A székely válogatott kapusai (2023)

Kapusaink az eddig lejátszott 31 hivatalos találkozónkon

2014. július 12-e és 2023. július 3-a között 31 hivatalos mérkőzést játszott a székely válogatott, összesen 90 játékos öltötte magára a székely mezt, köztük 13 kapus. Velük indítjuk játékosainkat bemutató sorozatunkat. 31 meccsen egyébként 73 szerzett gól mellett 61-et kaptunk 23 különböző ellenféltől.

A hivatalos meccseinken szereplő kapusaink

Farkas Róbert – brassói születésű kapus, aki Kézdivásárhelyen pallérozódott. Volt klubbéli edzője, Gazda József, vitte ki magával a 2019-es CONIFA Eb-re, ahol két meccset kapott, hasznosan és jól pótolta a sérüléssel bajlódó Mihók Leventét. Jelenleg a Futsal Klub Székelyudvarhely kapusa.

“Pókember” akcióban – Fotó: RF

Gazda Botond – Egyetlen mérkőzése a felvidéki magyar testvérek elleni találkozóra esett, ami azért volt különleges, mert az volt Felvidék válogatottjának első hivatalos meccse.

Gazda Botond középen fekete szerelésben – Fotó: RF

A fenti képen szerepel Borbély Péter is (12-es mezben), aki hivatalos meccsen ugyan nem jutott szóhoz a székely csapatban, viszont 2015-ben a velencei mini-tornán a Svájci Gárda valamint a Cigányválogatott ellen szerepelt a “különleges” székely válogatottban.

Gyenge Szilárd – az FK Csíkszereda első számú kapusa, egy ideje érett, hogy bemutatkozzon a válogatottban, amire végül a csíkszeredai CONIFA vb-selejtezők során került sor, az első meccset – Chameria ellen – védte végig, ahol kirúgásból gólpasszt adott Magyari Szilárdnak! Biztos, hogy látjuk még a válogatott egyes mezét viselni! Édesapja – Gyenge Csaba – nyomdokaiba lépve lett belőle is kapus.

Szili nagyon jó lábbal (is) – Fotó: Pál Zoltán

Horvát Adrián – többedmagával egyike azon kapusainknak, akik négyszeres válogatottnak mondhatják magukat. A 2017-es észak-ciprusi Eb-n alapembere volt a bronzérmes alakulatnak. Csak a bronzmeccset “engedte át” Szakáli Botinak.

Horvát Adrián – Euro ’17 – Fotó: Székely Ervin

Klein László – hivatalosan ő is négyszeres válogatott, de ha figyelembe vesszük a nem (vagy kevésbé) hivatalos találkozókat is, mint a vatikáni mini-foci turné, egyéb felkészülési és gálameccsek, akkor ez a szám nagyobbra rúg. Az I. Magyar Örökség Kupán is az ő nevével kezdődött az összeállítás. Karrierje futsalban teljesedett ki. Jelenleg a Székelykeresztúri Egyesülés SK elnök-játékosa és mini-fociban is aktív.

Csapatfotóra készülve – Szarvas, 2016, I. Magyar Örökség Kupa – Fotó: Szabó Áron

Mihók Levente – gyimesközéploki származású, fiatalon Brassóba került és rengeteg brassói (Brassói FC, Forex, Romradiatoare stb.) és környéki/megyei (Tatrang, Barcarozsnyó stb.) csapatnál megfordult, de szerepelt a vajdahunyadi Corvinulnál is. Karrierje legnagyobb részét a II. Ligában védte, de belekóstolt az I. Liga légkörébe is. UEFA A licenszes kapusedző, több brassói klub utánpótlásánál segíti a fiatal kapuspalánták fejlődését. Saját elmondása szerint egy rég dédelgetett álma vált valóra azzal, hogy a székely válogatottban szerepelhetett, erre végre a 2019-es Eb-n került sor, ahol háromszor védte a kapunkat.

Mihók Levi, aki kapusedzőként megjárta Szaúd-Arábiát – Fotó: RF

Nagy Barna – jelenleg ő a válogatottsági csúcstartó a kapusok között. A 2015-ös debreceni Eb után a londoni vb-n szerepelt újra a válogatottban és hat meccsünkből négyen pályára is lépett, így megelőzte többek között Niczuly Rolandot, Klein Lászlót, Horvát Adriánt és Szakáli Botondot is, akik a világbajnokság előtt még több válogatottsággal rendelkeztek, mint ő. Jelenleg az FK Csíkszereda kapusedzője. A stábban volt a csíkszeredai CONIFA vb-selejtezők során.

Nagy Barna Tuvalu ellen, 2018-ban a londoni CONIFA vb-n – Fotó: Pál Árpád

Niczuly Roland – 2014. augusztus 16-án 18 évesen debütált a székely válogatottban Beregszász/Kárpátalja ellen, nem illetődött meg és kapott gól nélkül hozta le első válogatott meccsét, amit, eddig, három másik követett. CONIFA Eb-n (Debrecen ’15) és vb-n (Abházia ’16) is szerepelt a válogatottban. Évek óta a Sepsi OSK meghatározó kapusa és csapatkapitánya. A sepsiszentgyörgyi klubbal kétszeres kupa- és Szuperkupa-győztes. Túl van már a 200. Liga I-es mérkőzésén.

A Zainichi (Japánban élő koreai kisebbség) elleni vb-meccs Niczuly Rolival a kezdőcsapatban (Abházia ’16) – Fotó: Szabó Áron

Sebestyén Attila és Zaharia Csaba egyszeres válogatott kapusainkat együtt szeretném megemlíteni, mert különleges helyük van a székely válogatott történetében. Ők voltak ugyanis azok a kapuvédők, akik a történelmi, első találkozónkon kapusként szerepeltek. A DVSC (soraiban Dombi Tiborral) elleni összecsapás valójában több volt, mint egy meccs, megszületett és elindult a székely labdarúgó-válogatott.

Sebestyén Attila (balról a harmadik) csapattársakkal a történelmi meccs előtt – Fotó: Ádámosi Béla
Zaharia Csaba és Verpecz István a Székelyföld – DVSC meccs előtt – Fotó: Ádámosi Béla

Simon Máté – Karácsony Márk sérülése okán került be a válogatottba és élt a lehetőséggel valamint a bizalommal. Szintén a csíkszeredai CONIFA vb-selejtezőn jutott szóhoz, a második találkozót kapott gól nélkül hozta le (Due Sicilie ellen 7-0 ide). Az FK Csíkszereda U17-es csapatának a kapusa, de rendre a nagyokkal edz, már bemutatkozott a másodosztályban is.

Simon Máté lehúzta a rolót Due Sicilie ellen – Fotó: Pál Zoltán

Somogyi Pál Csaba – Észak-Cipruson még csak nem játszó tartalék volt a bronzérmet szerző válogatottban, Londonban viszont már két meccsen is bizalmat kapott, köztük a vb-bronzmeccsen, ahol remekül védett, majd 0-0 után a büntetőpárbajban is kitett magáért, megfogott egy tizenegyest, nem rajta múlott, hogy végül “csak” a negyedik helyen végeztünk. Jelenleg a Békéscsaba 1912 Előre kapusa.

Somogyi Pali bemelegít (London ’18). Fotó: Pál Árpád

Szakáli Botond – Doki (mivel civilben állatorvos) személyében egy újabb négyszeres válogatott kapuvédőt tisztelhetünk. Két mérkőzésen szerepelt az abháziai vb-n, majd csereként jutott szóhoz a Magyar Örökség Kupán Kárpátalja ellen. Az ő remek védéseinek is köszönhetően gyűrtük le az akkori világbajnok Abháziát 3-1-re a 2017-es Eb-bronzmeccsén.

Szakáli Botond, azon a bizonyos Eb-bronzmeccsen, ahol legyőztük a világbajnokot. (Észak-Ciprus, Euro ’17) – Fotó: Hompoth Dezső

Hamarosan frissítjuk a védőknek, középpályásoknak és támadóknak szentelt részeket is!