Joe Cole csodálatos kapáslövése

Hatalmas Joe Cole bomba a svédek kapujába

Folytatjuk a „Kedvencek nagy góljaisorozatot egy angol bombagóllal, amely az egyik legnagyobb, világbajnokságon szerzett angol találat. Egészen biztos, hogy mindenkinek, korosztálytól függően, megvan a kedvenc vagy emlékezetes gólja és minden bizonnyal több szépségdíjas angol találatot is fel tudunk sorolni, amiről azonban itt szó esik az Joe Cole Svédország elleni kapáslövése lesz. A sorozat további részei itt és a fenti linkekre kattintva olvashatók!

Időpont: 2006. június 20. – csoportkör – Svédország-Anglia 2-2 (0-1)

Előzmény: Anglia egy vérszegény meccsen öngóllal múlta felül Paraguayt, majd egy szintén nyögvenyelős meccsen, utolsó percekben érkező gólokkal győztek Trinidad-Tobago ellen. Két győzelemmel már zsebben volt a továbbjutás és jó eséllyel a csoportelsőség is, így önbizalommal telve várhatták a csoport rangadóját a svédek ellen.

Az angol kezdőtizenegy a svédek ellen – Fotó: England Football Online

A meccs: Joe Cole nem kis gólja adta meg az alaphangot (erről hamarosan lentebb bővebben) és az 51. percig előnyben is maradtak az angolok, ekkor azonban Marcus Allbäck fejesével egyenlítettek a svédek. A meccs végig izgalmasan alakult, főleg a vége. Előbb a 85. percben Steven Gerrard juttatta előnyhöz ismét a Háromoroszlánosokat egy remek fejessel, a slusszpoént azonban Henrik Larsson utolsó perces találata jelentette. Négy gól esett tehát ezen a meccsen, de kétség kívül Joe Cole találata marad meg úgy igazán az emlékezetben.

A gól: a szóban forgó találat előtt is kellőképpen aktív volt a szélső, de a pillanata a 34. percben érkezett el. David Beckham tekert be jobbról egy beadást, amit Peter Crouch továbbított a kapu felé, előbb Olof Mellberg ért bele fejjel, majd Niclas Alexandersson tisztázott pont Joe Cole elé, akinek volt ideje lazán mellre venni a játékszert – nem is hagyta leesni azt – és jó 30-ról, kapásból hatalmas gólt ragasztott a kissé kinn álló Andreas Isaksson kapujába. Olyan ívben és olyan jó helyre ment a labda, hogy valószínűleg ha picit jobban helyezkedik a svéd óriás, akkor sem tudott volna hárítani. Nagyszerűen eltalált labda volt, magas ívben szállt a kapu jobb sarkába, Isaksson csak belekapni tudott, a labda a kapufát is érintve vágódott a felső sarokba. Tudatos találat volt, kivételes technikai végrehajtással, úgy ahogy az a nagykönyvben meg van írva. Joe Cole generációja egyik legtechnikásabb játékosa volt, jobbal, ballal egyaránt szerzett távoli bombákat és cselező készsége sem volt elhanyagolható. Ebből a repertoárból szinte mindent megmutatott a svédek ellen is, a gólja pedig örökre emlékezetes marad.

Az első évad góljai:

A második évad góljai: