Csizmadia Csaba pályafutása – I. rész

Csizi karrierjének áttekintése - csapatok, meccsek, gólok, válogatottságok

Csizmadia Csaba a marosvásárhelyi ASA (katonacsapat) gyerek-, majd serdülőcsapatában kezdett el focizni. Tizenöt évesen Kecskemétre utazott próbajátékra, megfelelt és maradt.  Az ifjúsági évek után (Kecskeméti FC, majd a Hetényegyházi SE) a Kecskeméti TE (NB II. akkoriban NB I./B) játékosa lett.

Már ifiként is vezéregyéniség volt, itt épp az ASA ifjúsági csapatának kapitányaként. Fotó: Csizi saját archívum

2004-ben az élvonalbeli FC Fehérvár szerződtette le, amellyel bronzérmes és kupagyőztes lett a 2005-2006-os szezonban. Kiváló fehérvári szerepléseinek köszönhetően Várhidi Péter meghívására 2007. február 6-án Limassolban a Ciprus elleni, 2-1-re megnyert barátságos találkozón már a magyar Himnuszt énekelte, 2007-ben és 2008-ban összesen 12 válogatott találkozón lépett pályára Magyarország színeiben.

Meccsei a magyar válogatottban
Mezcsere Cannavaróval a nagyszerű magyar-olasz (3-1) után – Fotó: Origó
A Mattersburg csapata az osztrák kupadöntőben – Fotó: SV Mattersburg

2007-ben igazolt az osztrák Bundesligában szereplő Mattersburg csapatához, itt 65 találkozón kapott lehetőséget és 4 gólt szerzett, a 2006-2007-es szezonban osztrák kupadöntős lett. 2009-ben rövid ideig az olasz 2. ligás U. S. Grosseto, aztán a horvát Slaven Belupo légiósaként folytatta, 2010 telén pedig a Ferencvároshoz szerződött, ahol 52 bajnoki összecsapáson egyszer volt eredményes. A 2010-2011-es évadban bronzérmes lett a Fradival. A Ferencvárostól a Gyirmót FC Győrhöz igazolt de két év után újra az NB I.-ben láttuk viszont, ezúttal a Lombard Pápához került, ahonnan az osztrák 2. ligás Floridsdorfer AC-hoz szerződött, idejekorán váltott és 2016-ban elfogadta a Budafok hívó szavát, és milyen jól tette. Még NB III.-as csapatként elődöntőig jutottak a kupában, ahol a későbbi győztes Fradi állta útjukat. Megnyerték az NB III.-at, így a ’17-’18-as szezont már NB II.-ben kezdték. Egy súlyos sérülés, talán idejekorán vetett véget játékoskarrierjének, de a lábadozás időszaka alatt, némiképp váratlanul kinevezték a Budafok edzőjének, amit készséggel el is fogadott, hiszen tudatosan készült már az aktív focis évek utáni időszakra. Edzői tevékenységéről lentebb is lesz szó.

Csizi klubjai, helyesebben fogalmazva csapatai, hiszen ott van a magyar illetve székely válogatott is:

Csizi karrierje számokban:

Minden részletre kiterjedő statisztika a Rioting Football jóvoltából
A pályán is elegáns volt, az a pálya szélén is – Fotó: 24.hu

Pályafutása vége felé Csizinek az edzőképesítés megszerzésére is gondja volt, a 2018-2019-es idény legelején súlyosan megsérült, időközben edzőváltáson esett át a Budafok és házon belüli megoldás keretében rá esett a választás: „megtiszteltetés számomra, hogy a Budafok MTE vezetősége – Bélteky Róbert tulajdonos, Jakab János elnök és Oláh Lóránt sportigazgató – felkért erre a feladatra és bíznak bennem.” Az említett szezon utolsó hazai meccsén az utolsó pár percre ő maga is beállt így téve pontot tizenhét évet felölelő profi pályafutására. Az ezt követő csonka, koronavírus által megbolygatott szezonban, ahol mindvégig közelebb állt a Budafok az első helyhez, mint a harmadikhoz végül feljutottak az NB I.-be, ahol a bravúros győzelmek mellett nem vagy kevésbé várt vereségek is becsúsztak valamint nagyobb arányú zakók is. Mindezt írjuk a tapasztalatlanság margójára, ugyanakkor bátor, kombinatív játékfelfogásban küldte mindig pályára a csapatot, ami többségében – eredménytől függetlenül – jó volt a szemnek. A hazai pályán a Pakstól való vereség után Csizi lemondott a posztjáról, de 2021 októberétől ismét a BMTE vezetőedzője.

Ugorjunk még vissza egy kicsit Csizi labdarúgó karrierjére. A sors úgy hozta, hogy tíz évvel a magyar válogatottban való bemutatkozása után ismét Cipruson (egészen pontosan Észak-Cipruson) debütálhatott, ezúttal szülőföldje válogatottjában. Meghatározó alakja, vezéregyénisége és csapatkapitánya volt annak a székely válogatottnak, amely 2017-ben CONIFA Eb bronzérmet szerzett, majd rá egy évre a CONIFA vb-n a negyedik helyen zárt Londonban. A székely válogatott történetében ezidáig a legtöbbször ő viselte a kapitányi karszalagot, összesen tíz alkalommal. 2023-ban lezártnak tekinthetjük a székely válogatott karrierjét, 11-szer öltötte magára a székely címeres mezt.

Meccsei a székely válogatottban
CONIFA Eb bronzérem és a meccs embere díj – Fotó: Csizi saját archívum

Sikerei:

Klub:

  • FC Fehérvár: kupagyőztes: 2005-2006; NB I. bronzérmes: 205-2006
  • Mattersburg: ÖFB Bundesliga bronzérmes: 2006-2007; Osztrák kupadöntős: 2006-2007
  • Ferencvárosi TC: NB I. bronzérmes: 2010-2011
  • Budafoki MTE: NB III. bajnok: 2016-2017

Székely válogatott:

  • CONIFA Euro ’17 bronzérmes, a harmadik helyért vívott párharc „meccs embere” díjasa
  • CONIFA WFC ’18 negyedik helyezett

Edzőként:

  • NB II. második helyezett (2019-2020)
Egykori edzőjével, Fodor Jánossal – Fotó: Népújság

A marosvásárhelyi ASA ifjúsági és gyermekközpontjának egykori koordinátora és edzője, Fodor János, így emlékszik vissza a fiatal Csizire: „… Amikor az ASA serdülőit edzettem, egy alkalommal sáros, esős idő volt, az edzésen csak ő jelent meg a Víkendtelepen, ahová a vasúti töltésen szaladt le Marosszentgyörgyről. Megláttam és hazaküldtem, mire ő ezt válaszolta: János bácsi, hazamegyek, de előbb lefutom a köreimet és egy kis edzést tartok…” Leszűrhető a lényeg: Csizi már egész fiatalon tudatos, szorgalmas és elhivatott volt, ez a mentalitás teljes karrierjét végigkísérte.

Legutóbb a Gyirmót csapatát edzette, az a projekt idő előtt ért véget sajnos. A legfrissebb hírek szerint Gera Zoltán mellett másodedzőként tevékenykedik az U21-es válogatottnál. Sok sikert!

A második részben folytatjuk Csizi (játékos)karrierjének bővebb áttekintését.