A székely válogatott szakmai stábja és a többiek (2023)

Edzők (szövetségi kapitány, másodedzők, kapusedzők), SZLE elnök, újságírók/média/fotósok, csapatvezetők...

Utolsó részéhez ért a székely válogatottban és annak kötelékében tevékenykedő személyek bemutatása. A játékosok után most a szakmai stábot, a vezetőséget valamint a mindenkori küldöttségünk tagjait mutatjuk be.

Rövid „posztonkénti” áttekintés:

Székelyföld Labdarúgó Egyesület elnök: Dr. Wenczel Kristóf (2014-)

Jakab Zoltán – edző (2014-2017) majd szövetségi kapitány (2017-) Segítői: Botorok János (2014), Suciu Valentin (2014), Novák Vilmos és Székely János (2015)

Ilyés Róbert – játékos-edző (2016-2017), edző (2018-)

Gazda József – játékos-edző (Arcah Euro ’19)

Kapusedző – Klein László (Debrecen Euro ’15), Jakab Attila (Abházia vb ’16)

Dokik/gyúrók: Balogh Ödön „Ödi bácsi” (Debrecen Euro ’15, Abházia vb ’16, Szarvas MÖK ’16); Ionescu Róbert (É-Ciprus Euro ’17); Székely Mónika (London vb ’18)

Fotós: Pál Árpád (London vb ’18)

Újságíró: Zátyi Tibor (2014-) Székelyhon; Jakab Árpád (London vb ’18) NSO.hu

Média: Ádámosi Béla (2014-2015), Szabó Áron (2015-)

Csapatvezető: Wenczel Kristóf (2014-), Oláh József és Tamás Zoltán (2014-2016); Hompoth Dezső (2016-)

Kulturális attasé: Hompoth Dezső (2016-)

SZLE Technikai igazgató/főtitkár: Szabó Áron (2015-)

A székely válogatottat Dr. Wenczel Kristóf budapesti sportjogász hívta életre, megalapítva a Székelyföldi Labdarúgó Egyesületet és annak jogi hátterét. Az SZLE jövőre már fennállásának tizedik évét ünnepli. Kristóf egyébként évek óta a CONIFA alelnökeként is sokat tesz az állam nélküli népek, területi és nyelvi kisebbségek focijának előremozdításáért. Vezetése alatt a legnagyobb eredményünk a 2017-es Eb-bronzérem, ezt szorosan követi a 16 csapatos világbajnoki negyedik hely Londonból (2018).

Dr. Wenczel Kristóf beszédet mond a csíkszeredai vb-selejtezők megnyitóján. – Fotó: Pál Zoltán

Jakab Zoltán több székely-magyar találkozót hozott már tető alá, igaz főként futsalban, de egykori nagypályás játékos és edzői múltja ismeretében joggal lett felkérve a székely (nagypályás) válogatott edzőjének, mely pozícióban 2014-2016 között 12 meccsen maradt, majd szövetségi kapitányi titulust kapott, szoros szakmai együttműködésben Ilyés Róberttel. Jakszi munkásságát több másodedző, pályaedző segítette, így például Botorok János (2014), Novák Vilmos (2015) is. Kevesen tudják, de a Raetia elleni, Sepsiszentgyörgyön lejátszott, meccsen a Sepsi OSK akkori edzője Suciu Valentin is helyet kapott a stábban. Felvidék első hivatalos meccsén, 2015 áprilisában a Mester egyéb elfoglaltság miatt nem tudott a csapattal tartani, így az edzői feladatokat Novák Vilmos és segítője Székely János látta el. Észak-Cipruson Ilyés Róbert játékos-edzőként vágott neki az Eb-nek, négy meccsen pályára is lépett, Londonban már inkább csak a pálya széléről osztogatta a tanácsokat. Az arcahi Eb-re Robi diplomáciai összeférhetetlenség miatt nem tartott a csapattal, valamint családi elfoglaltság miatt a szövetségi kapitány Jakab Zoltán sem. Hiányukban a szakvezetés minden velejárója Gazda József kezében összpontosult. Nehéz dolga volt Józsikának az utolsó percekben összeállított kerettel, de ne feledjük, hogy a későbbi győztes Dél-Oszétia ellen, csak mi tudtunk pontot szerezni (2-2) és azon a meccsen bizony győzelmet érdemeltünk volna…

Jakszi Székelyföld mezt adott Marco Rossinak (Tusványos, 2022). – Fotó: NSO
Botorok János – álló sor, jobbról az első; a sor másik végén Novák Vilmos – Fotó: RF
Suciu Valentin (még az OSK edzőjeként) álló sor jobbról az első, mellette Novák Vilmos, elől Ádámosi Béla, baloldalt meg Ödi bácsi – Fotó: RF
Novák Vilmos és Székely János vezették a válogatottat 2015-ben Felvidék ellen – Fotó: RF
Ilyés Róbert, a jelenlegi edzőnk. Fotó: Pál Árpád
Gazda József és az arcahi keret szignói – Fotó: Gazda Márk

Amennyiben lehetőség nyílt rá igyekeztünk kapusedzőket is vinni magunkkal, hogy a hálóőröknek is szakszerű felkészítést biztosítsunk. A debreceni Eb idején, a ma már négyszeres válogatott Klein László megadta az esélyt a bizonyításra jóval fiatalabb kollégáinak Nagy Barnának és Niczuly Rolandnak. Az abháziai világbajnokságra már Jakab Attila (Jakszi öccse) utazott, mint kapusedző. Észak-Cipruson és Londonban a beválogatott kapusok egymás között oldották meg a kapusedzést.

Klein László (Szarvas 2016) – első sor jobbról az első – Fotó: RF
Jakab Zoltán és Attila az abháziai CONIFA világbajnokság megnyitóján. Fotó: RF

Ami a gyúrókat illeti, itt sajnos Ödi bácsi halála miatt hatalmas űr keletkezett. A hosszú éveken át a Futsal Klub Székelyudvarhely (és jogelődje) bejáratott gyúrójaként logikus volt, hogy Ödi bácsi Jakab Zoltánt követve a nagypályás székely válogatott gyúrói feladatait is ellátja, ahogy ez történt indulásunktól haláláig, felölelve egy Eb-t, egy vb-t és a szarvasi Magyar Örökség Kupát. Halála után beugrók vették át a szerepét, így Ionescu Róbert Észak-Cipruson, valamint Székely Mónika, aki Londonban szegődött a válogatott mellé.

Ödi bácsi és a válogatott néhány tagja – Rózsa Árpád, Péter Mózes, Jakab Attila, Wenczel Kristóf és Szabó Áron – társaságában Szuhumiban a Fekete-tenger partján. – Fotó: RF
Ionescu Róbert – Fotó: RF
Székely Mónika és a vb-negyedik helyezett válogatott – Fotó: RF

Zátyi Tibor a kezdetek óta látja el az újságírói feladatokat, minden turnén (kivéve a ’19-es Eb-t) a kerettel tartott és naprakész tudósításokkal látta el, a Székelyhon portál jóvoltából, az otthoniakat. Zátyihoz csatlakozott londoni vb-re a Nemzeti Sport Online tudósítója Jakab Árpád és Londonba végre egy szakavatott fotóst is magunkkal tudtunk vinni: Pál Árpád személyében.

Zátyi Tibor az “irodában” – Fotó: RF
Jakab Árpád a Nemzeti Sport székelyföldi tudosítója, Hompoth Dezső és Pál Árpád pedig az első sorban – Fotó: RF

A CONIFA fontos szerepet szán a sporttevékenység mellett a „tagállamok” kulturális gazdagságának bemutatására is. Erre a pozícióra jobb embert nem is lehetett volna találni Hompoth Dezsőnél, aki csapatvezetői teendőket is ellát(ott).

Az ügyintéző pozícióval járó tennivalókat az első pár meccsen még Ádámosi Béla látta el, majd fokozatosan „hirdetve az igét” a szociális hálón (Facebook, Instagram, Twitter) Szabó Áron lett erre a legalkalmasabb személy, aki azóta a Székelyföld Labdarúgó Egyesület főtitkára is.

Ádámosi Béla – álló sor, balról az első – Fotó: RF
Szabó Áron a legendás székely válogatott játékosok köszöntésén (Sepsiszentgyörgy ’23) – Fotó: Farkas Endre

Eleinte a megyei labdarúgó-szövetségek elnökei, így Oláh Jószef (Kovászna) és Tamás Zoltán (Hargita) is a küldöttség tagjai voltak, de ma már nem utaznak a csapattal.

Tamás Zoltán (kék trikóban) valamint Oláh József (jobbra kettővel mellette) – Fotó: Facebook

Az FK Csíkszereda vezetősége (Szondy Zoltán klubelnök és Cseke Szilárd sportigazgató) vállalta, hogy a 2024-es CONIFA vb-selejtezőinek egyik csoportküzdelmeit Csíkszeredában játszhassa a székely válogatott, és mivel a két mérkőzés remek felkészülési lehetőség is volt a keret gerince számára, így a válogatott a élvezhette az FK Csíkszereda teljes stábjának a segítségét. Adott volt tehát Ilyés Róbert szakmai stábja (Bajkó Barna és Albu László másodedzők, Keszler Áron videóelemző, Vellai Áron erőnléti edző, Nagy Barna kapusedző, Bálint Botond és Mikó László gyúrók). Köszönetet érdemel továbbá Farkas Endre és Vizi Balázs sajtósok munkássága, valamint Halmágyi Attila szertáros és Anghel Tibor műszaki igazgató tevékenysége is. Köszönjük a meccsfotókat Pál Zoltánnak.

Balról jobbra: Ilyés Róbert, Claudiu Cazan (az FK technikai vezetője), Bajkó Barna, Albu László, Vellai Áron, Keszler Áron, Nagy Barna, valamint a kép jobb szélén Mikó László és Bálint Botond – Fotó: Pál Zoltán

Zárásképpen pedig szeretnénk köszönetet mondani mindenkinek, aki az elmúlt években szerepet vállalt a székely válogatott működésében és támogatásában. Szívből köszönjük! Hajrá Székelyföld!