Az európai topligák rekordbajnokai

Topliga rekorderek - bajnoki címek

Áttekintve az öt legnagyobb európai bajnokság jelenlegi és rekordbajnokait csupa ismerős csapat neve bukkan fel.

Angliában a Manchester United az 1992-től íródó Premier League érában aratott 13 sikerének köszönheti, hogy megelőzte a Liverpoolt, amely a ’70-es ’80-as években szerezte a legtöbb bajnoki aranyérmét, legutóbb a ’89-’90-es szezonban a 18.-at. Érdemes megemlíteni hogy a Pool még nem nyert Premier League-et, de minden létező hazai és nemzetközi kupából szerzett legalább egyet az elmúlt években és az idén is bejutott a Bajnokok Ligája döntőjébe. Sir Alex Ferguson 2013-as búcsúját követően a MU még mindig keresi a győztes formulát, most éppen a városi rivális City az uralkodó. Gondolhattuk, hogy nem lesz egyszerű egyetlen edzőnek sem Fergie nyomdokaiba lépni, de öt év után azért bízom benne, hogy jövőre sikerül megszerezni a 21. bajnoki címet. Az angol bajnokság 1888 (!) óta zajló történetében eddig 24 különböző csapat tudott diadalmaskodni.  A City idei sikere csupán az 5. bajnoki címe volt a Kékeknek. A közelmúlt bajnokait tekintve pedig így áll a helyzet: Chelsea: 6, Arsenal: 13, Leicester  City: 1.

La Liga aranyéremmel csak 9 (!) csapat büszkélkedhet, ez messze a legkevesebb az öt topligát tekintve. Természetesen a Real Madrid és a Barcelona kilóg a sorból. Az utóbbbi évek termését figyelembe véve a katalánok egyre inkább kozmetikáznak az álláson (25) de a királyiaknak még mindig tetemes az előnye (33). Gyaníthatóan ez a versengés nem fog egyhamar alábbhagyni és az sem valószínű, hogy a Deportivo La Coruña a közeljövőben bajnokságot tud nyerni, ahogy tette azt az 1999-2000-es szezonban. A két óriáson és az említett la coruña-i alakulaton kívül az Atletico Madrid nyert még bajnokságot, eddig 10-et, a Valencia (6) valamint a baszk csapatok: Athletic Bilbao (8), Real Sociedad (2) és Andalúzia büszkeségei: Sevilla és a Real Betis egyet-egyet.

A Serie A-ban és a Bundesligában évek óta tartó egyeduralom van és minden bizonnyal így is marad. Előbbit a Juventus uralja, hiszen sorozatban hetedszer lett bajnok a ’17-’18-as szezon végén. Utóbbit pedig a Bayern München, ők “csak” egy hatos sorozatot tudtak le a hátunk mögött hagyott szezon végeztével. Említésre sem érdemes, hogy a maga nemében mindkét tett rekord… A Juventust (34) a Milan és az Inter követi 18-18 címmel, így csak a képzeletbeli második helyért lesz versengés, ami az örökrangsort illeti. Olaszországban egyébként 16 csapat mondhatja el magáról, hogy bajnok tudott lenni. A Nürnberg a maga 9 bajnoki címével jócskán elmarad a bajorok 28 bajnoki címéhez képest, ahogy a Dortmund (8), Schalke (7) és Hamburg (6) is… A német bajnokságban a legnagyobb a bajnoki szórás, hiszen itt található a legtöbb klub, amely el tudta hódítani legalább egyszer a győztesnek járó salátástálat: 29.

A francia ligában egyedülálló módon holtverseny van a rekordbajnokot illetően, hiszen a Saint-Étienne és a Marseille áll az élen 10-10 Ligue 1 bajnoki címmel. Előreláthatólag ebben a pontvadászatban lesz a leghamarabb trónfosztás, mert a PSG (7) pénzügyi helyzetével és játékosállományával nem sok klub vetekedhet, legfeljebb a Monaco (8). A Saint-Étienne 37 éve nyert utoljára bajnokságot, a Marseille pedig legutóbb 2010-ben örülhetett bajnoki címnek. A Lyon a 2000-es évek elején megmutatta, hogy hogyan lehet könnyedén felzárkózni ugyanis 2001-2008 között hétszer nyertek sorozatban. A bajnokságot nyerő klubok száma a Ligue 1-ben is fölöttébb magas, eddig 28 “klöb” mondhatja magát bajnoknak.

Hamarosan a topligák hazai kupasorozatainak rekordereit is kivesézzük.