Bajnokok Ligája apróságok (a 18/19-es szezon előtt)

Meccsek, gólok, hősök és a triplázás

Előrebocsátom, hogy nem áll szándékomban az összes említésre méltó statisztikát felsorolni (döntőben szerzett gólok, gólpasszok, kapott gólok, újoncok, nemzetiségi eloszlás, különböző csapatok statisztikái stb.), mert ezek már mind-mind elérhetők, sokkal inkább a meghatározó játékosok kerülnek előtérbe és csak egy-két általam érdekesebbnek vélt különlegességet boncolgatok legfőképpen a Bajnokok Ligája érából, a ’92-’93-as szezontól.

Mint tudjuk, a legnagyobb európai topklubok évről évre megmérettetik magukat a Bajnokok Ligájában és bár a mezőny 32 csapatos, egyértelműen a topligák klubjairól és a legnagyobb játékosokról szól ez a vetélkedő, mindenki másnak meg ott van az Európa Liga vagy még az sem. Vannak/lesznek meglepetések szezonról szezonra, az idén például a Videoton lehetett volna az elmúlt évek egyik legegzotikusabb újonca, de a nagyok dolgába nem nagyon sikerül az úgynevezett kicsiknek beleszólnia. A BL kánaánja elérhető szisztematikus építkezéssel és/vagy újgazdag módszerrel (dúsgazdag orosz, arab pénzekkel felfújt, a nemzetközi vérkeringésben gyökértelen csapatok), de a legjobb és legideálisabb mai napig a hagyomány, ami csak a legnagyobbak kiváltsága.

Van egy csomó megkerülhetetlen figura, mint Clarence Seedorf, aki 3 különböző klubbal (Ajax, Real Madrid, Milan) nyert összesen 4 BL-t vagy, Zlatan Ibrahimović, aki 7 klubbal szerepelt a sorozatban (Ajax, Juventus, Inter, Barcelona, Milan, PSG, Manchester United) és a United-et kivéve a másik hatban (!) gólokat is szerzett. Öt különböző csapatban lépett pályára a BL-ben és rúgott is gólt mind az ötben Hernán Crespo. Külön érdemes kiemelni Dani Alves góltermését, hiszen védő létére eddig mind a négy olyan csapatban fűződik gól a nevéhez, amelyben tiszteletét tette a legnagyobb klubok közti vetélkedőben. A klubhalmozók között még érdemes megemlíteni Nicolas Anelka, Javier Saviola (6 csapat), Fernando Morientes, Samuel Eto’o, Emerson, Seydou Keita (5 csapat) nevét.

Ott vannak a klubhűség mintapéldányai, akik csak egy klubban szerepeltek a BL-ben és jutottak 100 meccs fölé (Xavi, Ryan Giggs, Adrés Iniesta, Lionel Messi, Paul Scholes, Carles Puyol, Sergio Ramos, Paolo Maldini, Gary Neville, John Terry, Víctor Valdés, Oliver Kahn). Ehhez a társasághoz csatlakozik hamarosan Thomas Müller és Sergio Busquets is. Pár éve még Iker Casillas is egyklubos volt, de kerek 150 BL meccs és 3 győzelem után a Portóba igazolt. Cristiano Ronaldo 101 BL meccs után hagyta el a Real Madridot, de előtte a Manchester Unitedben is maradandót alkotott és hasonlóra készül Torino zebracsíkos felében is. Raúl is, akárcsak Casillas kénytelen volt továbbállni a Realból, de a 130 meccsre még a Schalkenál is ráhúzott párat. Roberto Carlos is így tett, csak ő a Real után a Fenerbahçe drukkereit boldogította. Gianluigi Buffon a Parma csapatával debütált a BL-ben majd a Juvéban lett százados, az idén pedig a PSG-ben gyarapíthatja meccsei számát. Philipp Lahm a Bayerntől kölcsönadva lett alapember a Stuttgartban majd legenda és több, mint százmeccses a BL-ben, a bajoroknál. Frank Lampard a Chelsea-nél töltött aranyévek után a Manchester City színeiben is pályára lépett a BL-ben. Gerard Piqué is nagyon közel van a 100. Barçás BL meccéhez, de ő már a Manchester Unitedben is szerepelt a sorozatban. Ott van továbbá az a hármas, akik először jutottak el a bűvös 100. meccshez (Raúl, Roberto Carlos, David Beckham), az 50-es majd 100-as gólhatárokat elérő és átszelő Cristiano Ronaldo valamint Lionel Messi.

A BL érában nagyon sokáig nem volt címvédés, a Manchester United legalább győzelem után újra döntőbe tudott kerülni de a Barcelona megállította őket (07/08-08/09). Aztán az örökös csúcstartó Real Madrid nagyon belehúzott, az elmúlt öt szezonban négyszer is ők nyertek, ráadásul az utóbbi három évben egyenesen tripláztak. Dani Carvajal, Sergio Ramos, Marcelo, Luka Modrić, Gareth Bale, Karim Benzema, Cristiano Ronaldo mind a négy döntőben pályára lépett, az utóbbi három szezon döntős kezdőcsapata meg szinte teljességgel megegyezik, gondoljunk csak Keylor Navasra, Carvajalra, Ramosra, Marcelora a komplett középpályássorra: Modrić, Casemiro, Kroos, vagy akár Benzema, C. Ronaldo szerepeltetésére.

Esett szó a Real Madrid hihetetlen trófeahalmozásáról (6 BEK, 7 BL), lássuk a kevésbé kellemes oldalt is. A Juventus a BL érában elveszített öt döntőjével (1997,1998, 2003, 2015, 2017), sajnálatos módon, a negatív csúcstartó és a BEK-ben is elveszítettek két döntőt (1973, 1983), szerencsére nyert döntőjük is van (1985,1996). Kellemetlen sorozatban van a Benfica is, ők még javában a BEK korszakban veszítettek öt döntőt (1963, 1965, 1968, 1988, 1990) de legalább 1961-ben és 1962-ben győzedelmeskedtek. A Bayern büszke lehet arra, hogy összesen ötször diadalmaskodott a BEK-ben illetve BL-ben (1974, 1975, 1976/2001, 2013) de arról kevesebb szó esik, hogy bizony ugyanennyiszer el is buktak a döntőben (1982, 1987, 1999, 2010, 2012). A Milan is elbukott négy döntőt (1958, 1993, 1995, 2005) de nyert cserébe hetet: 1963, 1969, 1989, 1990, 1994, 2003, 2007. Azon csapatok közül, akik még sosem hódították el a BEK-et vagy BL-t érdemes kiemelni az Atletico Madridot (három elveszített döntő: 1974, 2014, 2016) és a Valenciát: 2000, 2001.

Nem meglepő, hogy a meccs- és gólhalmozók listájáról a legismertebb klubok és a legnagyobb sztárok köszönnek vissza. A főszereplők szezonról szezonra a BL-ben kergetik a labdát, legtöbbjük nem csak sima résztvevő, hanem sokáig is jut, így gyorsan összeadódnak a meccsszámok és a gólokat sztahanovista módon termelők is egyre feljebb kerülnek a listán. Még a C. Ronaldo, Messi időszámítás előtt, amikor Raúl lődözgette számolatlanul a gólokat, olyan csatárokkal egyetemben, mint Filippo Inzaghi és Ruud van Nistelrooy azt hittem, hogy soha senki nem dönti meg a Raúl-féle 71-es gólcsúcsot, aztán érkezett az a  bizonyos portugál és argentin játékos és soha nem látott szezononkénti terméssel tessékeltek mindenkit maguk mögé. Hihetetlen de CR eddigi 15 BL szezonjából hétszer is 10 gól fölött termelt. Gyermekkorom legnagyobb centere a Fenomén Ronaldo (milyen degradáló, hogy mindig oda kell tenni, az “igazi”, a “brazil” jelzőket, mert olyan szinten került homályba…) bár mindent megynert, a BL valahogy nem az ő vadászterülete volt, nem mintha a 40/14 meccs/gól mutatót magyarázni kéne, de bizony a BL trófea nem került fel a dicsőséglistájára, ahogy például a már említett Ibrahimovićnak sem.

Még az internet térhódítása előtt elkezdtem számolgatni és nyilvántartani a meccshalmozókat és gólszerzőket, így a Focivilág és Sztár Sport (induláskor Bravo Sport) hetilapokban megjelent adatok nagyon jól szolgáltak arra, hogy akár egyenesbe kerüljek a saját számadataimmal, akár frissítsem azokat. Amikor végre, hosszadalmas kutakodás után, hozzá lehetett férni az információkhoz, már pompás adatbázissal rendelkeztem. Az alábbiakban pedig az idei szezon főszereplőit láthatjátok:

Meccsek:

Gólok:

BL logó: http://www.footballgossip.org.uk