Bajkó Barna pályafutása – II. rész

A csíki legenda karrierje - a VSK-s és FK-s évek

Az első részt azzal fejeztem be, hogy a másodk felvonásban Barni csíkszeredai (VSK majd FK) tíz éve kerül bemutatásra. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy csak a III. ligától (’14-’15-ös szezon) vannak pontos adataim, a 2010-2014 közötti megyeiben zajló szezonokról nincs. Vagyis nem sok és közel sem pontos, ugyanakkor egy tüzetes HMLSz-nél (Hargita megyei labdarúgó szövetség) tett látogatás alkalmával erre is sort kerítek majd a jövőben. Amit megközelítőleg tudunk az a következő: 2011. március 12 (Székelykeresztúri Egyesülés – Csíkszeredai VSK, ’10-’11-es szezon, 12. forduló – 0-2) és 2013. augusztus 24 (FK Csíkszereda – Székelyudvarhelyi Roseal, ’13-’14-es szezon, 1. forduló – 5-0) között jegyzett 47 mérkőzésen (jelzem, hiányos és tartalmaz kupamérkőzéseket is) 41 gólt szerzett.

Szerencsére harmadjára sikerült megugrani a harmadik ligába való feljutást. Barni mindhárom play-off meccsen betalált egyszer, igaz a Fogaras valamint a hosszabbítás után elveszített, Marosludas elleni meccseken az ő gólja sem volt elég. Jött azonban 2014 júniusa és a harmadik esély, a Zernyest elleni találkozó, és végre a szerencse is az FK mellé állt. Tehát a bajnokikon és kupában szerzett gólok mellett szintén hivatalos meccsnek számító play-off-okon 3/3-as mutatóval bír Barni.

A Zernyest elleni gól képekben… – Fotó: Halmágyi Zsolt
…És a várva várt feljutás öröme – Fotó: Halmágyi Zsolt

Következzenek tehát a gólok. A listát böngészve láthatjuk, hogy a Barni találat (találatok) garancia volt a győzelemre. A találkozók elnyomó többségén, amelyeken betalált, győzött (44) vagy egyenlőt játszott (4) a Szereda és mindössze hétszer veszítettek. A vereségek a kísérletinek szánt ’14-’15-ös és ’15-’16-os szezonokban következtek be. Onnantól viszont nem kaptak ki, ha Barni gólt rúgott. A ’16-’17-es idényben egy nagyszerű nyolcmeccses (7-14 forduló) gólsorozatot produkált, melyeken 12 találatot szerzett, a szezont pedig 25 bajnoki góllal fejezte be. ’14-’15 és ’19-’20 között összesen 18-szor tudott duplázni (kétszer a kupában is), egyszer triplázott, de rúgott mesternégyest és mesterötöst is!

Barni gólok a kupában

Barni bajnoki góljai

Közismerten biztos büntetőrúgó hírében állt – 21 gólt lőtt tizenegyesből. Egy újabb Dobos László által készített interjú során ő maga csak egy, klubkarrier alatt, kihagyott tizenegyesre emlékszik a harmadik ligában (a Paşcani ellenire), de ezen sorok éber írója még talált két elhibázott büntetőt. Az ünneprontás legcsekélyebb szándékával álljanak itt a szóban forgó esetek (érdekes, hogy mind hazai pályán):

  • ’16-’17: 25. forduló – Valea Mărului 4–2 (3–0) – mentett a kapus
  • ’17-’18: 15. forduló – CSM Paşcani 5-0 (2-0) – elcsúszott, kapufa
  • ’18-’19: 2. forduló – Székelyudvarhelyi FC 3–1 (2–0) – felső kapufára rúgta

Egyébként meg, aki olyan hatékonysággal váltotta gólra a meszes pontról lőtt labdát, mint Barni, az könnyebben elsíklik a ritka rábiházások felett, főleg, ha két vagy többgólos siker lett a vége és semmi nem múlott az úgynevezett hibán.

Jelen bejegyzés elején említettem, hogy a megyei bajnokság megviselt pályáin lejátszott meccs/gól mutatókról nincs teljes adatom, az azért tudvalévő, hogy egy (az első) szezon kivételével kimondottan egyeduralkodó volt a VSK majd FK a megyeiben, íme:

Barni gólok a kupa megyei szakaszának döntőjében
Barni és a csíki megyei bajnoki címek

A fentiekrők képekben:

’11-’12-es szezon bajnokcsapata – Fotó: Székelyhon
’11-’12-es szezon megyei kupagyőztes csapata – Fotó: Székelyhon
’12-’13-as szezon bajnokcsapata – Fotó: Kristó Róbert
A kapitány a ’12-’13-as szezon megyei kupagyőztes trófeájával – Fotó: Székelyhon
A ’13-’14-es szezon bajnokcsapata és a feljutást kivívók – Fotó: Veres Nándor
A ’13-’14-es szezonban sorozatban harmadszor duplázott az FK. A friss kupagyőztes alakulat – Fotó: Sinka-Király Levente
2014-ben a Székely-kupa első kiírását is az FK nyerte. Jó kezekben a trófea – Fotó: Gligor Róbert László

Legnagyobb csíki sikere a mindenkori gólkirályság (és minden bizonnyal legtöbb meccs) mellett az, hogy az FK Csíkszereda 115 éves történelme során először jutott fel a másodosztályba, valamint az, hogy az FK a kupában is történelmet írt, hiszen, többek között a fővárosi Dinamo csapatát is búcsúzatva, a legjobb nyolc közé jutott.

Tasnádon, az utolsó előtti fordulóban, lett matematikailag is bajnok az FK
A bajnoki cím ünneplése, immár hazai pályán – Fotó: Pál Árpád
Nagyszerű diadal a bukaresti Dinamo ellen a kupában, ahol Barni is betalált a büntetőpárbajban – Fotó: Pál Zoltán

Folytatjuk!