Csizmadia Csaba pályafutása – 1. rész

Csizi karrierjének áttekintése - csapatok, meccsek, gólok,, válogatottságok

Csizmadia Csaba a marosvásárhelyi ASA (katonacsapat) gyerek-, majd serdülőcsapatában kezdett el focizni. Tizenöt évesen Kecskemétre utazott próbajátékra, megfelelt és maradt.  Az ifjúsági évek után (Kecskeméti FC, majd a Hetényegyházi SE) a Kecskeméti TE (NB II. akkoriban NB I./B) játékosa lett.

Már ifiként is vezéregyéniség volt, itt épp az ASA ifjúsági csapatának kapitányaként. Fotó: Csizi saját archívum

2004-ben az élvonalbeli FC Fehérvár szerződtette le, amellyel bronzérmes és kupagyőztes lett a 2005-2006-os szezonban. Kiváló fehérvári szerepléseinek köszönhetően Várhidi Péter meghívására 2007. február 6-án Limassolban a Ciprus elleni, 2-1-re megnyert barátságos találkozón már a magyar Himnuszt énekelte, 2007-ben és 2008-ban összesen 12 válogatott találkozón lépett pályára Magyarország színeiben.

Meccsei a magyar válogatottban
Mezcsere Cannavaróval a nagyszerű magyar-olasz (3-1) után – Fotó: Origó
A Mattersburg csapata az osztrák kupadöntőben – Fotó: SV Mattersburg

2007-ben igazolt az osztrák Bundesligában szereplő Mattersburg csapatához, itt 65 találkozón kapott lehetőséget és 4 gólt szerzett, a 2006-2007-es szezonban osztrák kupadöntős lett. 2009-ben rövid ideig az olasz 2. ligás U. S. Grosseto, aztán a horvát Slaven Belupo légiósaként folytatta, 2010 telén pedig a Ferencvároshoz szerződött, ahol 52 bajnoki összecsapáson egyszer volt eredményes. A 2010-2011-es évadban bronzérmes lett a Fradival. A Ferencvárostól a Gyirmót FC Győrhöz igazolt de két év után újra az NB I.-ben láttuk viszont, ezúttal a Lombard Pápához került, ahonnan az osztrák 2. ligás Floridsdorfer AC-hoz szerződött, idejekorán váltott és 2016-ban elfogadta a Budafok hívó szavát, és milyen jól tette. A többit ismerjük…

Csizi klubjai, helyesebben fogalmazva csapatai, hiszen ott van a magyar illetve székely válogatott is:

Csizi karrierje számokban:

Minden részletre kiterjedő statisztika a RF jóvoltából
A pályán is elegáns volt, az a pálya szélén is – Fotó: 24.hu

Pályafutása vége felé Csizinek az edzőképesítés megszerzésére is gondja volt, a 2018-2019-es idény legelején súlyosan megsérült, időközben edzőváltáson esett át a Budafok és házon belüli megoldás keretében rá esett a választás: „megtiszteltetés számomra, hogy a Budafok MTE vezetősége – Bélteky Róbert tulajdonos, Jakab János elnök és Oláh Lóránt sportigazgató – felkért erre a feladatra és bíznak bennem.” Az említett szezon utolsó hazai meccsén az utolsó pár percre ő maga is beállt így téve pontot tizenhét évet felölelő profi pályafutására. Az ezt követő csonka, koronavírus által megbolygatott szezonban, ahol mindvégig közelebb állt a Budafok az első helyhez, mint a harmadikhoz végül feljutottak az NB I.-be. Ha sikerül a 2020 őszén látott teljesítményt nyújtania a csapatnak, akkor 2021 tavaszán nem lesz gond a bennmaradás kivívása, ami egy újabb nagyszerű pont lehet Csizi – immár – edzői karrierjében.

Ugorjunk még vissza egy kicsit Csizi labdarúgó karrierjére. A sors úgy hozta, hogy tíz évvel a magyar válogatottban való bemutatkozása után ismét Cipruson (egészen pontosan Észak-Cipruson) debütálhatott, ezúttal szülőföldje válogatottjában. Meghatározó alakja, vezéregyénisége és csapatkapitánya volt annak a székely válogatottnak, amely 2017-ben CONIFA Eb bronzérmet szerzett, majd rá egy évre a CONIFA vb-n a negyedik helyen zárt Londonban. A székely válogatott történetében ezidáig a legtöbbször ő viselte a kapitányi karszalagot, összesen tíz alkalommal. Még nem tekintjük teljességgel lezártnak a székely válogatott karrierjét de eddig 11-szer ölthette magára a székely címeres mezt.

Meccsei a székely válogatottban
CONIFA Eb bronzérem és a meccs embere díj – Fotó: Csizi saját archívum

Sikerei:

Klub:

  • FC Fehérvár: kupagyőztes: 2005-2006; NB I. bronzérmes: 205-2006
  • Mattersburg: ÖFB Bundesliga bronzérmes: 2006-2007; Osztrák kupadöntős: 2006-2007
  • Ferencvárosi TC: NB I. bronzérmes: 2010-2011

Székely válogatott:

  • CONIFA Euro ’17 bronzérmes, a harmadik helyért vívott párharc „meccs embere” díjasa
  • CONIFA WFC ’18 negyedik helyezett

Edzőként:

  • NB II. második helyezett (2019-2020)
Egykori edzőjével, Fodor Jánossal – Fotó: Népújság

A marosvásárhelyi ASA ifjúsági és gyermekközpontjának egykori koordinátora és edzője, Fodor János, így emlékszik vissza a fiatal Csizire: „… Amikor az ASA serdülőit edzettem, egy alkalommal sáros, esős idő volt, az edzésen csak ő jelent meg a Víkendtelepen, ahová a vasúti töltésen szaladt le Marosszentgyörgyről. Megláttam és hazaküldtem, mire ő ezt válaszolta: János bácsi, hazamegyek, de előbb lefutom a köreimet és egy kis edzést tartok…” Leszűrhető a lényeg: Csizi már egész fiatalon tudatos, szorgalmas és elhivatott volt, ez a mentalitás teljes karrierjét végigkísérte.

Hamarosan folytatjuk egy bővebb áttekintéssel.