Lampard VS Gerrard

Több, mint egy egyszerű összehasonlítás

Amióta van foci azóta megy a különböző csapatok, adatok és játékosok összehasonlítása is. Ma már rengeteg oldal gyűjti illetve applikáció és mindenféle szerkentyű méri a játékosok teljesítményét meccs/gól mutatótól kezdve pulzuson és lefutott kilométereken át egészen a veszített ásványi anyagokig. Jelen bejegyzés kizárólag a meccs és gól mutatókra hagyatkozik és két olyan játékos kerül górcső alá, akik ténylegesen hasonló poszton, hasonló szerepkörben mozogtak, nem mellékesen mindketten nagyszerű pontrúgás specialisták voltak, klubbeli mezszámuk is azonos volt, szerepeltek az USA-ban is, ma pedig mindketten a feltörekvő, új edzőgenerációt erősítik: Frank Lampardról és Steven Gerrardról van szó. Az ő példájukon elindulva több hasonló “ikerpár” karrierjét lehetne elemezni, hogy a számok alapján ki is a jobb, mint például az utóbbi 20 év legnagyobb olasz fantesistái Alessandro Del Piero vagy Francesco Totti, a Barcelona szupertörpéi: Xavi vagy Andrés Iniesta. Akár én is kifejthetném véleményemet a klasszis olasz tízesekkel kapcsolatban vagy akár a katalán klub elképesztő párosáról de inkább meghagyom az olasz és a spanyol futball kedvelőinek és maradok a szívemnek kedvesebb angol játékosoknál.

Pinterest

Lampard neve egyértelműen a Chelsea-vel fonódott egybe, habár sokan elsíklanak afölött, hogy ő bizony a West Ham növendéke volt (ahogy korosztályából például Joe Cole és Rio Ferdinand is). Mielőtt New Yorkba igazolt volna levezetni, egy szezont lehúzott a Manchester City-ben is, valamint a ’95-’96-os idényben a WHU a Swansea-hoz adta kölcsön akkori fiatal játékosát a másodosztályba, ezt most itt nem vesszük számításba. Gerrard is megfordult Amerikában mielőtt végleg visszavonult volna, ő az LA Galaxyben játszott két szezont ugyanabban a két évadban, mint Lamps, de karrierje igenis érdemi részét Liverpool vörös felében töltötte. A box to box középpályások tökéletes prototípusait a Premier League (plusz hazai kupák) mutatói szerint, a Bajnokok Ligája (és egyéb európai meccsek) szerint, az angol válogatott meccs/gól mutatói szerint valamint a 2015-ös és 2016-os MLS szezonban mutatott statisztikájuk alapján hasonlítom össze.

Klub:

RF

Több adaton ki-ki maga átfuthat, nem áll szándékomban éppenséggel az összes sorozatot külön-külön kielemezni. Az mondjuk látható, hogy Lampard alapjáraton eredményesebben futballozott, mint Gerrard. Érdemes viszont a Bajnokok Ligája mutatókra figyelni, ahol a londoni kékek legendája jóval több meccsen szerepelt, mint a vörösök örökös kapitánya de arányaiban nézve a Gerrard meccs/gól mutatója valamivel „szebb”. 32 találkozóval kevesebbet játszott Stevie G, mint Lamps, de utóbbi csak két góllal termelt többet. Ha idevesszük a BL selejtezőket is, akkor már Gerrard vezet. Lampard a sokkal jobb bajnoki helyezéseknek megfelelően éveken át „alanyi” jogon vett részt az elitsorozatban, míg kollégájának és csapatának gyakran selejteznie kellett a BL-be jutáshoz. Láthatjuk, hogy ezeken a meccseken (is) nagyon kitett magáért a vörösök nyolcasa. A bajnoki helyezésnek megfelelően a Liverpool gyakrabban megfordult a második számú európai kupasorozatban is, itt azért feltűnő a Gerrard uralom. Mindkét szereplőnk elhódította úgy a BL, mint az UEFA-kupa/Európa-liga serleget, ez is sarkallatos közös pont a karrierjükben.

Válogatott:

RF

A válogatottban, amint az látható, közel azonos a mutatója a két játékosnak. Teljes karriert tekintve Lampard gólerősebben focizott, mint Gerrard, így nem meglepő, hogy kicsivel (pontosabban 8-cal) kevesebb meccsen egy kicsivel (pontosabban 8-cal) több gólt szerzett. Mindketten három világbajnokságon jutottak szóhoz, mint ismert ekkor mindennemű siker elkerülte az angolokat, több volt a megalázó vereség, mint a felejthetetlen diadal. EB, VB selejtezőket tekintve Lampard felé billen az a bizonyos mérleg, bár itt is csak hajszállal, 45/16 szemben Gerrard 48/12 arányával. Lampardnak ugyanakkor nincs VB-s gólja, ellenben Gerrard hármat is szerzett. Ami az EB-t illeti a londoni kékek egykori legendája csak egy turnén szerepelt (2000-ben nem nevezték, 2008-ban Anglia nem jutott ki, 2012-ben pedig sérülés miatt maradt le) de azon egészen parádésan: 4/3. A liverpooli vörösök hőse ugyan három EB-n is szerepelt de csak egy gólra volt képes kilenc meccsen. A barátságos találkozók meccs/gól aránya, mondhatni, azonos.

Daily Express
Sky Sports

Büntetők:

A fehér pöttyről lőtt gókokat tekintve Lampard az angol válogatott rekordere. Összesen kilenc találatot jegyez, további kettőt meg kihagyott az egyiket épp Király Gábor ellen 2006-ban. Ehhez képest Gerrard sosem volt büntető végrehajtó az angol válogatottban, a Liverpoolban annál inkább. Minden sorozatot figyelembe véve Stevie G 57 tizenegyesből 47-et lőtt be, tehát 10-et hagyott ki s ez bizony 84,2%-os teljesítmény. Gerrad szerezte a legtöbb 11-es gólt a Pool történetében a következő játékos Jan Mölby 42-vel. Manapság James Milner (19) és Mo Salah (9) a végrehajtó de nem valószínű, hogy egyhamar Gerrard nyomába érnek. Természetesen Lampard szerezte a Chelsea történetének legtöbb gólját büntetőből. Teljes karrierre vetítve ez 58 próbálkozást, 49 gólt és 9 kihagyást jelent valamint 84,8%-os mutatót. Jorginhonak még sok büntetőt kell vállania és be is lőnie, hogy Frankie szintjére kerüljön, igaz eddig 7/7-es mutatóval bír. A válogatottban tehát egyeduralkodó Lampard de a klubkarriert tekintve igencsak egyezik az a bizonyos arány: 84,2% (Gerrard) kontra 84,8% (Lampard).

Daily Mail
Getty Images

Utoljára maradt a csapatkapitányi szerep minimális számokkal. A Chelsea-ben Lampard „csak” második számú választás volt Terry mögött, míg Gerrard egészen fiatal korától kezdve visszavonulásáig (2003-2015 között 473 mérkőzésen) volt a Pool csk-ja. A válogatottban Lampard sosem volt elsőszámú kapitánynak kinevezve, de természetesen az idő előrehaladtával tapasztaltságának megfelelően ott volt az opciók között, kezdőként csak nyolcszor vezette ki Angliát a gyepre, de nagyon sok meccsen kapta meg a karszalagot, ha Beckhamet, Terry-t, Rio Ferdinandot vagy éppen Gerrardot lecserélték. Gerrard ezzel ellentétben hivatalosan is Anglia csapatkapitánya volt egészen pontosan 38 meccsen.

Nem hinném, hogy lenne olyan Chelsea drukker, aki Gerrardot Lampard elé sorolná, ahogy azt is nehezen tudom elképzelni, hogy egy liverpooli vörös drukker ne Gerrardot tartaná nagyobbra Lampardnál. Ebben az összevetésben – egy semleges drukkernek – minden bizonnyal a személyes szimpátia dönt, de mindkét legenda tiszteletet érdemel, mert páratlan teljesítményt nyújtottak. Hogy én kit preferálok? Egy hajszállal Gerrardot, de csak egy hajszállal…