Nemzetközi válogatott tornák: meccshalmozók

A kontinenstornák meccsrekorderei

Az első részben a nemzetközi válogatott tornák gólrekordereiről olvashattatok. Ide kattintva éritek el azt a bejegyzést. Most ugyanerre a kaptafára felépített koncepció alapján a meccshalmozókról lesz szó. 2019-ben több kontinentális turné is sorra kerül, lesz Afrikai Nemzetek Kupája, Copa América, Arany-kupa, Ázsia-kupa is, így az alább közölt adatok is változhatnak, igaz van pár őskövület is.

Kezdjük máris az Afrikai kontinensen, ahol akárcsak a góllövőknél itt is egy kameruni kiválóság a rekorder, aki nem mellékesen hazája válogatottsági csúcstartója is, ő nem más, mint Rigobert Song. Nyolc Afrikai Nemzetek Kupáján szerepelt, háromszor jutottak döntőbe s ezek közül kettőt meg is nyertek a Szelidíthetetlen oroszlánok, Song hathatós szereplésével, így nem meglepő, hogy rekordszámú meccsen (36) vett részt. Ő egyébként a legfiatalabb játékos, aki VB-n piros lapot kapott, mindössze 17 volt, amikor a ’94-es eseményen kiállították. Szorosan mögötte (34) egy olyan játékos, aki 1996-2010 között szintén szerepelt az összes Afrikai Nemzetek Kupáján, Ahmed Hassan (Egyiptom). Ő egyébként a válogatottsági világrekorder is és összesen négyszer – szintén rekord – nyerte meg az ANK-ját.

Forrás: Wikipedia

Manapság egyre ritkábban lehet az “óhh hát azt már senki sem éri utol” kifejezést használni, ha gólokról vagy meccshalmozásról van szó, de az elég valószínű, hogy a chilei kapus Sergio Livingstone 34 meccses Copa América rekordja, amit hat turnén hozott össze, egy jó darabig még nincs veszélyben. Kortársa, a gólokban (társ)rekorder brazil Zizinho csak egy meccsel marad el mögötte, de utánuk elég nagy a hézag. Tisztes távolból követik őket olyan visszavonult térségi nagyságok, mint Carlos Valderrama (27), Taffarel (25). Korunk egyik nagyja, Lionel Messi eddig háromszor döntőzött a CA-n és 21 meccset játszott, neki azért a 34 még odébb van. Jelen lebonyolítási rendszer szerint még legalább két turnén kéne szerepeljen lehetőleg a legvégső fázisig eljutva, hogy esélyes legyen behozni a chilei portást. Kissebb meglepetésemre Javier Mascheranónak 26 CA találkozó jutott, de El Jefecito már visszavonult a válogatottságtól.

Forrás: Wikipedia

Teljesen véletlen egybeesés, hogy az észak- és közép-amerikai országok valamint a karib-tengeri válogatottak számára kiírt bajnokság csúcstartója pont úgy hat turnéval a háta mögött, szintén 34 meccsel rendelkezik, mint a Copa América rekordere. Nem meglepő Landon Donovan csúcsa, mert kellőképpen sok Arany-kupán volt módja részt venni és a nem ördöngős versengés miatt rendre döntőig menetelt az amcsikkal, ahol szerencsére azért a mexikóiak gyakran megállították őket. Igazi adok-kapok na… Apropos mexikóiak: sokkal nagyobb a szórás náluk, több alkalommal is pihentek a legnagyobbak, így a csúcstartójuk 18 meccsel és három turnéval Andrés Guardado. Donovan közvetlen közeli üldözője, ha jól informálódtam, akkor az idei VB-n is látott panamai Gabriel Gómez, aki hét (!) Arany-kupán szerepelt összesen 32 alkalommal. Korát tekintve ott lehetne jövőre is az újabb megmérettetésen, de a világbajnokság után visszavonult a válogatottságtól. A csúcson kell abbahagyni!

Forrás: US Soccer Foundation

Összesen 11 olyan játékos van, aki négy Ázsia-kupán vett részt, így érthető módon közülük kerül ki a meccshalmozó is. A japán Yasuhito Endo a rekorder, négy turné alatt 21 találkozón szerepelt és kétszer nyerte meg Japánnal a legrangosabb térségi bajnokságot. Ahogy sokan a már említett játékosok között Endo is válogatottsági csúcstartó 152 mérkőzéssel. Mögötte (20) egy kevésbé ismert név található, igaz szintén legenda hazájában: Younis Mahmoud, az iraki gólkirály. Az ő esete azért is érdekes, mert ő az egyetlen, aki négy különböző Ázsia-kupán is betalált. Ami talán ennél is meglepőbb, hogy 2007-ben eddigi egyetlen Ázsia-kupa győzelméhez segítette, az akkor sem éppen ideális politikai helyzetben lévő Irakot.

Forrás: Wikipedia

Végre egy olyan rekord, amire nem veszélyes Messi – gondolhatja viccesen a csúcsokra mindig kényesen figyelő Cristiano Ronaldo. Ő az egyedüli aktív labdarúgó az itt emlegetett rekorderek között. A 21 meccses rekordot még növelheti a következő EB-n, ismerve, hogy milyen profi a hozzáállása nem kizárt, hogy 2020-ban 35 évesen is szerepel majd. Ne feledjük, CR az EB-n szerzett gólok tekintetében is csúcstartó, karöltve Michel Platinivel. Bastian Schweinsteiger még sokáig második helyen marad a maga 18 találkozójával, a dobogóra még Gianluigi Buffon fér oda 17-tel. Ők mindannyian négy Európa-bajnokságon vettek részt bár Iker Casillas öt kontinensturnén is kerettag volt, csak hármon szerepelt aktívan.

Forrás: Eurosport

A színvonalat és a nívós csapatokat tekintve érthető, hogy az Óceániai Nemzetek Kupája a legkevésbé hozza lázba csúcsfoci kedvelőit. Ausztrália a komolyabb erőpróbára való tekintettel “átköltözött” Ázsiába, így az óceániai térségben Új-Zéland tekinthető egyeduralkodónak. Legendás játékosuk Ivan Vicelich játszotta a legtöbb mérkőzést, összesen 20-at és 1998-2012 között mind a hat kontinenstornán szerepelt. Több esetben a VB kvalifikáció jelentette a térségi tornát.

Forrás: Sporting Heroes

Következzen a kontinenbajnokok turnéja a Konföderációs Kupa. Itt Dida a meccsrekorder 22 pályára lépéssel. Dida jó tíz évig meghatározó kapusa volt a Milannak és 91 válogatottsága is jelzi, hogy nem holmi jöttment kapus volt. Ugyanakkor a világbajnokságokkal nem volt szerencséje, ’98-ban csak csere volt Taffarel mögött, 2002-ben Marcosban bízott jobban Scolari de előtte s utána is Dida volt az elsőszámú választás. 2006-ban pedig már Didával a kezdőben nem jutottak túl messzire a brazilok. Ha már a VB-ken nem kapott túl nagy szerepet a Konföderációs Kupában annál inkább. Öt turnén volt a kezdőcsapat tagja, háromszor döntőztek a brazilok, melyből kettőt meg is nyertek 1997-ben és 2005-ben.

Forrás: Getty Images

Zárjuk a sort a világbajnoksággal. Lothar Matthäust 25 meccses csúcsát sem Messi sem CR nem tudta ezidáig megközelíteni. Az egykori aranylabdás német öt VB-n szerepelt és vette ki igen aktívan a részét a ’90-es győzelemből. Honfitársai közül Miroslav Klose tudott nagyon felzárkózni mögéje, neki 24 meccs jutott négy VB alatt. Paolo Maldini zárja a dobogót 23 világbajnokságon játszott találkozóval.

Forrás: Kicker

A főszereplők táblázata: