A székely válogatott középpályásai – 3. rész (2023)

Középpályásaink az eddig lejátszott 31 hivatalos találkozónkon - harmadik rész

2014. július 12-e és 2023. július 3-a között 31 hivatalos mérkőzést játszott a székely válogatott, összesen 90 játékos öltötte magára a székely mezt, köztük 42 középpályás/szélső. A kapusok és hátvédek után most ők következnek. A létszámra való tekintettel három csoportot alakítottunk ki. Itt is ABC sorrendben haladunk – a harmadik részben – Mitra Szilárdtól Veres Zoltánig. Az első rész itt olvasható, a második pedig itt.

A hivatalos meccseinken szereplő középpályásaink harmadik csoportja

Mitra Szilárd – a székely válogatott egyik legnagyobb harcosa, egy igazi gladiátor. A kezdetektől a válogatott közelében van, kisebb sérülés miatt nem debütálhatott a DVSC ellen. Különböző okoból csak Londonban tudott végre csapattag lenni, de vastagon kivette a részét a negyedik helyig menetelő csapat játékában. Fontos szerepet vállalt a Sepsi OSK első osztályba való feljutásában. Volt az FK Csíkszereda csapatkapitány-helyettese, tagja volt a kupában negyeddöntőig jutó alakulatnak is. Ma a Székelyudvarhelyi FC játékosa és másodedzője.

Mitra Szilárd Tuvalu ellen (London 2018) – Fotó: Pál Árpád

Modra Lehel – a Székely Ervin, Csürös Attila, Tankó Előd fémjelezte U19-es csapat tagja volt az FK Csíkszeredában, amellyel országos bronzérmet szereztek. Azóta megjárta az akkoriban B ligás Dunărea Călărași csapatát, majd a Székelyudvarhelyi FC-ben is megfordult, előbbiből válogatták be az Észak-Ciprusra utazó keretbe, ahol két meccsen kapott szerepet. 

Modra Lehel – alsó sor, jobbról a harmadik (Észak-Ciprus 2017) – Fotó: RF

Molnár Péter – tehetséges generáció tagja volt, akik a Sepsi OSK utánpótlásából indultak: Nagy Barna, Dénes Norbert, Jakab Róbert. Egy meccsen kapott játéklehetőséget a debreceni Eb-n a magyar Cigányválogatott ellen.

Molnár Péter (középen), Sepsi OSK-s csapattársakkal, köztük: Nagy Barna, Jakab Róbert és Dénes Norbert – Fotó: Facebook

Péter Levente – az ezüstéremmel zárult, 2014-2015-ös szezonban a Székelyudvarhelyi Futsal Klub játékosa volt és szerepelt a romániai utánpótlás csapatban is. Egyetlen meccsére a székely válogatottban Dunaszerdahelyen került sor Felvidék ellen. 

Péter Levente: alsó sor, balról a negyedik – Fotó: RF

Péter Mózes – sikeres futsal karrier után tudott megújulni nagypályán, olyannyira, hogy az utóbbi évek egyik legfontosabb pillére volt a Székelyudvarhelyi FC-nél, ahol sok éven át a csapatkapitányi karszalagot is viselte. Raetia ellen (’14) ő volt a válogatott csékája. Első gólját Beregszász/Kárpátalja ellen szerezte, majd betalált az abháziai vb-n is. Ott volt a vatikáni (nem hivatalos) mini-tornán győztes csapatban. Akárcsak Dézsi Csaba és Kovács Bembi, Mó is Abházia után került újra a válogatottba. Arcahban mind az öt meccsünkön pályára lépett és Rózsa Árpi hiányában másodszor volt cséká Nyugat-Örményország ellen.

Mó (10-es mezben) másodszorra a válogatott csapatkapitányaként (Arcah, 2019) – Fotó: RF

Şaim Viorel – Marosvásárhelyi születésű játékos, beválogatása idején a Sepsi OSK-ban játszott, de szerepelt az FK Csíkszeredában is. Raetia ellen szerezte első és utolsó válogatottságát.

Şaim Viorel a Raetia elleni meccsen – Fotó: Szigyártó Szabolcs

Sebestyén Botond – ő is a Székelyföld Labdarúgó Akadémia neveltje, a ’22-’23-as szezonban az FK Csíkszereda fiókcsapatában a harmadosztályban szerepelt. Csereként lépett pályára Chameria ellen. Az FK kölcsönadta Udvarhelyre a több játéklehetőség reményében.

Sebi jól állt be a meccsbe a görögországi albánok ellen. Fotó: Pál Zoltán

Simó Csongor – akárcsak Boti, Csongi is Székelyudvarhely környékéről került a Székelyföldi Labdarúgó Akadémiához. A ’18-’19-es idényben debütált az FK felnőttcsapatában, majd a másodosztályban is bemutatkozhatott, de idővel kölcsönbe az SzFC-hez került. Itt a ’22-’23-as idényben 15 góllal a csapat házi gólkirálya lett és az FK visszarendelte. Az alapozást az FK-val végezte, de ismét Udvarhelyre került és a gólokat továbbra is lövi. Chameria ellen debütált a válogatottban, Due Sicilie ellen csereként jutott szóhoz.

Csongi a széleken jelenti az igazi veszélyt. – Fotó: Pál Zoltán

Szondi Botond – újabb SZLA növendék a válogatott kötelékében. A csíki utánpótlás aranygenerációjának a tagja, kétszeres U19-es bajnok, a ’21-’22-es szezonban triplázott a csapat és kétszer is szerepeltek az ifjúsági BL-selejtezőiben. Annak a csapatnak tagja volt például válogatott védőnk Gergely Boti is. Újabban több sérülés is hátráltatja, mindkét vb-selejtezőn a kezdőben kapott helyet.

Szondi Boti akcióban – Fotó: Pál Zoltán

Szőcs Lóránd – Cucu vezette második legtöbbször csapatkapitányként a válogatottat (nyolcszor), de van, amiben ő az első: ez pedig a válogatottság. 31 meccsünkből 19-en lépett pályára. Többszörös futsal-bajnok, sokszoros romániai válogatott. 2018-ban a csíkszeredai Imperial Wet futsalcsapat játékos-edzője volt, de időközben visszatért a Székelyudvarhelyi FK-hoz, itt az utánpótlásban is dolgozik. Nagypályán a Golimpiákosz csapatában vezet le. Ő is tagja volt a Vatikánban tornagyőztes székely csapatnak.

Cucu és a tanítanivaló becsúszó szerelés (Abházia 2016) – Fotó: Pete Kiehart

Tankó Előd – említettem, hogy a Csürös-Székely-Modra-Tankó generáció nagyon szép sikereket ért el utánpótlásban az FK Csíkszeredával. Előd az egyik legnagyobb figura, aki magára öltötte a székely mezt (ott van ugyebár Tibcsi és Bembi is) de a pályán nem ismer tréfát. Agilis, komoly és önfeláldozó játéka nagyon jól jött az arcahi Eb-n, ahol három találkozón szerepelt. Több évig szerepelt az FK felnőttcsapatában, volt a Székelyudvarhelyi FC játékosa is, jelenleg pedig a Gyergyói VSK csapatkapitánya. A Szentegyházi Vasas utánpótlás-edzője és a klub mozgatórugója.

A Székelyudvarhelyi FC játékosai az arcahi Eb-n: Bálint Rajmond (9), Vékás Barna (7), főszereplőnk Tankó Előd (16) és Péter Mózes (10) – Fotó: RF

Vékás Barna – válogatottsági mutatója már az arcahi Eb előtt is figyelemre méltó volt (6 meccs, 5 gól), és egy komoly rekord fűződik a nevéhez: ezidáig az egyetlen játékosunk, aki mesternégyest szerzett a székely válogatottban. A Szomáliföld elleni igen gólgazdag meccsen (10-3 ide) nyitotta meg a gólcsapot. Habár klubjaiban (Székelyudvarhelyi FC, Székelykeresztúri Egyesülés) csatárként szerepel, a válogatottban középpályásként vetették be. Játszott a Magyar Örökség Kupán is. A ’19-es Eb-re újra bekerült a válogatottba és öt meccsen két góljával segítette csapatunkat. Vékás is a Gyergyói VSK-t erősíti.

Vékás Barna Abháziában – Fotó: RF

Veres Szilárd – góllal debütált a válogatottban és a 88. percben szerzett akrobatikus gólja szinte győztes gólnak minősült, aztán Kovács Lóri és az ellenfél is betalált még egyszer így 2-1 helyett végül 3-2-re nyertünk. Szili a KVSC neveltje, itt is debütált az élvonalban, második időszakát tölti az FK csapatában, tett egy két éves kitérőt a Mioveni-nél (egyébként velük is szerepelt a Liga 1-ben). Chameria ellen kezdőként, Due Sicilie ellen csereként szerepelt. Példaképe Steven Gerrard.

Szili motor a középpályán úgy az FK-ban, mint a válogatottban. – Fotó: Pál Zoltán

Veres Zoltán – ifjúsági korában csapattársa volt Fülöp Istvánnak és bár nem egyezik sok egyébben a karrierjük, azért mindketten székely válogatottak lettek. Zoltán a DVSC ellen debütált, majd szerepelt Beregszász/Kárpátalja és Raetia ellen még 2014-ben. Bekerült a debreceni Eb-keretbe is, mindhárom meccsünkön pályára lépett. A nyárádmenti foci jeles képviselője Oprea Robi és Csíki Szilárd társaságában.

Veres Zoltán: a beadás pillanata – Fotó: Szigyártó Szabolcs

Az utolsó – csatárokat bemutató – részünket is hamarosan frissítjük!