Székely válogatottak az I. Ligában

Székely válogatott játékosaink az első osztályban

2019 decemberében, Csiszer Balázs személyében, újabb székely válogatott játékos mutatkozott be az élvonalban. Adja magát az ötlet, hogy megnézzük, kik azok a játékosok, akik eljutottak a legmagasabb szintre a hazai pontvadászatban és a székely válogatottban is játszottak. Hazai pontvadászatot írok, de a lista tartalmazza Csizmadia Csabát is, jóllehet ő egészen fiatalon került ki Magyarországra, nála a magyar liga jelenti az esetünkben vizsgált hazai terepet.


Adatok frissítve: 2020. augusztus 27. – soccerway.com, worldfootball.net és RF

Rengeteg (székely-)magyar játékos szerepelt a romániai bajnokságban a teljesség igénye nélkül: Bölöni László, Györffy Csaba, Selymes Tibor, megannyi brassói, kolozsvári és marosvásárhelyi kötődésű játékos, de szinte minden város (nagy) csapata fel tud mutatni magyar nemzetiségű focistát: Bodola Gyula (többek között Nagyváradi AC), Barátky Gyula (Bukaresti Rapid), Jenei Imre (Bukaresti Steaua). A sor természetesen hosszasan folytatható.

Gondolkodtam, hogy milyen kritériumokat vegyek alapul (magyarok az első osztályban a rendszerváltás óta, az elmúlt 50 év magyar játékosai, csak székelyföldi születésű játékosok) de aztán a székely válogatottban való szereplésre esett a választás és egyelőre tíz játékosra szűkült a kör. Több, manapság is aktív játékos van a listán (Ilyés Robi és Csizi már visszavonult), de csak ötön vannak azok, akiknek a 2019/2020-as szezonban is drukkolhatunk. Kilyén Szabi kivételével mindannyian a Sepsi OSK-ban kergetik a labdát, de Szabi is a háromszéki klubban debütált és játszott az idei szezon első felében, ma már a Dinamo (kölcsön)játékosa. Sokan felkaphatják a fejüket, hogy „na és Fejér Béla?”. Az ő válogatott helyzetéről itt olvashattok. Maradva a sepsiszentgyörgyieknél: van azért nagy hiányzó is, aki sajnos aktív pályafutása alatt nem mutatkozott be a válogatottban, pedig az elmúlt 15-20 év egyik legnagyobb székely góllövője volt – Hadnagy Attila, valamint Baláska Etele, a 17 éves tehetség, aki már játszott az élvonalban ahogy Veress Zsombor is, ők mindketten a jövő emberei. Ott van még az egyik legújabb szerzemény Kovács Lóránt is, akit még a Haladásban töltött évei alatt kerestünk meg a székely válogatott kapcsán, de (akkor) nemet mondott… Reméljük, hogy hamarosan Tamás Nándit is látjuk a székely válogatottban, ő ugyanis már debütált (és gólt is szerzett) az NB 1-ben.

Hazai viszonylatban Ilyés Róbert lehet az etalon sok (fiatal) játékos számára, de ismerve, hogy 365 első ligás meccse van (Foresta, Astra, Rapid, Brassó, Marosvásárhely), valamint bajnok és kupagyőztes is volt, nem mellékesen szerepelt a nemzetközi kupában is, ez teljesen érthető. A B ligában 90/27 mutatóval rendelkezik. Kiemelendő volt a gólérzékenysége és fáradhatatlansága. Jelenleg a Sepsi másodedzője valamint a székely válogatott szakvezetője.

Robi Cacauval harcol a labdáért. Forrás: libertateaonline

Nemzetközileg sikeresebb karriert tudhat magáénak Csizmadia Csaba, hiszen 12-szeres magyar válogatott, szerepelt az olasz Serie B-ben. Napjaink két legjobb magyar csapatában is megfordult, a Videoton jogelődjében debütált az NB 1-ben és lett kupagyőztes de volt a Fradi csapatkapitánya is. Ma a Budafok edzője, az NB1-be vezette a XXII. kerületieket.

Csizi a Fradiban – Forrás: Üllői út 129

Időrendben haladva a palotailvai Lőricz József „Titi” a következő, az ő két válogatottsága arra az időszakra esett, amikor az FK Csíkszereda védelmében alkotott megingathatatlan falat. A besztercei Gloria csapatában debütált az első osztályban majd szerepelt 9 meccsen a Victoria Brăneşti-ben is. A Gloria jogutódjában szerepelt tavaly a 3. ligában, de azóta visszavonult. A kör bezárult.

Első ligás összecsapás Titi vs Robi

Fülöp István a jelenlegi aktív játékosok közül a legtöbb A ligás meccsel rendelkezik, 150. meccsét góllal ünnepelte a Chindia ellen. Éveken át volt a Botoşani húzóembere majd rövid magyarországi kitérő után a Sepsihez tért haza, ahol sérüléséből felépülve újra régi fényében tündököl. Második válogatottságát góllal ünnepelte, ahogy öccse, Lóránd is tette Londonban a 2018-as CONIFA VB-n. A válogatott mellett klubszinten is egy csapat sikeréért harcolnak és tovább folytatva a práhuzamot Lórinak is volt egy kevésbé sikeres kitérője a magyar NB 1-ben. Érthetetlen számomra, hiszen már jóval előtte kiforrott játékos volt a Botoşani színeiben (újabb közös pont Istivel).

Fülöpék Botoşaniban – Forrás: ştiri BT

Hodgyai László második csíkszeredai játékosként tudott bemutatkozni a hazai pontvadászatban, de csak két meccs jutott neki a Kolozsvári VSC csapatában. A válogatott harmadik legeredményesebb játékosa, CONIFA EB-n és VB-n is szerzett gólt. A 2015/2016-os idényben tagja volt a Fradi kupagyőztes csapatának, és fontos szerepet vállalt az FK Csíkszereda B ligába jutásában is, nem mellékesen ő szerezte az FK történelmi, első gólját a másodosztályban.

Hodgyai Lacika Kolozsváron – Forrás: KVSC.taccs.hu

Niczuly Roland már a B-ben csatlakozott a Sepsi OSK keretéhez, de a feljutástól kezdve többé-kevésbé a háromszékiek kezdőkapusának számít, minőségi vetélytársa van Fejér Béla személyében. Roli kerettag volt és játszott is a 2015-ös debreceni CONIFA EB-n és rá egy évre az abháziai VB-n is. Jelenleg négy válogatottsága van és 64 A ligás találkozója.

Roli meghatározó játékosa a Sepsi OSK-nak. Forrás Sepsi OSK

Hasonlóan Rolihoz, a székely gladiátor, Mitra Szilárd is részese volt a Sepsi OSK történelmi feljutásának, igaz a B-ben jóval több lehetőséget kapott, majd három első osztályú találkozó után az FK Csíkszereda csapatába igazolt. Mitra a csíkiakkal is megélt egy történelmi feljutást, sőt a kupában is nagyot mentek a srácok. Több ízben is volt az FK csapatkapitánya. Ma már a Székelyudvarhelyi FC játékosa.

A harcos szerepében: Mitra – Forrás: GSP

Zárjuk a sort két fiatal szélső védővel, Kilyén Szabival és Csiszer „Potyi” Balázzsal. Szabi játékjoga a Hagi Akadémia kezében van, a ’18-’19-es szezonban alapembere volt a Mioveni B ligás csapatának és ez a meghatározó szerep juttatta a Sepsi OSK-hoz, ahol az idei szezon első felében 10 meccsen kapott bizonyítási lehetőséget, a tavaszt már a Dinamonál folytatja, ahol már be is mutatkozott. Öt meccsen játszott a furcsa körülmények között befejeződött ’19-’20-as idényben, majd az NB 2-es Vasas FC-hez igazolt. 

Kilyén Szabi itt még Sepsi mezben. Fotó: Tókos Csaba

Közben Potyi is felverekedte magát az első csapat keretébe, miután nem éppen sikeres hónapokat tudott le a magyarországi NB 2-ben. Munkásságát, alázatát és komolyságát jellemzi, hogy ma ő a Sepsi jobb- vagy éppen baloldali védője, harmadik csíkszeredai Ilyés Robi és Hodgyai Lacika után, aki bemutatkozik az I. Ligában, a számláló pedig forog.

A székely bulldog bátor és alázatos – Fotó: Tókos Csaba

Szükségesnek érzem, hogy említést tegyek az FK Csíkszereda örökös gólkirályáról, valamint a székely válogatott gólrekorderéről Bajkó Barnáról, akit több ízben súlyos sérülés gátolta meg abban, hogy a legmagasabb osztályban is bizonyítson. Ismert, hogy a besztercei Gloria nagycsapatával készülve milyen közel volt az A ligás álom… Egyébiránt bárhol megfordult lőtte a gólokat: Forex Brassó, Déva, FK stb.

Barni itt épp a Gloria nagycsapatában – Forrás: ProSport

Reméljük, hogy a Székelyföld Labdarúgó Akadémia több neves labdarúgót is kinevel, akik joggal lépnek az elődök nyomába: Tamás Nándi példája is adott!