A székely válogatott szakmai stábja és a többiek (frissítve)

Edzők (szövetségi kapitány, másodedzők, kapusedzők), SZLE elnök, újságírók/média/fotósok, csapatvezetők...

Utolsó részéhez ért az ötéves születésnapi sorozatunk. Amint a címből kiderül: a szakmai stáb, a vezetőség valamint a média képviselői kerülnek nagyon rövid, inkább fotóalbumszerű, bemutatásra.

Rövid “posztonkénti” áttekintés:

Székelyföld Labdarúgó Egyesület elnök: Wenczel Kristóf (2014-)

Jakab Zoltán – edző (2014-2017) majd szövetségi kapitány (2017-) Segítői: Botorok János (2014), Suciu Valentin (2014), Novák Vilmos és Székely János (2015)

Ilyés Róbert – játékos-edző (2017-)

Gazda József – játékos-edző (Arcah Euro ’19)

Kapusedző – Klein László (Debrecen Euro ’15), Jakab Attila (Abházia VB ’16)

Dokik/gyúrók: Balogh Ödön „Ödi bácsi” (Debrecen Euro ’15, Abházia VB ’16, Szarvas MÖK ’16); Ionescu Róbert (É-Ciprus Euro ’17); Székely Mónika (London VB ’18)

Fotós: Pál Árpád (London VB ’18)

Újságíró: Zátyi Tibor (2014-) Székelyhon; Jakab Árpád (London VB ’18) NSO.hu

Média: Ádámosi Béla (2014-2015), Szabó Áron (2015-)

Csapatvezető: Wenczel Kristóf (2014-), Oláh József és Tamás Zoltán (2014-2016); Hompoth Dezső (2016-)

Kulturális attasé: Hompoth Dezső (2016-)

SZLE Technikai igazgató/főtitkár: Szabó Áron (2015-)

A válogatottat Wenczel Kristóf budapesti sportjogász hívta életre, megalapítva a Székelyföldi Labdarúgó Egyesületet és annak jogi hátterét. Az idén ünnepli ötéves születésnapját a SZLE, amelynek keretén belül a székely válogatott is működik. Legnagyobb eredményünk a 2017-es EB bronzérem, ezt szorosan követi a 16 csapatos VB negyedik hely Londonból (2018).

Jakab Zoltán és Dr. Wenczel Kristóf az EB bronzérem trófeájaként szolgáló “salátástállal”

Jakab Zoltán több székely-magyar találkozót hozott már tető alá, igaz főként futsalban, de egykori nagypályás játékos és edzői múltja ismeretében joggal lett felkérve a székely (nagypályás) válogatott edzőjének, mely pozícióban 2014-2016 között 12 meccsen maradt, majd szövetségi kapitányi titulust kapott, szoros szakmai és taktikai együttműködésben Ilyés Róberttel. De vissza a kezdetekhez: 2014-2016 között Jakszi munkásságát több másodedző, pályaedző segítette, így például Botorok János (2014), Novák Vilmos (2015) is. Kevesen tudják, de a Raetia elleni, Sepsiszentgyörgyön lejátszott, meccsen a Sepsi OSK akkori edzője Suciu Valentin is helyet kapott a stábban. Felvidék első hivatalos meccsén, 2015 áprilisában a Mester egyéb elfoglaltság miatt nem tudott a csapattal tartani, így az edzői feladatokat Novák Vilmos és segítője Székely János látta el. Észak-Cipruson Ilyés Róbert játékos-edzőként vágott neki az EB kalandnak, négy meccsen pályára is lépett, de Londonban már inkább csak a pálya széléről osztogatta a tanácsokat. Az arcahi EB-re Robi diplomáciai összeférhetetlenség miatt nem tartott a csapattal, valamint családi elfoglaltság miatt a szövetségi kapitány Jakab Zoltán sem. Hiányukban a szakvezetés minden velejárója Gazda József kezében összpontosult. Nehéz dolga volt Józsikának az utolsó percekben összeállított kerettel, de ne feledjük, hogy a későbbi győztes Dél-Oszétia ellen, csak mi tudtunk pontot szerezni (2-2) és azon a meccsen bizony győzelmet érdemeltünk volna…

Botorok János – álló sor, jobbról az első; a sor másik végén Novák Vilmos.
Suciu Valentin (még az OSK edzőjeként) álló sor jobbról az első, mellette Novák Vilmos, elől Ádámosi Béla, baloldalt meg Ödi bácsi. A kép közepén Jakszi.
Novák Vilmos (álló sor, balról az első) és Székely János (álló sor, jobbról az első)
Ilyés Róbert – jelenlegi játékos-edzőnk. Fotó: Pál Árpád
Gazda József és az arcahi keret szignói, mintegy visszavonulási ajándékként a kézdivásárhelyi legendának.

Amennyiben lehetőség nyílt rá igyekeztünk kapusedzőket is vinni magunkkal, hogy a hálóőröknek is szakszerű felkészítést biztosítsunk. A debreceni EB idején, a ma már négyszeres válogatott Klein László megadta az esélyt a bizonyításra jóval fiatalabb kollégáinak Nagy Barnának és Niczuly Rolandnak. Az abháziai világbajnokságra már Jakab Attila (Jakszi öccse) utazott, mint kapusedző. Észak-Cipruson és Londonban a beválogatott kapusok egymás között oldották meg a kapusedzést.

Klein László (Szarvas 2016) – első sor jobbról az első.
Jakab Attila – álló sor, balról az első – Abháziában.

Ami a gyúrókat illeti, itt sajnos Ödi bácsi halála miatt hatalmas űr keletkezett. A hosszú éveken át a Futsal Klub Székelyudvarhely (és jogelődje) bejáratott gyúrójaként logikus volt, hogy Ödi bácsi Jakab Zoltánt követve a nagypályás székely válogatott gyúrói feladatait is ellátja, ahogy ez történt indulásunktól haláláig, felölelve egy EB-t, egy VB-t és a szarvasi Magyar Örökség Kupát. Halála után beugrók vették át a szerepét, így Ionescu Róbert Észak-Cipruson, valamint Székely Mónika, aki Londonban szegődött a válogatott mellé.

Ödi bácsi és a válogatott néhány tagja – Rózsa Árpád, Péter Mózes, Jakab Attila, Wenczel Kristóf és Szabó Áron – társaságában Szuhumiban a Fekete-tenger partján.
Ionescu Róbert
Székely Mónika és a VB negyedik helyezett válogatott

Zátyi Tibor a kezdetek óta látja el az újságírói feladatokat, minden turnén a kerettel tartott és naprakész tudósításokkal látta el, a Székelyhon portál jóvoltából, az otthoniakat. Nagy sorozat szakadt meg Arcahban, de remélhetőleg a 2020-as VB-re Tibi ismét a kerettel tarthat. Zátyihoz csatlakozott Londonra a Nemzeti Sport Online tudósítója Jakab Árpád és Londonba végre egy szakavatott fotóst is magunkkal tudtunk vinni: Pál Árpád személyében.

Zátyi Tibor az “irodában”
Jakab Árpád a Nemzeti Sport székelyföldi tudosítója (a korlát mellett).
Pál Árpád “Pika” egy Sepsi OSK meccsen Satóval. Fotó: Pika Facebook

A CONIFA fontos szerepet szán a sporttevékenység mellett a “tagállamok” kulturális gazdagságának bemutatására is. Erre a pozícióra jobb embert nem is lehetett volna találni Hompoth Dezsőnél, aki csapatvezetői teendőket is ellát(ott).

Hompoth Dezső székely ingben és lájbiban (London 2018) Fotó: Pál Árpád

Az ügyintéző pozicióval járó tennivalókat az első pár meccsen még Ádámosi Béla látta el, majd fokozatosan “hirdetve az igét” a szociális hálón (Facebook, Instagram, Twitter) Szabó Áron lett erre a legalkalmasabb személy.

Ádámosi Béla – álló sor, balról az első
Szabó Áron a válogatott szocmédia felelőse és technikai vezetője.

Eleinte a megyei labdarúgó-szövetségek elnökei, így Oláh Jószef (Kovászna) és Tamás Zoltán (Hargita) is a küldöttség tagjai voltak, de ma már nem utaznak a csapattal.

Tamás Zoltán (kék trikóban) valamint Oláh József (jobbra kettővel mellette)

Remélem, hogy senkit sem hagytam ki… Ezennel szeretnék köszönetet mondani mindenkinek, aki az elmúlt öt évben szerepet vállalt a válogatott működésében és támogatásában. Köszönjük szépen!