Nemzetközi gólvágók

Ki szerezte a legtöbb gólt a regionális és kontinentális tornákon? Ki az első, ha ezeket a találatokat összesítjük és súlyozzuk?

A meccs/gól mutatókat mindig is különös figyelemmel követtem, legyen az klubfoci (Bajnokok Ligája és egyéb kedvenceim szereplése) vagy válogatott (újra leginkább a kedvenceim és úgy általában a (leg)nagyobb tornák). Nem mondhatom, hogy az inspirációt egy Képest Sportban olvasott cikk jelentette, de tény, hogy adott egy löketet, hogy előkaparjak pár régebbi statisztikát és kicsit felturbózva, szöveggel lássam el a száraz számadatokat.

Zárójelben a torna „pontozása” a RF olvasatában. A gólokat az adott számmal „súlyozom”. Lentebb nyer majd értelmet a pontozás. Lásd: a súlyozott lista.

A KS a világbajnokságokon és Európa-bajnokságokon is gólt szerző játékosok élmezőnyét vette górcső alá, én viszont picit továbbgondoltam ezt a felvetést és az összes kontinentális tornát valamint a Konföderációs kupát is bevettem a képbe. Továbbá két másik szempontot is előtérbe helyeztem: a listámon csak az szerepel, aki szerzett világbajnoki gólt, hiszen mégiscsak ez a legrangosabb válogatottak közötti turné, valamint fontos kitét még a minimum 50 válogatottban szerzett találat.

Több nagy név is a „keretszűkítés” áldozatául esett, a teljesség igénye nélkül, íme pár hiányzó:

Zlatan és Lewa – kép: fanatik.com.tr
  • világbajnoki gól(ok) hiánya: itt találjuk máris az egykori világrekordert, a válogatottban 109 gólt szerző iránit Ali Daeit – 5 vb meccs/0 gól és több, a gólokat tekintve, nemzeti csúcstartót, akiknek nem sikerült vb-n gólt szerezni, mint például a dél-koreai Cha Bum-Kun 3/0, az egyiptomi Hossam Hassan 3/0, az emirátusokbeli Adnan Al Talyani 3/0, az iráni Karim Bagheri 3/0, a trinidad-tobagói Stern John 3/0, a szaúdi Majed Abdullah 2/0, az iraki Hussein Saeed 1/0, a hondurasi Carlos Pavón 1/0 valamint nagy meglepetésre két csatárcsillag, a lengyel Robert Lewandowski 3/0 és a svéd válogatott Zlatan Ibrahimović is 5/0.

    Lineker és Šuker – képek: goal.com és Alchetron
  • 50 válogatott gól alatt – Bobby Charlton 49 gól, Lukas Podolski 49, Gary Lineker (vb gólkirály ’86-ban) 48, Zico 48, Andriy Shevchenko 48, Jürgen Klinsmann 47, Rudi Völler 47, Pauleta 47, Jared Borgetti 46, Davor Šuker (vb gólkirály ’98-ban) 46, Karl-Heinz Rummenigge 45, Grzegorz Lato 45, Raúl 44, Michel Platini 41 és még sokan mások.

Nem célom a listán szereplő összes játékosról szót ejteni, sokkal inkább ajánlom figyelmetekbe a táblázatokat.

Lista a válogatottban szerzett gólok szerint: nagyobb tornákon lőtt gólok és ezek összege. Kiemelve a húsz gól felettiek. Dőlt – még aktívak a válogatottban. Frissítve: 2021. szept. 18.

A listát pásztázva, nagyon kilóg a sorból az iraki Ahmed Radhi Amaiesh, aki az egy szem világbajnki góljával na meg válogatottban szerzett 62 találatával „beelőzött” sok fenti csillagot. ’86-ban Belgium ellen lőtt gólja máig az egyetlen iraki vb-gól. Ugyancsak egy találata van a Boszporusz Bikája becenéven elhíresült Hakan Sükürnek is, igaz, micsoda gól volt: a világbajnokságok történetének leggyorsabb gólja: Dél-Korea ellen, a kisdöntőben már a tizenegyedik (!) másodpercben betalált.

Kocka – lép: magyarnemzeti11.hu

A magyar futball dicső múltját hűen tükrözi, hogy három magyar játékos is rajta van a listán Puskás Ferenc (Öcsi), Kocsis Sándor (Kocka) és Tichy Lajos (A nemzet bombázója) személyében. Mindannyian csak világbajnokságon voltak eredményesek. Igaz utóbbi aktív tagja volt a ’64-es Eb-n bronzérmes magyar válogatottnak is, de gólt nem szerzett a tornán. Kocsis 11 találatos (közte egy tripla és egy mesternégyes) ’54-es világbajnoksága mai szemmel elképesztően nagy dolog, természetesen ezzel magyar rekorder.

Robbie Keane – kép: worldfootball.net

A statisztika szempontjából nagyon jól mutat az, ha egy játékos a saját regionális bajnokságán kívül, más kontinentális eseményen is képes megzörgetni a hálót. Nézzük azokat, akik elég sok nemzetközi tornán lőttek gólt már így is, de mégsem mindegyiken, amelyen volt módjuk szerepelni. Hwang Sun Hong például kerettag volt a 2002-es Arany-kupán, ahol Dél-Korea meghívásos alapon szerepelt, igaz nem talált a hálóba. Ugyanígy járt Shinji Okazaki a ’19-es Copa Américán Japánnal. Tim Cahill is szépíthetett volna a nemzetközi gólrekordján, ha a világbajnokság, Óceániai Nemzetek Kupája és Ázsia-kupa után a Könföderációs kupán is betalált volna, de utóbbin nem adatott meg számára a dicsőség bár pályára lépett a ’05-ös és a ’17-es kontinensbajnokok kupáján is. Robbie Keane helyzete is említésre méltó, ugyanis ahhoz képest, hogy az Eb kvalifikációban 44 meccsen 23 gólt szerzett, végül sem ’12-ben, sem ’16-ban nem talált a hálóba. Mondjuk ’02-es világbajnokságon a nyolcaddöntőig menetelő ír válogatottban azért négy meccsen csak berámolt három gólt.

Wayne Rooney és Jan Koller is nagyon gólerős játékosok voltak Anglia, illetve Csehország színeiben, de az kijelenthető, hogy sokkal inkább a selejtezőkben voltak igazán elemükben. Lehet károgni egyetlen világbajnoki góljukon de a selejtezőkben legalább kitettek magukért.

Említsünk meg pár olyan futballistát, aki saját regionális bajnokságának a gólrekordere. Ide sorolható tehát az amerikaiak egykori üdvöskéje Landon Donovan, aki öt vb gólja mellett 18 találattal az Arany-kupa történetének legtöbb gólját szerezte, tegyük hozzá halkan, hogy hat Gold Cup-on vett részt, szóval 34 meccs alatt rúgdosta össze a rekordot jelentő 18 gólt. Samuel Eto’o is élő legenda hazájában, esetében is 18 a bűvös szám. Neki mondjuk, szintén hat torna alatt, 29 ANK-án lejátszott találkozó is elég volt a rekordszámú gólhoz. Eto’o-nak csak egy Konföderációs Kupáján szerzett találata van, de az annyiban mindenképp különlegesre sikeredett, hogy győztes találat volt Brazília ellen (2003-ban). Ahhoz képest, hogy Miroslav Klose a vb-k történetének rekordere a maga 16 góljával, az Eb-ken nem sikerült ilyen jól termelnie.

Cavani és Suárez – RF archívum

Az uruguayi csatárpáros Edinson Cavani és Luis Suárez kellőképp hasonló gólmutatóval bír – utóbbi azért valamivel gólerősebb – ami a nemzetközi tornákat illeti. Az mondjuk meglepő, hogy Uruguay világbajnoki gólrekordere nem közülük kerül ki (de nem is Diego Forlán), hanem Óscar Míguez. A Copa América uruguayi gólcsúcsa (Severino Varela – 15) pedig majdhogynem elérhetetlen számukra.

Az amerikai kontinensen maradva sok mai napig is aktív játékost találunk, akik jó eséllyel növelik még a góljaik számát regionális vagy kontinentális tornákon. Lionel Messi esetében a 6 vb gól nem párosult áttörő sikerrel, de a 13 CA gól (az idei tornán +4) viszont igen. Elképesztő, hogy négy elveszített döntő után idén nyertek, de ez egy teljesen másik történet. Messi országos cimborája Neymar is becsülettel termeli a gólokat a brazil válogatottban. Minden bizonnyal hozzátett volna a három eddigi CA góljához a ’19-es tornán, ha sérülés miatt nem maradt volna le róla, az idei tornán viszont ott volt, szerzett is két találatot de a döntőben vereséget szenvedtek legfőbb ellenfelüktől…

Chicharito – FMF.org.mx

Javier „Chicharito” Hernández éve óta Mexikó elsőszámú gólfelelőse, amit a nemzetközi tornákon is rendre ügyesen bizonyít. Nem lehet elmenni szó nélkül Romário mellett sem. Balhéban, buliban és a pályán is mindig lehetett számítani rá, megbízhatóan lődözte a gólokat az összes olyan nemzetközi megmérettetésen ahol volt módja pályára lépni. A ’98-as Arany-kupán is szerzett három gólt, amikor Brazília meghívott vendégként szerepelt, de érthető, hogy vb, CA és KK góljai nagyobbat szóltak.

Villa – kép: Sportskeeda

Az öreg kontinens nagy gólvágói közül is említésre kerül pár: Romelu Lukaku az első ízben megrendezett (’18-’19) Nemzetek Ligájában is belekezdett és négy góljával az élmezőnyben végzett, míg a ’20-’21-es kiírásban (5 gól) csak Erling Haaland szerzett több gólt nála (6). Lukaku egyébként szerzett gólokat vb-n (5) és Eb-n (6) is. Thierry Henry és David Villa góltermése világbajnokságra, Európa-bajnokságra és Konföderációs kupára esett. Henry csak az Eb-ken lőtt gólokban előzi meg Villát. A spanyol (asztúriai) gólrekorder hárommal több világbajnoki gólt és kettővel több KK-gólt szerzett, mint a francia.

Súlyozott lista, azaz a nemzetközi tornákon szerzett gólok pontozása után kapott összeg. Kiemelve a 20 gól fölöttiek. Lásd: tornák „pontozása” (fent). Frissítve: 2021. szept. 18.

A súlyozott lista élmezőnyben érdemes figyelni CR7-re, hiszen a szeptemberi válogatott szünetben megdöntötte a világrekordot és immár 111 góllal övé a dicsőség! A világbajnokságokon még nem jött ki igazán a lépés a luzitánoknak, de CR azért négy tornán szerzett hét gólt. Az idénre halasztott Eb-n berámolt öt gólt és megdöntötte Michel Platini kilenc gólos csúcsát, akivel addig holtversenyben volt. Konföderációs kupán és a Nemzetek Ligájában is szerzett gólokat. Pelé 12 vb gólja mellett szerzett nyolc CA gólt is, igaz sosem nyerte meg Dél-Amerika regionális bajnokságát. A három világbajnoki cím, azért minden bizonnyal kárpótolja.

Ronaldo (A Fenomén) és Batigol – kép: Twitter

Gabriel Batistuta válogatottban lőtt góljainak (54) több, mint a felét (27) nagy tornákon szerezte így nagyon előkelő helyen szerepel a súlyozott listán. A tíz vb gól, tizenhárom Copa América gól valamint négy KK gól 222 pontot ért a számításaim szerint. Nem arra ment ki a játék, hogy minden idők legnagyszerűbb kilencese kerüljön ki győztesnek, de bevallom nagyon nagy örömömre szolgál, hogy (az igazi) Ronaldo 29 találata és az összesített 243 pontja révén továbbra is a góllövők góllövője, ami a legrangosabb nemzetközi tornákon szerzett gólokat illeti.