A székely válogatott középpályásai – 1. rész (frissítve)

Középpályásaink az eddig lejátszott 29 hivatalos találkozónkon

A kapusok és a védők két csoportja után most a középpályásokon a sor. Itt, a létszámra való tekintettel három csoportot alakítottam ki. Nézzük a játékosokat A-tól F-ig.

Albu Norbert – ahogy a keret gerincét az arcahi Eb-re, úgy őt is a kézdivásárhelyi SE csapatától válogatta be a játékos-edző Gazda Józsi. Négy meccset kapott az Eb-n, stílusa, játékintelligenciája mesterével enged párhuzamot vonni, igaz Norbi inkább a védekező feladatokat látja el. Nagypályán és futsalban is alapembere a KSE csapatának.

Albu az arcahi Eb megnyitóján (2019)

Bálint Dávid – Az ominózus Felvidék elleni meccsen lépett pályára először a válogatottban, majd a debreceni Eb-keretbe is meghívást kapott, csereként lépett pályára a magyar cigányválogatott ellen. Évek óta Magyarországon él, a Kerepesi Székely Kör ifi (értsd nem örgefiú) csapatának oszlopos tagja.

Bálint Dávid az alsó sorban jobbról a negyedik. További Bálintok: Rajmond (álló sor balról a második) és Róbert (jobbról a második, szintén az álló sorban).

Bálint Rajmond – A kezdőcsapatban kapott helyet az előbb említett Dunaszerdahelyen lejátszott Felvidék elleni meccsen. Meglepő, hogy 2019-ig az volt az egyetlen válogatottsága. Örültem neki, hogy végre eleget tudott tenni a meghívásnak (eddig vagy sérülés vagy egyéb elfoglaltság miatt nem gyarapíthatta válogatottságát) és nemzetközi tornán is képviselhette Székelyföldet. Arcahban megszerezte első válogatott gólját is. Évek óta meghatározó tagja a Székelyudvarhelyi FC csapatának. Tett egy rövid kitérőt az FK Csíkszeredánál is, majd a Székelyudvarhelyi Golimpiákosz után ismét az SzFC-ben játszik.

Rajmi Felvidék ellen.

Bálint Róbert – Egy újabb Bálint és egy újabb közös pont a felvidéki meccsel. Neki ez volt az egyetlen mérkőzése a székely címeres mezben. Ha nem tévedek, több Udvarhely körzeti csapatban is megfordult, jelenlegi klubja a Roseal. Hihetetlen, de nincs rokoni szál a székely válogatott Bálintok között.

Bálint Robi jobbról (de balról is) a hatodik

Bíró Attila – Indulástól az abháziai vb-ig volt állandó tagja a válogatottnak, ez idő alatt szerezte eddigi nyolc válogatottságát. A hazai futsal egyik legnagyobb reménysége, szintet lépve hagyta el Székelyudvarhely csapatát, rövidebb kitérők után most Kecskeméten játszik. Alacsony termetű, nagyon gyors és jól cselez, amit nagypályán és teremben is igen hasznosan kamatoztat.

Bíró Attila (Gyermek) balról a negyedik, hármas mezben Raetia ellen a kezdőben. (Abházia, 2016)

Căşineanu Adrian – Pont akkor hagyta el szülővárosa csapatát (Kézdivásárhelyi SE), és ment el külföldre dolgozni, amikor az végre feljutott a C ligába és ügyes, zömében hazai játékosokra épülő banda alakult ki. Amíg aktívan játszott állandó helye volt a középpálya, általában, bal oldalán.  Nem hiába nyolcszoros válogatott. Eb-n, vb-n és Magyar Örökség Kupán is viselte a székely mezt. Cimborája Gazda Józsika hívására a KSE futsalcsapatában is meghatározó játékos volt.

Román apuka és székely anyuka gyermeke, Căşu mind a 8 válogatottságát 16-os mezben játszotta.

Csíki Szilárd – Csereként jutott szóhoz történetünk első három hivatalos meccsén: DVSC, Beregszász/Kárpátalja majd Raetia ellen. Korábban debütált, mint nyáradmenti harcostársa, Oprea Robi, viszont Szili nem volt ott a debreceni Eb-n.

Csíki Szilárd – alsó sor, balról a második, Beregszász/Kárpátalja elleni csapatképen (2014, augusztus 16.)

Csürös Attila – A szarvasi Magyar Örökség Kupa óta minden tornán (kivéve a ’19-es Eb-t) szerepelt a válogatottban, az Észak-ciprusi Eb-n ráadásul két gólt is szerzett, majd Londonban is jegyzett egy találatot. Ahhoz képest, hogy inkább védekező feladatokat lát el, egészen szép a 11 meccs 3 gól mutatója. Klubszinten is (FK Csíkszereda) hozza a fáradhatatlan robotolást, ma ő a klub legrégebbi aktív tagja és csapatkapitánya is.

Csürinél biztos helyen van a labda (London 2018) Fotó: Pál Árpád

Dézsi Csaba – A Székelykeresztúri Egyesülés SE csapatkapitánya, az abháziai vb-n szerepelt először a válogatottban. A sport mellett üzletemberként tevékenykedik. Többszörös megyei bajnok és kupagyőztes a keresztúri csapattal. Meghívót kapott az arcahi Eb-re utazó keretbe és pályára is lépett mind az öt meccsünkön.

Dézsi Csaba (nyolcasban) lesi egy kurdusztáni játékos mozdulatát – Fotó: Pete Kiehart

Fülöp István – Nagy fegyvertényként könyvelhettük el, hogy sikerült beválogatni az idősebb Fülöp tesót a Londonba utazó keretbe. Sok egykori játszótársa is ott volt a csapatban, de nagy örömünkre szolgált, hogy családi nyaralás helyett nyári „levezetésképp” eljött a vb-re. Összességében sikeres turnét tudhat maga mögött, viszont megsérült és ez kihatással volt a Sepsi OSK-ban töltött őszére, a rájátszásban viszont újra játszik, jövőre pedig régi fényében ragyoghat (több, mint 150 mérkőzése van a romániai NB 1-ben melyeken több, mint harminc gólt szerzett eddig) és reméljük látjuk még címeres mezben is.

Fülöp Isti szabadrúgáshoz készülve (London 2018) Fotó: Pál Árpád

Fülöp Lóránd – Eddigi A ligás mérlege teljességgel megsüvegelendő, a romániai utánpótlás-válogatottba is meghívást kapott. Mi mégis inkább a székely válogatottban való szereplésére vagyunk igazán büszkék, utólag csatlakozott a londoni kerethez, de a második meccsén, akárcsak a bátyja, neki is sikerült megszereznie első válogatottbeli gólját. Több magyarországi klubbal is hírbe hozták, ő pedig a Puskás Akadémiát választotta. Azóta már bemutatkozott és gólt is szerzett új klubjában. Idő előtt hazatért az OSK-ba, azóta pedig már a Voluntari-t erősíti.

Fülöp Lóri komoly sérülés után újra a régi. Itt éppen első válogatottbeli gólját szerzi – Fotó: Pál Árpád

Folytatjuk!