Az FK Csíkszereda ’21-’22-es szezonja

Harmadik év a másodosztályban: alsóházi rájátszás - meccsek, gólok, adatok, érdekességek

Harmadik másodosztályú idényét nagyarányú idegenbeli győzelemmel zárta az FK Csíkszereda. A Dunărea Călărași elleni mérkőzésen a klub több saját nevelésű játékosa is történelmet írt: Csedő Szilárd (17 éves) első végigjátszott Liga II-es meccsén betalált, Szondi Botond (19) első két gólját szerezte, Orbán Milán (16) góllal debütált és Búza Balázs (16) is pályára lépett. Rajtuk kívül több más fiatal saját nevelésű játékos is kapott kisebb-nagyobb szerepet az idény során és persze a húzóemberek is kitettek magukért.

A gyenge kezdés után magára talált a csapat – Fotó: FK Csíkszereda/Pál Zoltán

Az FK az első öt bajnokiját mind elveszítette, tizenegy gólt kapott és mindössze egyet lőtt, majd nagyszerűen magára talált a csapat és ugyan a hőn áhított felsőházi rájátszás nem jött össze, de azért szépen, mondhatni könnyedén, nyerték meg az alsóház küzdelmeit. Másképp is alakulhatott volna, ha a tavaly még Corona néven futó, ma a Brassói FC nevét bitorló politikai lufi ellen sikerült volna nyerni hazai pályán, vagy ha a feljutásra nem jogosult Steaua csapatát épp emiatt a nyomós ok miatt nem engedték volna versengeni a felsőházi rájátszásban… Ha a szezon mélypontja a brassói csapat ellen vívott meccs volt, akkor a Călărași elleni az évad egyik legpozitívabb 90 percét hozta. Bizakodásra ad okot a sok fiatal bevetése és megbízható szereplése.

A Rioting Football ismét elhozza a szezon összes tétmérkőzésének (bajnoki és kupa) jegyzőkönyvét. Íme a számok:

Ifiként illetve saját nevelésűként debütált a ’21-’22-es szezonban: Simon Máté (15 évesen!), Vereguț Daniel, Csedő Szilárd (1 gól), Barabás Marius (1 gól), Búza Balázs, Sándor Raul, Orbán Milán (1 gól).

Csedő Szilárd – Fotó: FK Csíkszereda/Pál Zoltán

Bemutatkozott a második ligában Csiszer Balázs, aki tavasszal kölcsönbe érkezett a Sepsi OSK-tól, ahol már egyébként 25-ször az élvonalban is pályára lépett. Szintén saját nevelésűként (kölcsönből a Puskástól) debütált Vita Dániel is. Gergely Botond megszerezte első gólját a Liga II-ben, már tavaly bemutatkozott, idén lett alapember. Szondi Botond az utolsó fordulóban megszerezte első két NB II-es gólját.

A 2021-2022-es szezonban az FK Csíkszereda 27 hivatalos mérkőzést játszott (19 találkozó az alapszakaszban, 6 az alsóházi rájátszásban illetve 2 a kupában). Ezeken 59 gólt szerzett (53 bajnoki, 6 kupa) és 32-t kapott (29 bajnoki, 3 kupa). Suciu Valentin negyedik idényét kezdte meg az FK élén (vele jutottunk negyeddöntőbe a kupában, majd fel a másodosztályba és volt módunk tavaly a felsőházi rájátszásban szerepelni). Az említett Brassó elleni meccs után azonban közös megegyezéssel távozott posztjáról és Dican Ferenc vette át a helyét. Bajkó Barna mindkét mestert másodedzőként segítette/segíti.

Csürös Attila a csapat legrégebbi tagja – Fotó: FK Csíkszereda/Pál Zoltán

Csapatkapitány: Csürös Attila

Itt akkor tartsunk egy kis játékmegszakítást és nézzük meg Csüri számait az emúlt nyolc évben. Csapatunk legrégebbi játékosa még a megyei liga küzdelmei során debütált a Csíkszeredai VSK színeiben majd fokozatosan alapemberré (és csapatkapitánnyá) nőtte ki magát!

  • Debütálás a harmadosztályban: a Sporting Lieşti elleni hazai meccsen (1-0 ide), az első fordulóban.
  • Első gól a harmadosztályban: a Románvásári Petrotub elleni idegenbeli meccsen (1-2, győztes gól), a 19. fordulóban.
  • Debütálás a másodosztályban: a Dunărea Călăraşi elleni hazai meccsen (1-1), a negyedik fordulóban.
  • Első gól a másodosztályban: a Bukaresti Rapid elleni idegenbeli meccsen (1-3 ide), a 18. fordulóban
  • 25. meccs a másodosztályban: ’20-’21-es szezon, 16. Forduló: FK Csíkszereda – Resicabányai VSK 2-0 (2-0)
  • 50. meccs a másodosztályban:’21-’22-es szezon, 18. Forduló: Sellenberki CS Comunal – FK Csíkszereda 0–3 (0–0)

További fontos mérföldkövek elérését Csüri!

Házi gólkirály: Jelena Richárd (12 bajnoki gól és 3 kupa), Kovács Lóránd (10), Petre Ivanovici és Marvin Schieb (5-5) valamint Soufiane Jebari (4 bajnoki, 1 kupa).

Legtöbb meccs (és minden bizonnyal legtöbb játékperc): Peter Gál-Andrezly (25).

Legfiatalabb játékos: Simon Máté

Reméljük, hogy jövőre még több fiatal tehetség mutatkozik be az FK színeiben a felnőttek között és így csatlakoznak a már (lassan) beépült játékosokhoz. Bízunk a jó folytatásban! Hajrá FK, hajrá Szereda!

IDE kattintva eléritek a szezon összes hivatalos mérkőzésének jegyzőkönyvét.