Az FK Csíkszereda ’22-’23-as szezonja

Negyedik év a másodosztályban: alsóházi rájátszás - meccsek, gólok, adatok, érdekességek

Az FK Csíkszereda megnyerte idénybeli utolsó mérkőzését a Sellenberk ellen, így az alsóház A csoportjának az élén zárta a ’22-’23-as szezont. Négy győzelem, egy döntetlen és egy vereséggel zárták a fiúk az alsóházi vetélkedőt, ezeken 12 gólt lőttek és hatot kaptak, így mondhatni szépen zárták a szezont. Ahogy az gyakran lenni szokott, voltak hullámvölgyek és hullámhegyek, talán ez a bizonyos ingadozás okozta azt, hogy ismét nem jutott be a csapat a felsőházba. Két vereséggel indult a szezon, de a harmadik fordulóban sikerült 4-0-ra legyőzni idegenben a Steaua csapatát, ami kimondottan örömteljes, más nagy múltú klubokkal, – mint a Jászvásári Poli vagy Dinamo – döntetlenre végzett az FK, de csúsztak be 90. perc utáni vereségek (Sellenberk 1-2) vagy pontvesztések (Progresul Spartac 2-2) is. Céljaink eléréséhez a fordulópontot az alapszakasz végén bekövetkezett ötmeccses nyeretlenségi sorozat jelentette: négy vereség és egy döntetlen…

Albu László, Bajkó Barna és Ilyés Róbert – helyi legendás játékosok az FK élén! – Fotó: Albu László archívum

Mindenképp pozitívum, hogy Ilyés Robi hazatért és vele máris másik arculatát mutatta az alakulat, a játékosokat is (nagyobb) bizonyítási vágy hajtotta, nem beszélve arról, hogy a drukkerek is kitörő örömmel fogadták a Legendát és a stábban újra összeállt a nagy hármas: Ilyés-Albu-Bajkó! Bízunk benne, hogy hosszútávú építkezés kezdődik el és még sokáig látjuk ezt a hármast a csapat élén. Kétségtelen, hogy fontos döntés volt, mert Dican Ferenccel sem volt kimondottan meggyőző a csapat, a László Csaba-Werner Bürger páros „munkássága” pedig egyenesen érthetetlen volt. De szerencsére ez már a múlt.

Rioting Football ismét elhozza a szezon összes tétmérkőzésének (bajnoki és kupa) jegyzőkönyvét. Íme a számok:

Idén is volt variálás a mezszámokkal (a frf.ro adatai szerint)

A 2022-2023-as szezonban az FK Csíkszereda 27 hivatalos mérkőzést játszott (19 találkozó az alapszakaszban, 6 az alsóházi rájátszásban illetve 2 a kupában). Ezeken 42 gólt szerzett (37 bajnoki, 5 kupa) és 25-öt kapott (24 bajnoki, 1 kupa). Kovács Lóránt tavaly után ismét 10 gólt szerzett és ezúttal házi gólkirálya lett a csapatnak. Jelena Richárd tavalyi 12 bajnoki gólját csak megközelíteni tudta, a frissen véget ért szezonban 8 gólt szerzett. Az előző idényhez képest nem mutatkozott be olyan sok hazai nevelésű fiatal, ők vagy az NB3-as csapatba szerepeltek vagy az igazolt ifik szerepeltek inkább, mint Kovács Márk vagy Andrei Gheralia. Ugyanakkor Omar El-Sawy meglehetősen sok lehetőséget kapott és a mindent megnyerő U19-es csapatból csak ő kapott tartósan szerepet a felnőtt csapatban. Csala Róbert, Vereguţ Dániel és ifj. Szin Ferenc a felnőtt csapat tagjaként volt nyilvántartva, de csak az FK II-ben szerepeltek. Bakos Ervin, Flavius Colceriu, Alexandru Ureche, Simon Máté, Göndör Alex és Balogh Szilárd bekerültek ugyan a keretbe, de padon maradtak és nem mutatkoztak (még) be a felnőttek között. Gyenge Szilárd 22 bajnoki meccse jelzi, hogy biztos pont a kezdőben, ahogy tavaly is, úgy idén is Peter Gál-Andrezly lett a csapat legfoglalkoztatottabb játékosa.

– Télen (retúr) érkeztek: Eperjesi Gábor, Roberto Romeo, Bakos Ervin, Andrei Gheralia, Ignas Kružikas

– Télen (túr után) mentek: Hadnagy Tamás (kölcsön), Rareş Takacs, Klemen Nemanič, Petre Ivanovici, Tajti Balázs, Bara Levente, Barabás Marius, Sándor Raul (egészségügyi gondok miatt felhagyott a profi futballlal)

– Csapatkapitány: Kelemen Dávid

– A jelenlegi keretből a csapatot legrégebb óta szolgáló játékos: Csürös Attila, az idén an NB III-as csapatban is szerepelt (három meccs, egy gól eddig). A szezon végén frissítem – RF.

– Legtöbb meccs: Peter Gál-Andrezly – 25

– Legtöbb játékperc ifiként: Kovács Márk – 1397 perc

– Legtöbb bajnoki gól: Kovács Lóránt – 10 (amiből 7 büntető)

– Legtöbb gól a kupában: Marvin Schieb – 2

Kiváncsian várjuk, hogy miképpen alakul és áll össze a csapat a 2023-2024-es szezonra, milyen lesz a játékosmozgás és leginkább: sikerül-e/sikerülhet-e a feljutás. Hajrá FK! Hajrá Szereda!