A Szentháromság és a mezek

Örök kedvencek és a mezek

Ahhoz képest, hogy mióta követem a focit és mióta megvannak a kedvenceim, akiket én csak Szentháromságként emlegetek, elég későn álltam rá ezen mezek beszerzésére. Nyugodtan nevezhetem gyűjteménynek is, hiszen több, mint tíz Anglia mezem van, brazil mezkülönlegességeim is vannak és több Mexikó dressz is ott figyel a szekrényben. 2005-ben hosszadalmas elhatározás és sikeres egyetemi vizsgaidőszak után, döntöttem úgy, hogy beszerzek egy Mexikó mezt. Abban az évben egészen az elődöntőig meneteltek a zöldek a német VB felvezetéseként szolgáló Konföderációs-kupán, ahol hősies meccseket produkáltak az argentinok majd a házigazdák ellen is, sőt a csoportban a brazilokat is megtréfálták. Minden adott volt tehát, hogy jöjjön a mez. A Lion’s Sport boltba vezetett az útam és mivel nem nagyon néztem utána a neten csak halkan kérdeztem rá, hogy kapható-e Mexikó mez. Majd’ leesett az állam, amikor a kellő polcokhoz vezettek… Több évre visszamenőleg a teljes felszerelés kapható volt, csupa érdekesség. Sokkal több pénzt is otthagyhattam volna, ha éppenséggel több zsebpénzzel rendelkeztem volna, na, de legalább meglett a várva várt mez. Ezt több turkált meg csereberélt vagy vásárolt mez követett.

Az ’50-es évek körül kezdtek el a nagyobb sportszergyártó cégek beszállni a világfutballba és ugyanekkorra tehető például a mezszámozás is, az 1954-es svájci VB-n került szám a mezekre. Addig egyszerű, nemzeti színű pamut trikókban szerepeltek a csapatok, ma már szinte nevetséges felvarrott logók és címerekkel díszítve. Jóval később, ’94-ben már névvel a hátukon rohangáltak a futballisták.

Jobbra a fentebb említett 2005-ben vásárolt Mexikó mez

Anglia:

Szerintem nem vagyok egyedül, ha azt mondom, hogy az angol válogatott garnitúrája összefonódott az Umbro márkával. Mindez még úgy is állja a helyét, hogy 2013 óta a Nike öltözteti a válogatottat. Bevallom, nekem az Umbro-féle vonalvezetés sokkal jobban tetszik, mint bármelyik Nike példány. Semmi extrát nem visznek bele, egyforma a design a “családon” belül annyi különbséggel, hogy például a brazil mez citromsárga, a horvát piros-fehér kockás az angol meg fehér… A 2016-2017-es hazai meze pedig szinte pizsoma jellegű. Személyes kedvencem a hazai rendezésű EB-n viselt nagyon egyszerű fomatervezésű, ugyanakkor nem klasszikus mez-anyagból készült trikó, azóta sem szokás a címert pont középre helyezni. Régi álmom egy ’96-os Gascoigne válogatott mez beszerzése, ugyanis ő hatalmas kedvencem (volt). Ezen a linken az összes angol válogatott szerelés megtalálható.

englandfootballonline.com

Brazília:

Ahány brazil VB siker, annyi klasszikus mez. Az az érzésem, hogy a brazil mezzel, ahogy mondjuk az olasszal sem, nem lehet hibázni. Túl sok variációs lehetőség nincs, de csodajó a mindenkori citromsárga-kék kombó. Személyes kedvencem a ’94-es VB-n viselt, Umbro által készített, garnitúra, ahol a brazil futballszövetség címerének hologramja köszönt vissza. Hihetetlen de akkor még csak három csillag volt rajta, a turné után már egy negyediket is hímezni kellett rá. Azóta meg az ötödik is befigyelt. Mondhatjuk, hogy  ekkor már érett a brazil válogatott számára egy igazi nagyágyú, mint mezszponzor és azóta minden bizonnyal a Nike és a brazil szövetség is elégedett, hiszen 1996-ban a “pipás” sportszergyártó cég nagyon hosszútávú 100 millió fontos szerződést – ami ha nem tévedek azóta is csúcs nemzeti válogatottak tekintetében – írt alá a Brazil Labdarúgó Szövetséggel (CBF). Talán az utóbbi évek legkevésbé pofás meze a 2011-2012-ben viselt szerkó, nekem az a zöld csík mellkasi tájékon nem tetszett.

Ebay.com
Footy Boots

További brazil VB-mezek itt:

Mexikó:

Nem vitás, hogy a mexikói válogatott mezszponzorai a legismeretlenebbek a nagyérdemű számára, már ami a jelen hármast illeti. Márkákban jártas ember legyen a talpán, akinek a Garcis, Atletica ismerősen cseng. Való igaz, sok hazai márka próbálta megvetni a lábát, mint az El tri legfőbb mezszállítója. Érdekes viszont, hogy korunk két legnagyobb sportcége is öltöztette már a zöldeket, a Nike-t épp az Adidas váltotta s lett másodszor is mezszponzor. Közös pont Angliával és Brazíliával, hogy mindhárom válogatott szerepelt Umbro szerelésben. Sok a fanyalgó de minden idők egyik legötletesebb mezét épp a “no name” ABA Sport dobta össze: a dresszt az azték naptár ihlette. Mondanom sem kell, hogy nekem is ez a kedvencem. Tetszett továbbá a 2006-os VB-n használt gúnya is és természetesen a 2005-ös modell is, amiről más esett szó. A 2014-2016-os időszakban viselt “cikcakkos” garnitúra nem tetszett, a naracssárga váltómez pedig teljesen Mexikó-idegen.

SB Nation

Egyéb (mexikói) mezkülönlegességek itt: