A székely válogatott csatárai (2023)

Csatáraink az eddig lejátszott 31 hivatalos találkozónkon

2014. július 12-e és 2023. július 3-a között 31 hivatalos mérkőzést játszott a székely válogatott, összesen 90 játékos öltötte magára a székely mezt, köztük 10 csatár. Velük zárjuk a játékosainkat bemutató sorozatunkat. A kapusainkról itt olvashattok, a hátvédekről két cikkben írtunk, a középpályásokat/szélsőket pedig három csoportra osztottuk. Derék gólvágóink 36 gólt tettek be a közösbe, amint az az alábbi táblázatban is remekül látszik.

A hivatalos meccseinken szereplő csatáraink

Bajkó Barna – a csíkszeredai futball büszkesége, a székely válogatott gólrekordere. Góllal mutatkozott be a Magyar Örökség kupán (Szarvas 2016) Délvidék ellen, s egyetlen székely, aki Eb-n (Észak-Ciprus 2017, ugyanitt gólkirály!) és vb-n (London 2018) is szerzett mesterhármast. Sajnos nem rendelkezem pontos adatokkal, de nagy tétben mernék fogadni, hogy Barni lőtte a legtöbb gólt az FK Csíkszereda (és jogelődjei) színeiben és minden bizonnyal az ő bal karján feszült a csapatkapitányi karszalag a legtöbb  alkalommal. Súlyos sérülések gátolták többször is, hogy a legfelsőbb osztályban is maradandót alkosson. Jelenleg az FK másodedzője és a Gyergyói VSK csapatában vezet le.

Bajkó Barna: a székely válogatott legeredményesebb góllövője (London 2018) Fotó: Pál Árpád

Birtalan Barna – Pocki, ahogy barátai hívják, technikai tudására joggal figyelt fel Jakab Zoltán, akinek hívására több szezonon keresztül volt tagja a Futsal Klub Székelyudvarhelynek, de 2018-ban a csíki Imperial Wet teremfoci csapat kötelékében lépett pályára a bajnokságban. A válogatottban csak Raetia ellen szerepelt.

Pocki indulásra készen Bíró Attila indítására a Raetia elleni találkozón. Fotó: Szigyártó Szabolcs

Gergely Tibor – 90 válogatott játékosunk több, mint felével sikerült interjút készítenem és a legtöbben Tibcsit nevezték meg, mint a válogatott legviccesebb alakja vagy legviccesebb székely focista, aki sosem megy a szomszédba egy kis tréfáért. A pályán ugyanakkor nem ismert tréfát, rengeteg gólt szerzett mindenkori klubjaiban, ahogy karrierje végéhez közeledve teszi mindezt Homoródalmáson is. A válogatottban csak egy meccsen kapott szerepet, a legelsőn.

Gergely Tibcsi itt épp nem viccel.

Hodgyai László – a Fradi II. egykori csatára megfordult az NB 2-ben, majd rövid ideig a CFR Kolozsvár csapatánál is, ezt követően hazatért és az FK Csíkszereda sikereiben vállalt (fő)szerepet. Ő lőtte például az FK történelmi első gólját a másodosztályban. Az abházia vb-n válogatottunk legjobb játékosa és legfőbb góllövője volt, Raetia ellen duplázott, majd Szomáliföld ellen megszerezte első mesterhármasát is. Ehhez a terméshez tett hozzá egyet a londoni vb-n. A debreceni Eb volt az első nagy tornája. Jelenleg az FK utánpótlásában dolgozik és ő is a Gyergyónál termeli a gólokat.

Hodgyai Lacika akcióban Padánia ellen (London 2018) Fotó: Pál Árpád

Kovács Ákos – Röviden: Gergely Tibcsi „bűntársa” a humorban. Bővebben: a Székelykeresztúri Egyesülés gólvágója, aki teremfociban is maradandót alkotott a Futsal Klub Szekelyudvarhely csapatában. Bembi a DVSC ellen debütált a válogatottban, ott volt a debreceni Eb-n és Abháziában a vb-n is, itt szerezte meg első válogatottbeli gólját Raetia ellen. Arcahban büntetőből volt eredményes Lappföld ellen. Ez volt a negyedik Eb-meccse Arcahban és összességében a hatodik Eb-találkozója.

Bembi (9) az oszlop – Fotó: RF

Kurtuly Róbert – A válogatottban az első két találkozón jutott szerephez (DVSC és Beregszász/Kárpátalja ellen) de gólt nem szerzett, ellenben a Kézdivásárhelyi SE csapatának évekig nagyon fontos láncszeme volt, szállította a gólokat a csapatnak. Több háromszéki csapatban is szerepelt, így a Sepsi OSK-ban is.

Kurtuly Robi indítja útjára a labdát Beregszász/Kárpátalja ellen – Fotó: Lőrinc

Lázár Attila – nem fűzi rokoni szál a szintén baróti és szintén arcahi Eb-t megjárt harcostársa Lázár Norbihoz, ellenben gyerekkori barátok és több térségi csapatban is együtt szerepeltek. Elmondhatják tehát, hogy a klubfoci után a válogatottban is együtt szerepeltek. A klasszikus szakálla miatt Ragnarnak becézett Atti három meccset kapott az Eb-n, gólt nem szerzett, pedig harcolt rendületlenül.

Lázár Atti és országos cimborája Lázár Norbi a baróti foci büszkeségei – Fotó: RF

Magyari Szilárd – Nagyon fiatalon került előbb a Hagi Akadémiára, majd onnan a Puskáshoz. A ’18-’19-es szezonban 28 meccsen 18 gólt szerzett az FK Csíkszereda színeiben, majd megfordult Soroksáron és a Dorognál is, a ’23-’24-es szezonra ismét az FK-t erősíti. Ő a válogatott legfiatalabb debütánsa és gólszerzője is egyben, alig töltötte be 16. életévét, amikor gólt lőtt Beregszász/Kárpátalja ellen 2014-ben. Londonban gólokkal tért vissza a válogatottba, és a vb-selejtezőkön is szerzett három gólt (egyet Chameria, kettőt Due Sicilie ellen) így tartja nagyszerű meccs/gól mutatóját.

Magyari Szilkó és az a bizonyos jobbos (Csíkszereda, 2023) Fotó: Pál Zoltán

Simon Arnold – arra a bizonyos válogatottság/gól arányra Arni is igen büszke lehet: Beregszász/Kárpátalja és Raetia ellen villant. Akárcsak Birtalan Barni, Arni is megfordult a székelyudvarhelyi teremfoci-csapatban, több szezonon keresztül bizonyítva rátermettségét futsalban is. Egyébként a Zetelaki Fenyő csapatában ontja manapság a gólokat.

Simon Arni ünneplésre készen Raetia elleni gólja után. Fotó: Szigyártó Szabolcs

Szőcs László – ő az, akit simán a „Székely Messinek” becéznek. Ördöngős és pimasz cseleit ismerve van valami az összehasonlításban. Technikai virtuozitását teremben talán még jobban tudja kamatoztatni, mint a zöld gyepen. Az biztos, hogy parketta (Székelyudvarhelyi FK/Sportklub, City’Us, Imperial Wet, Nyírgyulaj KSE, Nyírbátor SC) vagy fű (Székelyudvarhelyi FC) Lacika otthonosan mozog és bárkit képes megtáncoltatni. A romániai futsal-válogatott alapembere volt évekig.

Szőcs Lacika varázsol illetve táncoltat (London, 2018) Fotó: Pál Árpád

Végül, de közel sem utolsósorban a következő részben a (szakmai) stáb kerül bemutatásra.