Interjú Albu Lászlóval az FK Csíkszereda női csapatának edzőjével

Exkluzív szezon előtti beszélgetés az FK Csíkszereda és a női székely válogatott szakvezetőjével, Albu Lászlóval

RF: Kérlek mesélj a csapat ki- és megalakulásáról.

Albu László: 2018-ban kértek fel, hogy szervezzem meg az FK Csíkszereda női csapatát, amely kellően nagy kihívás volt számomra, hiszen addig csak fiúcsapatokat edzettem. Ismertem több gyerekkorosztályban fiúkkal közösen edző lányt, valamint Csíkszereda környékéről igyekeztem toborozni ügyes, rátermett lányokat. Sikerült hazahívnom Antal Anitát magyarországról, valamint rendelkezésemre állt két tapasztalt és lelkes – civilben tornatanár – sportoló Sándor Ibolya és Kristály Franciska. Eleinte heti két foglalkozást vezényeltem a lányoknak, majd heti háromszor gyűltünk össze leginkább alapvető labdás gyakorlatokat végezni. Beíratkoztunk a 2018-2019-es idényre a III. ligába (az erdélyi csoportba kerültünk), ahol a harmadik helyen végeztünk. Második szezonunkban a moldvai csoportba kaptunk besorolást, itt az őszt az első helyen fejeztük be. Ezt a helyezést vették végül alapul a pandémia okozta csonka szezonban, de a lényeg az, hogy feljutottunk. A pandémia árnyékában sokáig kérdéses volt a B liga lebonyolítása, de a legtöbb csapat a foci mellett döntött. Tíz csapat vállalta a szereplést, hét nem (ők tavasszal tervezték pótolni a mérkőzéseket). Nekünk sikerült ez év februárjában megerősíteni a csapatunkat, hiszen leigazoltuk a magyarországi NB I-et is megjárt csíki Bartalis Barbarát és a bárándi Nyéki Annát. A szezont a Marosvásárhelyi Ladies mögött a második helyen fejeztük be és végül olyan csapat jutott fel az élvonalba, amelynek jóval kevesebb meccse volt a furcsa körülmények között lebonyolított bajnokságban…

Fotó: FK Csíkszereda – női csapat

RF: Hogyan sikerült a felkészülés a ’21-’22-es idényre?

Albu László: valójában mi nem hagytuk abba az edzéseket a szezon végeztével sem, kisebb megszakításokkal júniusban is tartottunk heti két edzést, júliusban pedig sokszor heti hármat is. Időközben meghívást kaptunk Bárándra, Nyéki Anna és családja valamint a község jóvoltából, ami sokkal inkább szolgálta az összerázódást a lányoknak, mint a nagyon kemény felkészülést, de hasznos edzőmeccset játszottunk a helyi (öreg)fiúkkal. Azóta rátértünk a heti öt edzésre, ami magába foglalja a kondizást, a prevenciós gyakorlatokat, taktikai eligazítást és a labdás gyakorlatokat is. A napokban volt szerencsénk egy edzőmeccset játszani az NB III-as Celta Brassó csapatával. Ugyan az ellenfél jóval szerényebb képességű volt, de azért úgy érzem, hogy jó szintfelmérő meccs volt, láthatták a lányok és én is, hogy hányadán állunk a bajnokság kezdete előtt.

Az FK Bárándon: felső sor (balról jobbra): Lévai Zsolt, Albu László, Szabó Áron, Albu Erika, Péter Kinga, László Renáta, Péter Alexandra, Simon Mónika, Abos Bianka, Antal Anita, Bartalis Barbara; alsó sor: Albu Mária-Magdolna, Szász Ildikó, Császár Kincső, Nyéki Anna, Kristály Franciska, Györgyicze Réka, Tankó Réka, Sándor Ibolya, Nagy Noémi, Terhes Flóra, Györgypál Edina, Szentes Szabina

RF: Kiket sikerült igazolni az új szezonra?

Albu László: Balázs Esztert (volt magyar felnőttválogatott is) a Kelen SC-től igazoltuk, hazatért Salamon Szidónia, aki legutóbb a Borgóprundi Heniu csapatában védett, valamint örömömre szolgál közölni, hogy 29 éves szovátai védő Berkeczi Emőke is az FK-t erősíti az új szezonban.

RF: Mi várható az új évadban? Mit tudunk az ellenfelekről, mik az elvárások?

Albu László: Kimondott célunk a feljutás! A moldvai csoportba kerültünk, meglátásom szerint  a Navobi Jászvásár és a tavalyi kieső Selena Kostanca lesz a két legfőbb ellenfelünk. Magunkkal foglalkozunk, sikerült jó játékosokat igazolni, egészséges önbizalommal vágunk neki az új szezonnak!

RF: Kiket emelnél ki a keretből?

Albu László: nem egyszerű a kérdés… némiképpen posztonként haladva említésre szorul Salamon Szidónia (volt már román válogatott) biztonságot nyújtó jelenléte, Albu Erika munkabírása és harciassága, Berkeczi Emőke tapasztalata. Ugyanez elmondható a középpályát teljesen bejátszó, fáradhatatlan Nyéki Annáról is, Antal Anita leginkább játékintelligenciájával tűnik ki, ott vannak továbbá a gólerős támadóink: Bartalis Barbara, Balázs Eszter, Györgyicze Réka. Összességében úgy érzem, hogy nagyon jól sikerül ötvözni a fiatalos lendületet (Tankó Réka, Szőke Eszter, Szentes Szabina, Császár Kincső, de mondhatnám Péter Alexandrát is) a tapasztaltsággal (Berkeczi Emőke, Sándor Ibolya, Kristály Franciska).

Az FK Csíkszereda csapata a ’20-’21-es idényben: felső sor (balról-jobbra): Albu László, Szentes Szabina, Császár Kincső, Abos Bianka, Boér Biborka, Kristó Laura, Bartalis Barbara, Péter Kinga, Albu Erika, Péter Alexandra, Dimény Hajnalka, Simon Mónika, László Renáta, Szőcs Renáta; alsó sor: Györgypál Edina, Szőke Eszter, Antal Anita, Nagy Noémi, Kristály Franciska, Tankó Réka, Szász Ildikó, Györgyicze Réka, Nyéki Anna, Balog Nikoletta. Sándor Ibolya hiányzik a képről.

RF: A női székely válogatott szakvezetőjeként mit vársz a jövőre tervezett tornától?

Albu László: hatalmas reklám lenne ez Székelyföldnek és ezáltal az itteni női focinak is. A fiúk már feltették a térképre a székely(földi) labdarúgást, most a lányokon a sor, hogy felzárkózzanak és megmutassák, hogy női fociban is jelen vagyunk. Számomra szakmai elismerés, elégtétel és büszkeség, hogy a válogatott edzője lehetek. Nagyszerű lenne egy hazai rendezésű nemzetközi tornán vezetni a székely válogatottat. Tudomásom szerint ez lesz a CONIFA első, nőknek kiírt bajnoksága. Bevallom nem nagyon ismerem még az erőviszonyokat, de ez fog alakulni és nagyon bízom abban, hogy ütőképes csapattal tudunk majd kiállni. Addig is bízunk benne, hogy sikerül megszervezni a tornát, amint értesültem róla, előrehaladott tárgyalások vannak már a helyszínek kapcsán. Továbbá hadd jelezzem, hogy értesüléseim szerint a válogatott vezetősége minden követ megmozgat, hogy már az idén egy nemzetközi mérkőzés keretein belül összemérjük erőnket, ha minden jól alakul, Lappföld csapatával. (A CONIFA minden bizonnyal egyik legerősebb női csapata – a szerk.)

  

RF: Mit jelenthet az FK-s lányoknak a székely válogatott behívó?

Albu László: Elsősorban mérhetetlen büszkeséget, továbbá elégtételt és pozitív megerősítést, hogy érdemes volt belevágni a fociba. Ami az FK felnőtt keretét illeti, már így is példaképek a fiatalabbak számára, egy válogatott behívó pedig minden bizonnyal rátenne még egy lapáttal.

RF: Köszönöm a nekünk szánt időt, sok sikert és megvalósítást kívánok minden fronton!

Albu László: Köszönjük szépen, így legyen!

Az FK Csíkszereda kerete a 2021-2022-es szezonra:

Szakmai stáb: Albu László edző, Szőcs Renáta másodedző

Ha a mezszámokat nem mindenhol helyesen tüntettük fel, akkor kérem jelezni és, természetesen, azonnal javítjuk – RF