Selejtezőbeli gólkirályok

Anglia, Brazília és Mexikó vb selejtezős (házi)gólkirályai

Számomra a ’94-es világbajnokság volt az első olyan nemzetközi turné, amit teljes hosszában és széltében (végig)követtem. Kedvenc csapataim is ebben az időszakban köszöntek be: MexikóJorge Campos és, számomra, csodálatos dresszei, BrazíliaRomário pimasz stílusa és az a bizonyos gólöröm Bebetóval és Mazinhóval. Nagyon megmaradt Diego Maradona mámoros gólöröme, ahogy Finidi George pisilő kutyát imitáló előadása vagy éppen Rashidi Yekini „hálószaggató” fohásza is, persze a Roberto Baggio varázslat de a kihagyott büntető is… Lehetne még sorolni az emlékezetes ’94-es eseményeket, de maradjunk annyiban, hogy Argentína, Nigéria és Olaszország sem vált a legnagyobb kedvenceim közé, viszont 1996-ban „megérkezett” a Gazza vezette Anglia, így lett teljes a „Szentháromság”.

A ringató gólöröm – Kép: Football Pantheon

Jóval az internet térhódítása előtt, nem volt módomban a ’94-es selejzetőket követni, mondjuk ebben a korom is megakadályozott, mert követni követtem a vb-t de sokkal inkább a gyermeki öröm, a lelkesedés vezényelt és a fenti arcok, mint a „szakmai szem”. A megjelenő újságoknak és magazinoknak köszönhetően – net még mindig nem játszott – a ’98-as vb selejtezőiről már komoly emlékeim és statisztikáim vannak. Emígyen ezt a kis bejegyzést a franciaországi seregszemle hazai gókirályaival indítom. A történelmi hűség kedvéért a táblázat a kezdetektől tartalmazza a gólkirályokat (már ahol, ugyebár).

Anglia, Brazília és Mexikó VB selejtezős (házi)gólkirályai

Megannyi ismerős arc és jól csengő név található mindhárom kedvencem esetében, érthető módon leginkább csatárok és kreatív középpályások. Steven Gerrard – egyedülálló módon – négy selejtezőciklusban is lőtt gólt 2002-2014 között, igaz rendre volt nála eredményesebb angol játékos.

A Franciországba vezető úton Anglia házi gólkirálya Alan Shearer volt, kora egyik legnagyobb gólvágója, nem mellékesen a ’96-os Eb gólkirálya is, szóval nem meglepetés, hogy a vb selejtezők során is magára vállalta a gólgép szerepét. Carlos Hermosillo házi gólkirályságán minden bizonnyal sokat segített, hogy egy dupla mellett, mesterhármast is tudott szerezni, igaz egyéni rekordja egy nagyszerű (mester)négyes a ’94-es selejtezőkben.

Shearer klasszikus gólöröme: szerencsére sokszor láthattuk. Kép: Countryside la vie

Alan Shearer és Wayne Rooney aktiválása között (persze volt átfedés is) Michael Owen volt az ügyeletes angol gólvágó, amit többek között a 2002-es vb selejtezőiben is bizonyított. Sajnos őt is sérülések hátráltatták, de nincs oka szégyenkezni. Ronaldo sérülése miatt Romário és Rivaldo lépett elő brazil színekben és lettek karöltve 8-8 góllal házi gólkirályok, egy találattal elmaradva Hernán Crespo és Agustín Delgado mögött. Mexikó színeiben Cuauhtémoc Blanco volt a fővezér 9 góljával, köztük egy sorsdöntő duplával Honduras ellen. Brassóban az Eurosporton követtem azt a meccset!

“Cuau” Blanco az azték isten – Kép: Marca

Külön érdekesség, hogy Ronaldo csak egyetlen kvalifikációs sorozatban szerepelt, a ’94-es tornára épp csak, hogy kivitték, ’98-ban, az akkori szabályoknak megfelelően automatikusan kijutott az előző világbajnokság győztese, a Dél-Koreában és Japánban rendezett selejtezőket brutális sérülései miatt volt kénytelen kihagyni, így csak a 2006-os eseményt megelőző kvalifikációban vállalt főszerepet, ahol 10 góljával házi gólkirály is lett. A vb-n magán is berámolt még három gólt, a Ghána ellen szerzett találatával egy időre megdöntötte a vb gólcsúcsot is. A 2006-os selejtezősorozat azért is érdekes, mert Jared Borgetti lett a sorozat összesített gólkirálya a maga 14 találatával. Hatalmas gólvágó volt, a 2002-ben az olaszok ellen szerzett gólját azóta is emlegetheti a nagyszerű Gigi Buffon. Maradva a ’06-os selejtezőknél, itt Frank Lampard volt a legeredményesebb angol öt góllal. Lampard egyébként három vb kvalifikációs sorozatban is eredményes volt (’06, ’10, ‘14).

A legnagyobb kilences! Kép: FIFA

A 2010-es és 2014-es selejtezősorozat során Rooney volt az angolok gólzsákja, előtte egy angol sem tudott kétszer házi gólkirály lenni, 9 és 7 gólja is kimagaslik az angol mezőnyből. Luís Fabiano szintén 9 gólt szerzett a ’10-es selejtezőkben. Ronaldo után sok középcsatárnak volt nagy a 9-es mez (Vágner Love, Fred, Alexandre Pato, Diego Tardelli), Fabiano azért kitett magáért és a 2009-es Könföderációs kupán is gólkirály lett. ’14-ben házigazdaként várták a brazilok a világ legjobbjait, így nem vettek részt a selejtezőkben. Mexikó esetében a ’10-es kvalifikáció különös helyzetet teremtett ugyanis a három körös selejtezősorozatban hatos (!) holtverseny alakult ki 3-3 góllal: Pável Pardo, Jared Borgetti, Fernado Arce, Carlos Vela, Cuauhtémoc Blanco, Andrés Guardado. Igaz, csak az utóbbi három játékos kapott behívót a vb-re utazó 23-as keretbe. Úton a 2014-es vb felé az utóbbi évek legnyögvenyelősebb selejtezősorozatát „produkálták” az azték utódok. Csak pótselejzetőn jutottak ki a brazíliai seregszemlére, de Oribe „El hermoso” Peralta (majdnem) egymaga (öt gólt lőtt – dupla, majd tripa) kilőtte őket. A hagyományos két körben szintén gurított öt gólt, szóval végül tízzel zárta a sorozatot.

Rooney: Anglia mellett a Manchester United gólrekordere is – Kép: Unilad

A 2018-as vb selejtezők során mindhárom ország képviseletében olyan góllövők vitték a prímet (Harry Kane, Gabriel Jesus és Hirving „Chucky” Lozano), akik minden bizonnyal az elkövetkező néhány ciklusban még tesznek be pár gólt a közösbe. Ne feledjük, hogy Brazília már 2020 októberében megkezdte a marathoni vb selejtezősorozatot Neymar és Roberto Firmino máris három-három gólos. Lehet tippelni, hogy ki lesz a házi gólkirály: kettejük közül valaki, vagy Gabriel Jesus vagy talán Richarlison esetleg valaki más? Anglia márciusban míg Mexikó szeptemberben áll neki a sorozatnak.

Chucky Lozano góljaira a 2022-es VB selejtezőkön is szükség lesz. Kép: Serie A analysis