Dél-Amerika válogatottsági csúcstartói

A CONMEBOL országok válogatottsági csúcstartói, azaz Lionel Messi, Iván Hurtado, Gary Medel, Diego Godín, Cafu és a többiek

Legutóbb 2020 elején foglalkoztunk válogatottsági rekorderekkel 2019 évvégi adatokat véve alapul. A Covid kapcsán volt egy kis kényszerszünet, így könnyebb volt olyan témáról elmélkedni, amely meglehetősen gyakran változik és alakul. Akkoriban még az egyiptomi középpályás  Ahmed Hassan volt a (világ)csúcstartó 184 mérkőzéssel, Gianluigi Buffon tartotta az európai rekordot 176 válogatottsággal. A jelenleg 205 meccset számláló – és ezzel természetesen világrekorder – Cristiano Ronaldo, akkoriban 164 címeres mezben lejátszott meccsnél tartott.

Ezúttal nem Európával kezdjük, hanem Dél-Amerikával, azaz a tíz CONMEBOL állam rekordereiről esik néhány szó. Kihasználjuk, hogy legalább márciusig érdemben nem lesznek változások.

Lionel Messi karrierje többé-kevésbé a szemünk előtt zajlott le és zajlik mai napig is, a Barcelonában vállalt szerepétől kezdve az elveszített Copa América döntőkön át egészen beteljesedésig: ’21-ben végül csak behúzták a CA-t, majd rá egy évre a vb-t is. A PSG-ben töltött két éve, valamint az MLS-ben való szerepvállalása már levezetés kategória, de a válogatottban még mindig húzóember, kérdés, hogy meddig tervez, a 200 válogatottság még kb. két év távolságra van, a ’24-es CA-n még biztos láthatjuk. Eddigi 180 válogatottsága legtöbbjén varázsolt az biztos. Legtöbbjén, mert ugyebár a legelsőn nem sok időt töltött a pályán…

Fotó: CNN

A szupertörpét egy jóval másabb és korábbi generáció kiemelkedő alakja követi, kiemelkedő, mármint ecuadori szemszögből. Iván Hurtado 168 válogatottságából 73 vb-selejtezőre esett (8 meccs  a ’94-es kvalifikációban, majd 15 a ’98-asra, 17-17 a ’02-es és ’06-os tornákra és 16 a ’10-es vb selejtezőiben). Természetesen a 73 mai napig rekord és legalább a ’02-es és ’10-es tornán játszott is 3-3 mérkőzést a legendás cséká.

Fotó: studiofutbol

A chilei bulldog Gary Medel és az uruguayi szikla Diego Godín a képzeletbeli dobogó harmadik fokára állhatna fel, jelenleg 161 meccsük van címeres mezben, igaz utóbbi már befejezte karrierjét. Az uru országos rekord egyébként nincs veszélyben, hiszen Luis Suárez tisztes távolságból követi az Atlético egykori oszlopát. Jóval szorosabb a helyzet a chilei fronton, hiszen itt Alexis Sánchez csak egy meccs hátrányban van Medellel szemben, sőt még aktív Arturo Vidal és Claudio Bravo is, bár  a csúcstámadástól meglehetősen távol. Ez egy Medel-Sánchez párharc, a novemberi vb-selejtezőket kihagyni kényszerült Medel, így zárkózni tudott Sánchez, majd kiderül, hogy a közelgő Copa Américán mennyi szerepet kapnak.

Fotók: srdeoprtes és onmanorama

Paraguay nem úgy tündököl, ahogy egykor a José Luis Chilavert – Carlos Gamarra – Saturnino Cardozo generáció tette, de a drukkerek még a Roque Santa Cruz vezette válogatottat is visszasírják. A csúcstartó Paulo da Silva némiképp mindkét időszakban a válogatott kötelékébe tartozott, 17 évig volt kerettag, két vb-n (’06, ‘10) és négy CA-n vett részt, ’11-ben döntős volt, ’15-ben negyedik helyen végzett a válogatott da Silva-val a védelem tengelyben.

Fotó: besoccer

142 válogatottságával továbbra is Cafu a Seleção csúcstartója, amit megközelíteni sem nagyon tud egy brazil játékos sem, főleg, hogy a jelenleg második Neymar (128) épp sérüléssel bajlódik és könnyen lehet, hogy a jövő évi CA-t is kihagyni kényszerül… Cafu egyébként az egyedüli, aki három világbajnoki döntőben is pályára lépett, amiből szerencsére kettőt meg is nyert. Egyébként CA-t és Konföderációs-kupát is nyert.

Fotó: belfasttelegraph

Venezuela esetében friss rekorderről beszélhetünk, hiszen a Serie A-ban sok évet lehúzó Tomás Rincón az októberi vb-selejtezők alkalmával érte be majd novemberben előzte meg a legendás Juan Arangót. A Vinotinto sokáig pofozógép volt a Dél-Amerikai térségben, most mintha fordulna a kocka, hat meccs után az előkelő negyedik helyen vannak a selejtezősorozatban. Nagyon szép lenne, ha Rincón vb-szerepléssel koronázhatná meg válogatott karrierjét, hiszen a térségből egyedül Venezuela nem szerepelt ezidáig még vb-n.

Fotó: globoesporte

A perui nemzeti együttes válogatottsági csúcsán is friss a tényállás. Yoshimar Yotún ugyanis egy igazi őskövületet és országos legendát ért be a novemberi selejtezők során, egészen pontosan a Venezuela elleni 1-1 során, amelyen a csapata gólját is szerezte, ellenben sok örömre nem volt oka, mert Perunak mintha már most elszálltak volna a vb-kijutási esélyei… igaz még kellőképp az elején járunk a monumentális selejtezősorozatnak. Roberto Palacios tehát 2012 óta osztozni kényszerül a válogatottsági rekordon, várhatóan a következő meccsig.

Fotók: elbocón és transfermarkt

David Ospina elhagyta Európát és emiatt (?) némileg kiesett a válogatt látóköréből, közel egy év után lépett ismét pályára a kolumbiai válogatottban és növelte 127-ről 128-ra a mérkőzései számát. A köztes időben a rekordját nem nagyon tudta megközelíteni Juan Cuadrado mivel az utóbbi időben sérülések hátráltatták. Ha minden ideálisan alakul mindketten ott lesznek majd a ’24-es Copa Américán és minden bizonnyal növelik még mérkőzéseik számát a válogatottban.

Fotó: thestatesman

Bolíviával zárjuk a sort. Venezuela mellett a másik klasszikusan lefelé kilógó csapat a térségben, igaz hazai pályán, a magaslati – alig létező – levegő miatt komoly erőpróbára késztetik az ellenfeleket. Marcelo Moreno Martins mindössze a második „százados” a nemzeti együttesben, a novemberi Uruguay ellen 3-0-ra elveszített meccsen 108. alkalommal lépett pályára és intett búcsút a válogatottnak. Egyébként a válogatottsági gólrekord (31) is az ő nevéhez fűződik.

Fotó: sportsnet