Akik Magyarország ellen debütáltak

Játékosok, akik a magyar válogatott ellen szerepeltek először a nemzeti csapatukban, avagy Messi, Schmeichel, Walcott, Cruyff, Podolski és a többiek

Megint egy olyan ötletbe vágok bele, ami állandóan (meg)újul, alakul és bővül. Több ilyen jellegű poszt is volt már itt a blogon és frissíteni is érdemes lenne lassan: BL adatok, válogatottság, nemzetközi gólrekordok, góllövő kapusok, mezőnyjátékosok kapusként, testvérek más-más válogatottban stb. A minap egy baráti társasággal épp a magyar válogatott ellen bemutatkozó külföldi játékosokról esett szó és ennek kapcsán kezdtem el kutakodni.

Egy kis történelem: Magyarország számára a szeptemberi Olaszország elleni megmérettetés már az 1002. válogatott meccs volt. 1902. október 12. óta, amikor Bécsben Ausztria ellen lépett pályára először a magyar csapat, 95 – közte a már megszűnt, felbomlott vagy átalakult Szovjetunió, Jugoszlávia, Csehszlovákia – különböző országgal meccselt a magyar labdarúgó-válogatott. Mindezzel csak azért érdemes tisztában lenni, hogy érzékeltessem, hogy 120 évet és 1002 válogatott meccset lefedni jóformán lehetetlen, így természetesen a listám közel sem teljes, de az eddigi 52 feltérképezett névre azért büszke vagyok. Amint majd olvashatjátok nagy futballnemzetek képviselőiben, legendás alakokban és világsztárokban sincs hiány.     

Csillaggal jelölve a válogatottban még aktív játékosok. Az adatokat 2022. szeptember 30-án zártam. A meccsek eredménye a debütáns szemszögéből értendőek.

Nem fogok mind az 52 játékosról szót ejteni, de bevallom nem akartam csak a hangzatos nevekre koncentrálni, top 10-es listát összeállítani vagy posztonként szűkíteni a magyarok ellen debütálókat. 1924-2022 között 98 évet sikerült úgy-ahogy lefedni. Persze egészen biztos, hogy 2010-2022 között eltelt 12 évben is több újonc lépett pályára épp a magyarok ellen. A legutolsó, aki eddig Magyarország ellen indította nemzetközi válogatott karrierjét az Pasquale Mazzocchi, a Salernitana játékosa a 90. percben csereként jutott szóhoz, de amíg pályán volt megismerhette Fiola vendégszeretetét.

Paquale Mazzocchi – Fotó: FIGC

A listában négy angolok elleni meccs is szerepel és ezeken 13 angol mutatkozhatott be a válogatottban, ’99-ben a Népstadionban játszott 1-1 során például öt újoncot avatott Kevin Keegan mester. Gyanítható, hogy a júniusi Nemzetek Ligája meccsen nem lesz majd ennyi debütáns az angol válogatottban. Ami a ’99-es meccset illeti itt öltötte először magára az angol mezt a 62-szeres válogatott Emile Heskey, az egykori gólkirály Kevin Phillips, az ízig-vérig Pool-os Jamie Carragher vagy éppen a legszebb éveit a Manchester Unitedban töltő Wes Brown. Michael Gray debütálása nem hagyott mély nyomot… A listában továbbá megtalálható Theo Walcott és Jack Wilshere neve is, de számomra Sol Campbell „The rock” a legismertebb magyarok ellen debütáló angol. 3-3 Eb-n és vb-n vett részt, 73-szoros válogatott és a legyőzhetetlen Arsenal védője. Más kérdés, hogy a Tottenhamből igazolt oda…  

Ifjú titán (Theo Walcott) a nagy öreg (Sol Campbell) ellen – Fotó: getty images

Olyan példa is van, amikor valaki csak egyetlen válogatottságot számlál és azt épp a magyarok ellen: két olyan brazil játékos, aki ugyan a Bundesligában nagyot alkotott – Dedé a Dortmundban több, mint 400-szor lépett pályára, bajnok és UEFA-kupa döntős is volt vagy Marcelo Bordon, aki a Stuttgartban és Schalkeban is letette a névjegyét, ötször került be a szezon csapatába – de a válogatottban nem sok babér (értsd válogatottság) termett számukra. Igaz Bordon kerettag volt 2004-es Copa América siker alkalmával. Az említett baloldali védő, illetve középső védő a 2004 áprilisában játszott meccsen szerepelt először és utoljára a válogatottban. Hab a tortán, hogy ennek én is szemtanúja lehettem. Ezen a találkozón jutott egyébként szóhoz a Roma és az Inter egykori cselgépe Mancini és az Arsenalban is megforduló Edú Gaspar is, nekik azért picit tartalmasabb válogatott karrier jutott. Előbbi 9, utóbbi 15 válogatottságig jutott.

Négy debütáns ide vagy oda, azért a főszereplő Ronaldinho és Robi Carlos volt.

Sokáig Mirko Vučinić volt Montenegró gólrekordere, de időközben megelőzte őt Stevan Jovetić. Montenegró első hivatalos meccsét épp Magyarország ellen vívta (2007-ben) és a 63.percben Vučinić büntetőből egyenlítette ki a Priskin Tamás által szerzett vezetést, majd a 84. percben épp a gólszerzőt váltotta napjaink legjobb montenegrói játékosa: Jovetić. A meccset egyébként egy újabb büntetővel Montenegró 2-1-re megnyerte.

Szintén góllal debütált a magyarok ellen Johan Cruyff is. Az akkor 19 éves játékosról már sokan sejtették, hogy nagy karriert futhat be. Amint azt a korabeli krónikák is megírták: tehetséges, nagy jövő előtt állhat. Mi már azóta tudjuk, hogy bizony nagy reformerként, sikeres játékosként majd edzőként vonult vissza. Az Ajax és a Barcelona legendás alakja az 51. percben 2-0-s vezetéshez segítette a hollandokat, innen szépített 2-2-re Magyarország. A válogatottban szerzett első gólját további 32 követte és megannyi siker, bár a vb-cím pont nem jött össze…

Cruyff góllal vette ki a részét a 2-2-ből – Fotó: Twitter
Maradona – Fotó: medium.com

Egy bizonyos Diego Maradonaról már válogatott debütálása előtt is azt rebesgették, hogy bizony „aranyifjúval” van dolgunk. 1977-ben 16 (!) évesen volt először válogatott 11 élvonalbeli meccsel a háta mögött. Maradona karrierjét mindenki ismeri, ahogy méltó követőjének, Lionel Messinek az életútját is. Debütálása kellemetlenül rövidre sikerült. A 64. percben állt be Lisandro López helyett, majd 47 másodperccel később Markus Merk kiállította, mert megkönyökölte Vanczák Vilmost. Az ítélet 17 év elteltével is túlzásnak tűnik, de azóta azért volt módja Messinek megmutatni az igazi énjét. Már 164 válogatottságnál tart, de Magyarország ellen azóta sem lépett pályára.

Korabeli fotón Guardado és Memo – Fotó: Blingee.com

A jelen meghatározó mexikói duója, Guillermo „Memo” Ochoa és Andrés „el Principito” Guardado, egy 2005 decemberében játszott Mexikó-Magyarország meccsen viselte először az El tri mezét, mindketten csereként léptek pályára. Azóta mindketten több, mint százszoros válogatottak, halomra nyerték a zónájuk bajnokságát. Ochoa hazatért már az Américaba, Guardado nem is olyan régen épp Király-kupa győzelmet ünnepelt a Betis csapatával. Mindketten ötödik vb-jükre készülnek. Nagyon drukkolok nekik!

A közelmúlt két nagyszerű német válogatott játékosa is egyazon meccsen debütált: 2004-ben, amikor Torghelle Sándor dupljának köszönhetően győzedelmeskedett Magyarország. Bastian Schweinstegerről és Lukas Podolskiról van szó, előbbi a szünetben szállt be, míg utóbbi a 74. percben. Válogatott karrierjük majdhogynem egyezik, nyolc nagy tornán vettek rész, a 2004-es Eb-n kívül minden más világversenyről (2016-ig) éremmel tértek haza, aminek a csúcsa a ’14-es világbajnoki cím volt. Egy szót se többet róluk!

Schweini és Poldi – Fotó: beinsports.com

Érdemes szót ejteni két nagyszerű Péterről: Peter Schmeichel és Petr Čech. Nem kérdéses, hogy a legszűkebb elit tagjai voltak és csapataikkal uralták az angol futballt. A dán óriás esetében a FIFA – a dán szövetséggel ellentétben – nem veszi számításba az olimpiai selejtezőket, de friss életrajzi könyvében maga az érintett is a magyar válogatott elleni meccsére tekint „igazi” debütálásként: „Egy hónappal a ’88-as Európa-bajnokság előtt mutatkozhattam be végül a felnőttválogatottban, Magyarország ellen. A 2-2-re végződő budapesti mérkőzésen rendben volt a teljesítényem. A tornára második számú kapusként utaztam el, de első számúként tértem haza…”.  Čech 2002. február 12-én a Cipruson játszott barátságos találkozón játszott először a cseh válogatottban. A Rennes csapatában Bölöni László is edzette: „nem véletlen, hogy kiszúrta a Chelsea. Már korábban is láttam, hogy ez a szerény, de nagyszerű képességű kapus valamelyik nagy klubban köt majd ki. Nem véletlenül lett a világ egyik legjobb kapusa” – fogalmazott Bölöni.

Dánia a Népstadionban, a kapuban: Peter Schmeichel. – Fotó: Imago

A világ nagy futballnemzetei közül a spanyolok és olaszok is rendelkeznek Magyarország ellen debütáló kisebb-nagyobb nevekkel mondjuk a 2008-as Eb-győztes Juanito vagy Carlos Marchena. Luigi Riva ’76-ban fejezte be a karrierjét (a válogatottban való szereplést két évvel korábban), de azóta is ő tartja a Squadra Azzurrában a gólrekordot a maga 35 találatával. Pedig megfordultak azóta nagy góllövők az olaszoknál pl. Paolo Rossi (20), Roberto Baggio (27), Christian Vieri (23), Alessandro Del Piero (27) vagy éppen Filippo Inzaghi (25)… Riva a magyar válogatott ellen csak egyszer (legelőször) szerepelt de nem ellenünk kezdte meg a gólgyártást.  

Végezetül egy világrekorder is említésre kerül. Oleg Salenko egy igazi egynyári szenzáció volt, ugyanis Oroszország színeiben a ’94-es vb-n Kamerun ellen, egyedülálló módon, mesterötöst szerzett. Előtte egy gólt még lőtt Svédország ellen is, de ettől függetlenül kiestek a csoportkörben. Máig egyetlen (társ)gólkirály, aki már a csoportküzdelmek során búcsúzott. Oroszként szerzett tehát világhírnevet, de a válogatott debütálása az ukrán színekben történt, a független Ukrajna első válogatott meccse volt a magyarok elleni 1-3-as vereség. Egy évre rá viszont Görögország ellen az orosz csapatban (is) debütált. Nyolc válogatott meccsén hat gólt szerzett.

Messi kellemetlenül rövidre sikerült debütálása. Egy kép az örökkévalóságnak. – Fotó: rangado.hu

Jut más magyarok ellen debütáló játékos az eszetekbe? Ki a kedvencetek?