de az például máig érthetetlen számomra, hogy a 2000-es Eb-n a Hollandia-Olaszország meccsen miért a nem éppen kifinomult technikájáról híres védők Jaap Stam és Paul Bosvelt lettek jelölve, amikor Marc Overmars, Giovanni van Bronckhorst, Aron Winter és Clarence Seedorf (ő mondjuk ’96-ban hibázott) is pályán volt. Persze csak az lő büntetőt, aki vállalja (vagy, akit meggyőz Cristiano Ronaldo, lásd Euro ’16 portugál-lengyel párharc CR7 motiváló beszéde João Moutinhohoz). A történethez az is hozzátartozik, hogy a hollandok rendes játékidőben is kihagytak két tizenegyest (Frank de Boer és Patrick Kluivert), igaz a párbajban utóbbi azért belőtte a magáét, nem úgy a csapatkapitány, aki ott is hibázott…

Frank de Boer nekifut a büntetőnek még a rendes játékidőben… Fotó: Alamy

Érdemes szót ejteni Antonín Panenkáról , a cseh Európa-bajnokról, aki először (vagy csak erről maradt felvétel?) rúgótt átemelős, löbbölős büntetőt és azóta is ikonikus ez a mozdulat. Arra a kérdésre, hogy nem remegett-e meg a lába, amikor Sepp Maierrel nézett farkasszemet az Eb-döntőben, azt válaszolta, hogy már korábban eldöntötte, hogy sokéves gyakorlás után, így rúgja majd a büntetőt, legyen bárki is az ellenfél kapujában. Bátran bevállalta, hiszen becsukott szemmel is végre tudta volna hajtani. A trükkös rúgáshoz nem bátorság kellett, hanem rengeteg gyakorlás az edzéseken – tette hozzá.

A történelmi Panenka büntető – Fotó: thesefootballtimes.co

A csehszloválok a ’76-os döntő után a ’80-as kisdöntőt is büntetőkkel húzták be és az első öt rúgó sorrendje mindkét tornán ugyanaz volt: Marián Masný (1), Zdeněk Nehoda (2), Anton Ondruš (3), Ladislav Jurkemik (4) és Antonín Panenka (5). ’80-ban viszont hirtelen halál döntött és négy új játékos is lőni kényszerült, aztán a kilencedik (!) körben az olasz Fulvio Collovati hibázott. Hasonló helyzet történt a franciákkal is, igaz nekik ugyanazon a tornán (’96-ban negyeddöntő és elődöntő) volt azonos az első öt rúgójuk: Zinedine Zidane (1), Youri Djorkaeff (2), Bixente Lizarazu (3), Vincent Guérin (4), Laurent Blanc (5). A csehek elleni elődöntőben aztán Reynald Pedros is vállalt egy büntetőt és kihagyta.

Ha már a büntetőpárbajokról esett szó, álljon itt az Eb-k történetének összes eddigi büntetője és minden, amit róluk tudni érdemes, akárcsak egy szappanoperában: mikor, ki, kinek és milyen sikerrel.

Vajon ki lesz az, aki a 71. büntetőt végzi majd idén nyáron, és mi lesz a végkimenetel? Vajon mely csapatok kényszerülnek büntetőpárbajra az egyenes kieséses szakaszban? Hamarosan válaszokat kapunk!