A székely válogatott középpályásai – 1. rész (2023)

Középpályásaink az eddig lejátszott 31 hivatalos találkozónkon - első rész

2014. július 12-e és 2023. július 3-a között 31 hivatalos mérkőzést játszott a székely válogatott, összesen 90 játékos öltötte magára a székely mezt, köztük 42 középpályás/szélső. A kapusok és hátvédek után most ők következnek. A létszámra való tekintettel három csoportot alakítottunk ki. Itt is ABC sorrendben haladunk – az első részben – Albu Norberttől Gajdó Gothárdig.

A hivatalos meccseinken szereplő középpályásaink első csoportja

Albu Norbert – ahogy a keret gerincét az arcahi Eb-re, úgy őt is a Kézdivásárhelyi SE csapatától válogatta be a játékos-edző Gazda Józsi. Négy meccset kapott az Eb-n, stílusa, játékintelligenciája mesterével enged párhuzamot vonni, igaz Norbi inkább a védekező feladatokat látja el. Nagypályán és futsalban is alapembere volt a KSE csapatának.

Albu az arcahi Eb megnyitóján (2019) – Fotó: RF

Balázs Lajos Norbert – ő is a Székelyföldi Labdarúgó Akadémia neveltje és sok társával együtt (esett vagy fog esni szó róluk) került be a válogatott keretébe a ’24-es vb-selejtezőkre. A második meccsen, Due Sicilie ellen, csereként kapott lehetőséget. Az FK Csíkszereda, a több játéklehetőség és meccsrutin miatt, kölcsönadta a Székelyudvarhelyi FC-nek.

Norbi megbízhatóan teljesített az olaszok ellen – Fotó: Pál Zoltán

Bálint Dávid – Az ominózus Felvidék elleni meccsen lépett pályára először a válogatottban, majd a debreceni Eb-keretbe is meghívást kapott, csereként lépett pályára a magyar Cigányválogatott ellen. Évek óta Magyarországon él, a Kerepesi Székely Kör ifi (értsd: nem öregfiú) csapatának oszlopos tagja.

Bálint Dávid az alsó sorban jobbról a negyedik. További Bálintok: Rajmond (álló sor balról a második) és Róbert (jobbról a második, szintén az álló sorban). – Fotó: RF

Bálint Rajmond – A kezdőcsapatban kapott helyet az előbb említett Dunaszerdahelyen lejátszott Felvidék elleni meccsen. Meglepő, hogy 2019-ig az volt az egyetlen válogatottsága. Örültem neki, hogy végre eleget tudott tenni a meghívásnak (eddig sérülés vagy egyéb elfoglaltság miatt nem gyarapíthatta válogatottságát) és nemzetközi tornán is képviselhette Székelyföldet. Arcahban megszerezte első válogatott gólját is. Éveket húzott le a Székelyudvarhelyi FC-ben, tett egy rövid kitérőt az FK Csíkszeredánál is, jelenleg Nyárádtőn játszik.

Rajmi Felvidék ellenFotó: RF

Bálint Róbert – Egy újabb Bálint és egy újabb közös pont a felvidéki meccsel. Neki ez volt az egyetlen mérkőzése a székely címeres mezben. Játszott az SzFC-ben és több Udvarhely körzeti csapatban is. Ha nem tévedek, jelenlegi klubja a Roseal. Hihetetlen, de nincs rokoni szál a székely válogatott Bálintok között.

Bálint Robi jobbról (de balról is) a hatodik – Fotó: RF

Balogh Szilárd – Chameria ellen csereként debütált a válogatottban, a második meccsen nem lépett pályára. Sok fiatal válogatott társával együtt a ’22-’23-as szezonban a harmadosztályban szerepelt az FK Csíkszereda II.-ben . Azóta már bemutatkozott a másodosztályban is. Idén reméljük még több meccsen is kap lehetőséget.

Balogh Szili komolyan vette a fotózást. – Fotó: Pál Zoltán

Bíró Attila – Indulástól az abháziai vb-ig volt állandó tagja a válogatottnak, ez idő alatt szerezte eddigi nyolc válogatottságát. A hazai futsal egyik legnagyobb alakja, szintet lépve hagyta el Székelyudvarhely csapatát, rövidebb kitérők után most Kecskeméten játszik. Alacsony termetű, nagyon gyors és jól cselez, amit nagypályán és teremben is igen hasznosan kamatoztat.

Bíró Attila balról a negyedik, hármas mezben Raetia ellen a kezdőben. (Abházia, 2016) – Fotó: RF

Căşineanu Adrian – Pont akkor hagyta el szülővárosa csapatát (Kézdivásárhelyi SE), és ment el külföldre dolgozni, amikor az végre feljutott a C ligába és ügyes, zömében hazai játékosokra épülő banda alakult ki. Amíg aktívan játszott állandó helye volt a középpálya, általában, bal oldalán. Nem hiába nyolcszoros válogatott. Eb-n, vb-n és Magyar Örökség Kupán is viselte a székely mezt. Cimborája Gazda Józsika hívására a KSE futsalcsapatában is meghatározó játékos volt.

Román apuka és székely anyuka gyermeke, Căşu mind a 8 válogatottságát 16-os mezben játszotta. – Fotó: Vannin Photos

Csíki Szilárd – Csereként jutott szóhoz történetünk első három hivatalos meccsén: DVSC, Beregszász/Kárpátalja majd Raetia ellen. Korábban debütált, mint nyáradmenti harcostársa, Oprea Robi, viszont Szili nem volt ott a debreceni Eb-n.

Csíki Szilárd – alsó sor, balról a második, Beregszász/Kárpátalja elleni csapatképen (2014, augusztus 16.) – Fotó: RF

Csürös Attila – A szarvasi Magyar Örökség Kupa óta minden tornán (kivéve a ’19-es Eb-t) szerepelt a válogatottban, az észak-ciprusi Eb-n ráadásul két gólt is szerzett, majd Londonban is jegyzett egy találatot. A vb-selejtezők során egyértelmű volt, hogy Csüri lesz a válogatott csapatkapitánya, így nyolcadik székely, aki csk-ként vezette a csapatot. Mindkét meccsen pályára lépett, Due Sicilie ellen pedig már 4. gólját szerezte címeres mezben. Ő az FK Csíkszereda legrégebbi aktív tagja.

Csüri, a csapatkapitány – Fotó: Pál Zoltán

Dézsi Csaba – A Székelykeresztúri Egyesülés SE csapatkapitánya, az abháziai vb-n szerepelt először a válogatottban. A sport mellett üzletemberként tevékenykedik. Többszörös megyei bajnok és kupagyőztes a keresztúri csapattal. Meghívót kapott az arcahi Eb-re utazó keretbe és pályára is lépett mind az öt meccsünkön.

Dézsi Csaba (nyolcasban) lesi egy kurdusztáni játékos mozdulatát – Fotó: Pete Kiehart

Fülöp István – Nagy fegyvertényként könyvelhettük el, hogy sikerült beválogatni az idősebb Fülöp tesót a Londonba utazó keretbe. Sok egykori játszótársa is ott volt a csapatban, de nagy örömünkre szolgált, hogy családi nyaralás helyett nyári „levezetésképp” eljött a vb-re. A Botosányban lett élvonalbeli játékos, de legtöbben a Sepsi OSK-ban mutatott játéka miatt emlékszünk rá. Kupagyőzelmet ünnepelhetett a ’21-’22-es idényben. 175 A ligás meccsel rendelkezik, ezeken 38 gólt lőtt és megannyi gólpasszt osztott ki. Jelenleg Nyárádtőn szerepel.

Fülöp Isti szabadrúgáshoz készülve (London 2018) Fotó: Pál Árpád

Fülöp Lóránd – Eddigi A ligás mérlege teljességgel megsüvegelendő, a romániai utánpótlás-válogatottba is meghívást kapott. Mi mégis inkább a székely válogatottban való szereplésére vagyunk igazán büszkék, utólag csatlakozott a londoni kerethez, de a második meccsén, akárcsak a bátyja, neki is sikerült megszereznie első válogatottbeli gólját. Ő is Botosányban mutatkozott be az élvonalban, rövid kitérőt tett a Puskás Akadémiánál, de idő előtt hazatért a Sepsi OSK-ba, azóta pedig már a Voluntari-t és az U Kolozsvárt is megjárta.

Fülöp Lóri komoly sérülés után újra a régi. Itt éppen első válogatottbeli gólját szerzi – Fotó: Pál Árpád

Gajdó Gothárd – villámléptű játékos, aki csak az egyetem után kezdett úgy igazán komolyan focizni, ekkor érezte azt, hogy ez több lehet, mint hobbi és mivel fizikai adottságai kimagaslóak és a labdával sem bánik ügyetlenül, így bekerült a KSE harmadik ligás csapatába. Egyébként úszóedzőként tevékenykedik Sepsiszentgyörgyön. Hobbija a horgászás. A ’19-es Eb mindenik (5) meccsén pályára lépett a válogatottban.

Goti megbolondít két dél-oszét védőt Arcahban – Fotó: Gevorg Ghazarian

Folytatjuk!