Az európai topligák (hazai) kupahalmozói

Topliga rekorderek - hazai kupák

Sorozatunk első részében a topligák rekordbajnokait veséztük ki, most a kupahalmozók kerülnek górcső alá. Ma már csak Angliában és Franciaországban dívik a ligakupa, a másik három ligában, az amúgy is zsúfolt program miatt ez már nincs terítéken. Ahogy az európai fociüzem is a szuperkupával (BL vs EL) kezdődik, úgy a topligás idény is (jobb esetben) a bajnok és a kupagyőztes találkozójával indul. Kivételek lentebb.

Angliában, a világ legrégebbi klubok közti vetélkedője az FA-kupa, így semmi túlzás nélkül kijelenthetjük, hogy ez bír a legnagyobb presztízzsel. Amikor ezt a táblázatot összedobtam (jó 8 éve), akkor még a Manchester United volt az FA-kupa rekordbajnoka, időközben az Arsenal megelőzött. Jó esélyünk volt (lett volna) újra holtversenyre hozni a párharcot, de kikaptunk az idei döntőben a Chelseatől. Hihetetlennek tűnhet, de Ashley Cole egymaga hétszeres (!) FA-kupa győztesnek mondhatja magát. Mivel ez a kupasorozat 1871-től íródik, nem meglepő, hogy ezidáig 43 csapat nyerte el.

A ligakupa (szponzorációtól függően szinte évente változik) a csatornán túl is sokszor csak púp a csapatok hátán, így előszeretettel vetik be a cseréket illetve a fiatal titánokat, már akinek van ilyen… A Liverpool, bár nem nyert még Premier League-et azért a kupákban eléggé otthonosan mozog (a 2000-es években ötször döntőztek és ebből háromszor be is húzták). Ők jelenleg a Ligakupa rekorderei, magabiztosan vezetnek a MU, Chelsea, Man. City előtt.

A szuperkupában 21 címmel a Manchester United vezet, amikor Alex Fergusonnal uralták a hazai ligát, akkor volt módjuk rendesen belehúzni, így vagy a bajnoki cím, vagy a kupagyőzelem vezette el őket a Szuperkupa döntőjébe, a rekordgyőzelem pedig önmagáért beszél. Augusztus ötödikén, ugyebár a Chelsea találkozik a Man. Cityvel, mindketten az ötödik címüket szerezhetik, amivel az örökranglista hatodik helyét foglalhatják el.

Spanyolországban a Barcelona utóbbi évek dominálása ellenére a bajnoki címek tekintetében továbbra is megnyugtató Real Madrid előny állapítható meg (33-25), de a katalánok legalább a kupacímekkel vastagon vigasztalódhatnak. Már-már nyomasztó a Király-kupa uralmuk, második az Athletic Bilbao 23 címmel (1984 óta nem nyertek!), harmadik a Real Madrid 19-cel.

Természetesen a Szuperkupában is zajlik a Real-Barça ellentét, jelenleg a gránátvörös-kékek ülnek a trónon 12 címmel, míg a blancók 10 győzelemmel bírnak. Messi a Szuperkupa örökös gólkirálya 13 találattal, amit már az augusztus 12-ei döntőben növelhet. Az idén csak egy meccs dönt a Szuperkupa sorsáról, ahol a Barcelona (mint bajnok és kupagyőztes) a kupában döntős (vesztes) Sevillával csap össze.

A Juventus sorozatban hetedik bajnoki címét szerezte, ahogyan azt már taglaltuk az első részben, nos szinte azonos produkciót nyújtanak a kupában is, igaz itt még „csak” négyes szériában vannak… Kétszer-kétszer győzték le a Laziót (2015, 2017) és a Milant (2016, 2018), naná, hogy ők tartják a kuparekordot 13 győzelemmel. A Roma a második 9 címmel de legutóbb 2008-ban nyert.

Ami az olasz Szuperkupát illeti itt a Juve kénytelen megtűrni a Milant az oldalán, hiszen jelenleg holtversenyben 7 címük van. A szezonkezdést nem veszi véresen komolyan a Juventus, legutóbbi hat döntőjükből csak hármat nyertek meg, tavaly például a Lazio nyerte ezt a csatát. Sokkal érdekesebb a helyszínválasztás, hiszen volt már Supercoppa Italiana döntő Pekingben (Kína), Dohában (Qatar), az idei döntő (Juve-Milan) Riyadhban (Szaúd-Arábia) játszódik. Mivel a Zebrák megint dupláztak így ez a párharc is a bajnok/kupagyőztes – kupadöntős mérkőzése lesz. 1988 óta mindössze 9 klub nyerte el a Szuperkupát.

Németországban 1997-2007 között zajlott a Ligakupa sorozat (kitaláltátok, Bayern uralom: tíz év alatt 6 cím és egy döntő…), így itt szintén csak a kupában és szuperkupában vetélkednek évről évre. Ami olaszhonban a Juve, az némethonban a Bayern és ez úgy a bajnoki címek tekintetében, mint a kupasikerek esetében is kísértetiesen hasonló egyeduralmat jelent. Nincs csapat messze a vidéken, aki meg tudná törni a bajorok rekordhalmozását. Háromszor annyi kupacíme van a Bayernnek, mint a második Werder Bremennek. Különleges színfolt az elmúlt két évadban a Frankfurt szereplése, tavaly még kikaptak a Dortmundtól (2-1), de az idén hatalmas meglepetésre legyőzték a Bayernt 3-1-re.

Szuperkupa fronton vághat vissza a bajor alakulat a Sasoknak. Szóra sem érdemes, hogy ebben a tekintetben is a német rekordbajnok a címhalmozó (6). 2013-ban és 2014-ben mondjuk az orrukra tudott koppintani a Dortmund majd a Wolfsburg is ’15-ben aztán két gyors győztes meccs (’16, ’17) következett és igen, az idén sem a Frankfurt az esélyes… igaz a kupadöntőben sem ők voltak…

A Juventus és a Bayern után nagyon nehéz tovább fokozni az egyértelműt. A PSG még ugyan nem rekorder a bajnoki címeket tekintve, de ismerve a gazdasági helyzetüket és ezáltal a játékosállományukat, ami késik, nem múlik. A kupát (Coupe de France) négy éve uralják, így 12-re duzzasztották a végső győzelmeik számát. Itt kellően nagy a szórás, eddig 33 csapat nyerte el a kupát köztük olyan „kicsik”, mint a Guingamp (2014), Lille (2011) vagy Lorient (2002).

A Ligakupát is kisajátította a PSG, 5 éve állandóan ők nyerik, ezekről a meccsekről a Lyon és a Monaco játékosai is sokat mesélhetnének… A közelmúltban (2010, 2011, 2012) a Marseille is lenyomott egy ügyes sorozatot.

Az utóbbi évek bajnoki és kupacímeinek köszönhetően a PSG állandó vendége a Szuperkupának, amit természetesen köszönnek szépen és ha már ott vannak ügyesen meg is nyerik azt, ahogy tették az elmúlt 5 évben. Itt még a Lyon a csúcstartó, de az idén a párizsiak két fronton is utolérhetik a Lyont: sorozatban hatodszor nyerhetnek (1), így holtversenyben 8-8 címmel lehetnek rekorderek (2). Olasz mintára a francia szuperkupát is előszeretettel rendezik meg külföldön: Tunézia, Marokkó, USA, Gabon, Kanada után az idén (és jövőre is) Kína ad otthont a francia klubfutball csúcstalálkozójának: PSG – Monaco.