A székely válogatott középpályásai – 3. rész (frissítve)

Középpályásaink az eddig lejátszott 29 hivatalos találkozónkon

A középpályások harmadik csoportjában kerül bemutatásra, többek között, a válogatottsági csúcstartónk (Szőcs Lóránd), a Székelyudvarhelyi FC egykori csapatkapitánya (Péter Mózes) valamint egy rekorder (Vékás Barna). Lássuk a részleteket.

Miklós Tamás – egy újabb háromszéki származású játékos, aki megfordult a székelyudvarhelyi futsalcsapatban és a Székelykeresztúri Egyesülés nagypályás csapatában is sok meccset lehúzott már a megyei osztályban. Természetesen az igazi vadászterülete a teremfoci, tagja a magyar válogatottnak. Veszprémi kitérő után ismét Székelyudvarhelyen futsalozik. Raetia ellen debütált és pályára lépett a Cigányválogatott ellen a ’15-ös Eb-n is.

Miklós Tamás – alsó sor, jobbról a negyedik a Raetia elleni teljes csapatképen (2014)

Mitra Szilárd – a székely válogatott egyik legnagyobb harcosa, egy igazi gladiátor. A kezdetektől a válogatott közelében van, kisebb sérülés miatt nem debütálhatott a DVSC ellen. Különböző okoból csak Londonban tudott végre csapattag lenni, de vastagon kivette a részét a negyedik helyig menetelő csapat játékában. Fontos szerepet vállalt a Sepsi OSK első osztályba való feljutásában. Volt az FK Csíkszereda csapatkapitány-helyettese, tagja volt a kupában negyeddöntőig menetelő alakulatnak is. Ma a Székelyudvarhelyi FC játékosa és másodedzője.

Mitra Szilárd Tuvalu ellen (London 2018) – Fotó: Pál Árpád

Modra Lehel – a Székely Ervin, Csürös Attila, Tankó Előd fémjelezte U19-es csapat tagja volt az FK Csíkszeredában, amellyel országos bronzérmet szereztek. Azóta megjárta az akkoriban B ligás Dunărea Călărași csapatát majd a Székelyudvarhelyi FC-ben is megfordult, előbbiből válogatták be az Észak-Ciprusra utazó keretbe, ahol két meccsen kapott szerepet. 

Modra Lehel – alsó sor, jobbról a harmadik (Észak-Ciprus 2017)

Molnár Péter – tehetséges generáció tagja volt, akik a Sepsi OSK utánpótlásából indultak: Nagy Barna, Dénes Norbert, Jakab Róbert. Egy meccsen kapott játéklehetőséget a debreceni Eb-n a magyar cigányválogatott ellen.

Molnár Péter (középen), Sepsi OSK-s csapattársakkal, köztük: Nagy Barna, Jakab Róbert és Dénes Norbert

Péter Levente – az ezüstéremmel zárult, 2014-2015-ös szezonban a Székelyudvarhelyi Futsal Klub játékosa volt és szerepelt a romániai utánpótlás csapatban is. Egyetlen meccsére a székely válogatottban Dunaszerdahelyen került sor Felvidék ellen. 

Péter Levente: alsó sor, balról a negyedik

Péter Mózes – sokoldalúságáról nagyon sokat elárul, hogy Mó, aki eredendően belső középpályás, Abháziában jobb oldali védőként is képes volt nagyszerű teljesítményre. Sikeres futsal karrier után tudott megújulni nagypályán, olyannyira, hogy az utóbbi évek egyik legfontosabb pillére volt a Székelyudvarhelyi FC-nél, ahol sok éven át a csapatkapitányi karszalagot is viselte. Raetia ellen ő volt a válogatott csékája. Első gólját Beregszász/Kárpátalja ellen szerezte, majd betalált az abháziai vb-n is. Ott volt a vatikáni (nem hivatalos) mini-tornán győztes csapatban. Akárcsak Dézsi Csaba és Kovács Bembi, Mó is Abházia után került újra a válogatottba. Arcahban mind az öt meccsünkön pályára lépett és Rózsa Árpi hiányában másodszor volt cséká Nyugat-Örményország ellen. Visszavonult az aktív játéktól.

Mó (10-es mezben) másodszorra a válogatott csapatkapitányaként (Arcah, 2019).

Şaim Viorel – Marosvásárhelyi születésű játékos, beválogatása idején a Sepsi OSK-ban játszott, de szerepelt az FK Csíkszeredában is. Raetia ellen szerezte első és utolsó válogatottságát.

Şaim Viorel a Raetia elleni meccsen – Fotó: Szigyártó Szabolcs

Szőcs Lóránd – Cucu vezette második legtöbbször csapatkapitányként a válogatottat (nyolcszor), de van, amiben ő az első: ez pedig a válogatottság. 29 meccsünkből 19-en lépett pályára. Többszörös futsal-bajnok, sokszoros romániai válogatott. 2018-ban a csíkszeredai Imperial Wet futsalcsapat játékos-edzője volt, de időközben visszatért a Székelyudvarhelyi FK-hoz, itt az utánpótlásban is dolgozik. Nagypályán a Székelykeresztúri Egyesülés csapatában játszik. Ő is tagja volt a Vatikánban tornagyőztes székely csapatnak.

Cucu és a tanítanivaló becsúszó szerelés (Abházia 2016) – Fotó: Pete Kiehart

Tankó Előd – említettem, hogy a Csürös-Székely-Modra-Tankó generáció nagyon szép sikereket ért el utánpótlásban az FK Csíkszeredával. Előd az egyik legnagyobb figura, aki magára öltötte a székely mezt (ott van ugyebár Tibcsi és Bembi is) de a pályán nem ismer tréfát. Agilis, komoly, önfeláldozó és intelligens játéka nagyon jól jött az arcahi Eb-n, ahol három találkozón szerepelt. Személyesen nagyon örülök neki, hogy végre megkapta ő is a behívót, rászolgált. Több évig szerepelt az FK felnőttcsapatában is, azóta viszont a Székelyudvarhelyi FC színeiben alkot.

A Székelyudvarhelyi FC játékosai az arcahi Eb-n: Bálint Rajmond (9), Vékás Barna (7), főszereplőnk Tankó Előd (16) és Péter Mózes (10).

Vékás Barna – válogatottsági mutatója (6 meccs, 5 gól) már az arcahi Eb előtt is figyelemre méltó volt, de egy komoly rekord is fűződik a nevéhez: ezidáig az egyetlen játékosunk, aki mesternégyest szerzett a székely válogatottban. A Szomáliföld elleni igen gólgazdag meccsen (10-3 ide) nyitotta meg a gólcsapot. Habár klubjaiban (Székelyudvarhelyi FC, Székelykeresztúri Egyesülés) csatárként szerepel, a válogatottban középpályásként vetették be. Játszott a Magyar Örökség Kupán is. A ’19-es Eb-re újra bekerült a válogatottba és öt meccsen két góljával segítette csapatunkat.

Vékás Barna Abháziában

Veres Zoltán – ifjúsági korában csapattársa volt Fülöp Istvánnak és bár nem egyezik sok egyébben a karrierjük, azért mindketten székely válogatottak lettek. Zoltán a DVSC ellen debütált majd szerepelt a debreceni Eb mindhárom meccsén. A nyárádmenti foci jeles képviselője Oprea Robi és Csíki Szilárd társaságában.

Veres Zoltán: a beadás pillanata – Fotó: Szigyártó Szabolcs

Az utolsó – csatárokat bemutató – részünk hamarosan olvasható lesz itt a blogon.