A legtöbbszörös székely válogatott játékosok csapata

Legtöbbszörös székely válogatottak tizenegye

Jövőre ünnepli ötéves születésnapját a Székelyföld Labdarúgó Egyesület, amelynek keretén belül a székely válogatott is működik. 2014. július 12-e és 2018. június 9-e között 24 hivatalos mérkőzést játszott a csapat és összesen 65 játékos öltötte magára a székely mezt. Itt az ideje, hogy ennek apropóján összeállítsuk a legtöbbszörös válogatottak esetleges csapatát olyan formációban, amelyben ez a csapat akár ki is futhatna a pályára.

A taktikai felállás a legtöbbször alkalmazott 4-4-2 lesz, amint azt a mellékelt ábra is mutatja.

A kapusok között Nagy Barna a csúcstartó, aki a 2015-ös debreceni EB után az idei londoni VB-n szerepelt újra a válogatottban és hat meccsünkből négyen pályára is lépett, így megelőzte többek között Niczuly Rolandot, Klein Lászlót, Horvát Adriant és Szakáli Botondot is, akik még a világbajnokság előtt több válogatottsággal rendelkeztek, mint Barni, egészen pontosan 4-4 meccsel mindannyian. A Székelyudvarhelyi FC kapusa így hét válogatott mérkőzéssel rendelkezik és minden bizonnyal a jövőben is szerephez jut még címeres mezben. További kapusok, akik legalább egyszer szerepeltek a válogatottban: Sebestyén Attila, Zaharia Csaba és Gazda Botond (1) és Somogyi Pál Csaba (2).

A védelemben máris egy kis csavarral indítunk, mivel a jobb oldalra a válogatottban, és ma már klubjában is, rendre középső védőként számításba vett Csizmadia Csaba kerül. Nem újdonság neki ez a szerep, ugyanis a magyar nemzeti együttesben lejátszott 12 meccse során a szövetségi kapitány itt vette számításba. Csizi azért kerül jobb bekk pozícióba, mert a védelem tengelyében két olyan játékos szerepel, akik jelenleg több válogatott meccsel rendelkeznek, mint ő. Az utóbbi két nagy turnén a csapatkapitányi teendőket is ellátó játékos 11-szer szerepelt ezidáig a székely válogatottban. Tapasztaltsága és rutinja nagyon sokszor segítette át hullámvölgyön a csapatot. Csizmadia mellett még öt játékos büszkélkedhet 11 válogatottsággal: Csiszer Balázs, Csürös Attila, Mánya Szabolcs, Györgyi Arthur és Hodgyai László, de a 4-4-2-es hadrend megtartása és csapatkapitányunk nemzetközi tapsztalata miatt esett a választás Csizire. A hátvédsor közepén Rózsa Árpád (15) és Benkő-Bíró Norbert (14) takarít. Mindketten a kezdetek óta a válogatott kötelékéhez tartoznak, meccsszámuk alapján kijelenthető, hogy fontos láncszemei a brigádnak. Rózsa a foci mellett fitnesszguruként igyekszik magát és másokat kondiban tartani, Norbi pedig egy év csíkszeredai kitérő után, újra Magyarországon próbálja felépíteni a karrierjét. Sok sikert nekik! A fiatalabb játékosok közül érdemes megemlíteni az idei VB-re újoncként érkező Tankó Zsoltot és Kilyén Szabolcsot, akik hosszú évekre megoldást jelenthetnek a védelemben, bárhol is veszik számításba őket. Szintén jolly-joker az a játékos, aki kényszerűségből a védelem bal oldalára került. Itt jön a második csavar, Silion Petru ugyanis valójában középpályás, de 16 eddigi válogatottsága alkalmával legtöbbször jobb bekként szerepelt, igaz egy sorral fentebb is játszott, amit jelez 5 gólja is. 16 mérkőzéssel a képzeletbeli ranglista harmadik helyét foglalja el, sérülés miatt maradt le a londoni világbajnokságról. Lévén, hogy kellően labdabiztos mindkét lábbal és jól is cselez, valamint kellően gyors így egy gálameccs erejéig bal oldali védőként is megállná a helyét, ebben biztos vagyok.

A középpályán is lesz olyan játékos, aki nem, a legszorosabb értelemben vett, eredeti posztján szerepel, de akinek szintén nem idegen ebben a pozícióban a szereplés. Csíki Dénesről van szó, aki a válogatottban sokkal inkább a védelemben szerepelt de klubjaiban (a Székelyudvarhelyi FC-ben például) előszeretettel alkalmazták belső középpályásként, az ellenfél támadásainak megszűrésére. Minden bizonnyal a Nagygalambfalvi SE örökös gólkirályát tisztelhetjük Dénkó személyében. Válogatottbeli mindkét gólját büntetőből szerezte 17 meccs alatt. Eddig csak neki 100%-os a válogatottban elvállalt/belőtt büntetők statisztikája. A másik belső középpályás, jelen állás szerint a válogatottsági csúcstartó, Szőcs Lóránd, az eddig lejátszott 24 válogatott találkozónk közül 19-en lépett pályára és nyolcszor viselte a csapatkapitányi karszalagot, Csizi előtt ő volt az elsőszámú csk. Cucu nagypályán kezdte de futsalban teljesedett ki a karrierje, ettől függetlenül nagyon fontos láncszeme mai napig a székely válogatottnak. A támadásokat jobb oldalról Kézdivásárhely futballcsászára, Gazda József támogatja. Józsika hathatós szerepet vállal szülővárosa futballjában: játékos-edzőként vezeti a KSE felnőttcsapatát, az utánpótlás fejlődését is koordinálja és a teremfoci csapatban is alapember. 14-szeres válogatott, a bronzéremmel zárult Észak-Ciprusi EB-ről lemaradt, ugyanis épp győzedelmes osztályzón vezette a csapatát. Baloldalon a szintén 14-szeres válogatott Kis Szabolcs szerepel, aki édesapja nyomdokaiba lépve vált labdarúgóvá. A Győri ETO utánpótlásában nevelkedett, ha hinni lehet az MLSZ adatbankjának, akkor több, mint 300 NB2-es és NB3-as mérkőzése van, nagyjából arányosan megosztva. Kár, hogy nem sikerült az NB1-es áttörés, de visszavonulva biztos, hogy sikeres karrierként tekint majd vissza a labdarúgóként eltöltött éveire, jelenleg még van bőven ideje gyarapítani a meccs és gólszámát. A középpályások közül még Csürös Attila, Mánya Szabolcs, Györgyi Arthur jöhet szóba, mindhárman 11 válogatottságnál tartanak jelenleg és mindhárman a jövő emberei.

A gólokért a két legnagyobb gólzsákunk felelős, Bajkó Barna 13 mérkőzésen 10 gólt jegyez, a 2017-es EB legeredményesebb játékosa volt, ékpárja pedig Szőcs László, akit nemes egyszerűséggel Székely Messinek becéznek. Lacika jelenleg 14/7-es mutatóval rendelkezik. Barni ifjúsági kora óta döntögeti a különböző gólcsúcsokat, mindenkori klubjaiban rendre ő a (házi) gólkirály. Játékvezetői képesítése is van és edzői karrierjét is erőteljesen építgeti. Biztos jó stratéga lesz és remélhetőleg a Székelyföldi Labdarúgó Akadémia hasznára válik. Addig azonban még sok gólt várunk tőle klub- és válogatott szinten. Cucu mellett Szőcs Lacika karrierje is teremfociban teljesedett ki, és tart mai napig is. Évek óta meghatározó tagja a romániai válogatottnak, egy négyzetméteren olyan ördöngős cselekre képes, hogy azokkal bármelyik védőt az őrületbe kergeti nagypályán is. A csatárok között még Hodgyai László neve merülhet fel, a Fradi II egykori játékosa 11 válogatottsággal és 6 góllal alig maradt le Bajkó és Szőcs mögött.

2019 az újabb CONIFA EB éve, sok csapat számára, így Székelyföld számára is kérdés még a szereplés a Hegyi Karabahban megrendezendő turnén, holott a világbajnoki negyedik hely automatikus EB kvalifikációt jelentett számunkra. A lelkes szurkolóknak annyit elárulhatok, hogy mindenképpen azon leszünk, hogy sor kerüljön a jubileumi 25. válogatott mérkőzésünkre.