A székely válogatott csatárai (frissítve)

Csatáraink az eddig lejátszott 29 hivatalos találkozónkon

A játékosokat bemutató sorozatunk utolsó részében a csatárok következnek. Derék gólvágóink összesen 33 gólt szereztek.

Bajkó Barna – a csíkszeredai futball büszkesége, a székely válogatott gólrekordere. Góllal mutatkozott be a Magyar Örökség kupán (Szarvas 2016) Délvidék ellen, s egyetlen székely, aki Eb-n (Észak-Ciprus 2017, ugyanitt gólkirály!) és vb-n (London 2018) is szerzett mesterhármast. Sajnos nem rendelkezem pontos adatokkal, de nagy tétben mernék fogadni, hogy Barni lőtte a legtöbb gólt az FK Csíkszereda (és jogelődjei) színeiben és minden bizonnyal az ő bal karján feszült a csapatkapitányi karszalag a legtöbb  alkalommal. Súlyos sérülések gátolták többször is, hogy a legfelsőbb osztályban is maradandót alkosson. Visszavonult, jelenleg az FK másodedzője.

Bajkó Barna: a székely válogatott legeredményesebb góllövője (London 2018) Fotó: Pál Árpád

Birtalan Barna – Pocki, ahogy barátai hívják, technikai tudására joggal figyelt fel Jakab Zoltán, akinek hívására több szezonon keresztül volt tagja a Futsal Klub Székelyudvarhelynek, de 2018-ban a csíki Imperial Wet teremfoci csapat kötelékében lépett pályára a bajnokságban. A válogatottban csak Raetia ellen szerepelt.

“Pocki” indulásra készen “Gyermek” indítására a Raetia elleni találkozón. Fotó: Szigyártó Szabolcs

Gergely Tibor – 75 válogatott játékosunk több, mint felével sikerült interjút készítenem és a legtöbben Tibcsit nevezték meg, mint a válogatott legviccesebb alakja vagy legviccesebb székely focista, aki sosem megy a szomszédba egy kis tréfáért. A pályán ugyanakkor nem ismert tréfát, rengeteg gólt szerzett mindenkori klubjaiban, ahogy karrierje végéhez közeledve teszi mindezt a Nagygalambfalvi SE csapatánál. A válogatottban csak egy meccsen kapott szerepet, a legelsőn.

Gergely Tibcsi itt épp nem viccel.

Hodgyai László – a Fradi II. egykori csatára megfordult az NB 2-ben majd rövid ideig a CFR Kolozsvár csapatánál is, két éve hazatért és az FK Csíkszereda sikereiben vállalt (fő)szerepet. Az abházia vb-n válogatottunk legjobb játékosa és legfőbb góllövője volt, Raetia ellen duplázott, majd Szomáliföld ellen megszerezte első mesterhármasát is. Ehhez a terméshez tett hozzá egyet tavaly Londonban. A debreceni Eb volt az első nagy tornája. Jelenleg az FK utánpótlásában dolgozik.

Hodgyai Lacika akcióban Padánia ellen (London 2018) Fotó: Pál Árpád

Kovács Ákos – Röviden: Gergely Tibcsi “bűntársa” a humorban. Bővebben: a Székelykeresztúri Egyesülés gólvágója, aki teremfociban is maradandót alkotott a Futsal Klub Szekelyudvarhely csapatában. Bembi a DVSC ellen debütált a válogatottban, ott volt a debreceni Eb-n és Abháziában a vb-n is, itt szerezte meg első válogatottbeli gólját Raetia ellen. Arcahban büntetőből volt eredményes Lappföld ellen. Ez volt a negyedik Eb meccse Arcahban és össesen a hatodik.

Bembi” (9) az oszlop

Kurtuly Róbert – A válogatottban az első két találkozón jutott szerephez (DVSC és Beregszász/Kárpátalja ellen) de gólt nem szerzett, ellenben a Kézdivásárhelyi SE csapatának nagyon fontos láncszeme volt, szállította a gólokat a csapatnak, amely így második éve tartja magát az NB3 középmezőnyében. Azóta a Sepsi OSK 2-höz igazolt.

Kurtuly Robi indítja útjára a labdát Beregszász/Kárpátalja ellen.

Lázár Attila – nem fűzi rokoni szál a szintén baróti és szintén arcahi Eb-t megjárt harcostársa Lázár Norbihoz, ellenben gyerekkori barátok és több térségi csapatban is együtt szerepeltek. Elmondhatják tehát, hogy a klubfoci után a válogatottban is együtt szerepeltek. A klasszikus szakálla miatt Ragnarnak becézett Atti három meccset kapott az Eb-n, gólt nem szerzett, pedig harcolt rendületlenül.

Lázár Atti és országos cimborája Lázár Norbi a baróti foci büszkeségei

Magyari Szilárd – Nagyon fiatalon került előbb a Hagi Akadémiára, majd onnan a Puskáshoz. Kölcsönben majd véglegesítve is szerepelt az FK Csíkszereda színeiben, ahol a ’18-’19-es szezonban 28 meccsen 18 gólt szerzett. Jelenleg Soroksáron szerepel. Szilárd a válogatott legfiatalabb debütánsa és gólszerzője egyben, alig töltötte be 18. életévét, amikor már gólokat lőtt a debreceni Eb-n 2015-ben. A Nizza ellen szerzett átemelős találata nagyon látványosra sikeredett. Londonban gólokkal tért vissza a válogatottba, így tartja nagyszerű meccs/gól arányát.

Magyari Szilkó és az a bizonyos jobbos (London 2018) Fotó: Pál Árpád

Simon Arnold – arra a bizonyos szereplés/találat arányra Arni is igen büszke lehet: Beregszász/Kárpátalja és Raetia ellen villant. Akárcsak Birtalan Barni (Pocki) Arni is megfordult a székelyudvarhelyi futsal klubban, több szezonon keresztül bizonyítva rátermettségét teremfociban is. Egyébként – tudtommal – Malomfalván ontja a gólokat.

Simon Arni ünneplésre készen Raetia elleni gólja után. Fotó: Szigyártó Szabolcs

Szőcs László – ő az, akit simán Székely Messinek hívnak. Ördöngős és pimasz cseleit ismerve van valami az összehasonlításban. Bajkó Barni mögött jelenleg ő lőtte a legtöbb gólt a válogatottban. Technikai virtuozitását teremben talán még jobban tudja kamatoztatni, mint nagypályán. Az biztos, hogy parketta (Székelyudvarhelyi FK/Sportklub, City’Us, Imperial Wet) vagy fű (Székelyudvarhelyi FC) Lacika otthonosan mozog és bárkit képes megtáncoltatni. A romániai futsal-válogatott alapembere évek óta, sok nemzetközi tornát megjárt már, több, mint százszoros válogatott.

Szőcs Lacika varázsol illetve táncoltat (London 2018) Fotó: Pál Árpád

Végül, de közel sem utolsósorban a következő részben a (szakmai) stáb kerül bemutatásra.