London calling!

A keretet elnézve észlelhetjük, hogy a csapat gerincét az EB bronzérmes alakulat adja, hiszen abból a társaságból 14-en kaptak helyet a VB-re utazó küldöttségben is. Az utolsó szűkítésnél kimaradt Modra Lehel (Székelyudvarhelyi FC), Mánya Szabolcs (Futsal Klub Székelyudvarhely), Székely Ervin (Székelyudvarhelyi FC) házasodni készül, Silion Petru (Szováta) sérüléssel bajlódik, Vizi Tamás (Székelyudvarhelyi FC) személyes elfoglaltság miatt maradt ki, Szakáli Botond (Malomfalva) pedig most nem kapott behívót. Ami az új arcokat illeti, nagyon is örvendetes, hogy az romániai I. Ligából is sikerült beválogatni játékosokat így a Fülöp testvérek, István a Sepsi OSK-ból valamint Lóránd a FC Botoșaniból is a kerettel tart. Előbbi kirobbanó formában van, az ő góljainak is köszönhetően a háromszéki csapat jövőre is az elitben szerepel majd. Utóbbi egy hosszas sérülés után tért vissza, neki minden bizonnyal jó felkészülés lesz a VB. Az utóbbi évek legjobb góltermésével bíró játékos, a szentgyörgyiek legendája, Hadnagy Attila, a kezdeti reménykedés ellenére sajnos személyes és családi okok miatt nem tarthat a kerettel Londonba. Az EB kerethez képest újdonságként hathat Nagy Barna valamint Magyari Szilárd (mindkettő FK Csíkszereda) szereplése, ők a 2015-ös debreceni EB után lesznek újra a keret tagjai. Visszatérő még Hodgyai László (szintén FK), aki egyetemi kötelezettség miatt volt kénytelen kihagyni a tavalyi EB-t, valamint Gazda József, aki sikeres selejtező mérkőzést játszott a Kézdivásárhellyel. A Fülöp fívéreken kívül újonc még: Kilyén Szabolcs, Mitra Szilárd Szeredából és Tankó Zsolt Kézdivásárhelyről.

Két olyan játékos is utazik a kerettel Londonba, aki az eddigi összes nagy tornán szerepelt a székely válogatottban: Szőcs Lórándról és Csíki Dénesről van szó. Cucu 15-szörös válogatott és ezidáig a legtöbbször vezette csapatkapitányként a székely legényeket. Egészen pontosan nyolcszor: DVSC, Kárpátalja/Beregszász, Felvidék – barátságosok, Nizza, Felvidék – Euro ’15, Iraki Kurdisztán, Zainichi – VB ’16, Isle of Man – Euro ’17. Dénkó a válogatottsági csúcstartónk karöltve a most hiányzó Silion Petruval (16 mérkőzés és 2 gól, mindkettő büntetőből). Válogatottságot tekintve a rutint képviseli továbbá Rózsa Árpád (12), Gazda Józsika (10/1) és Benkő-Bíró Norbert (9) is. Ne feledkezzünk meg Ilyés Róbert játékos-edzőnkről sem (5), akit nem is igazán kell bemutatni a fociban jártasoknak, ott van még Mitra Szilárd is, aki a B ligában alapembere volt a Sepsi OSK-nak és az elsőosztály légkörébe is belekóstolt. Magyarországról csatlakozik a kerethez Kis Szabolcs (8) aki több, mint 200 NB 2-es meccsel rendelkezik, valamint Csizmadia Csaba „Csizi” (5) az egykoron 12-szeres felnőtt magyar válogatott játékos, a székelyek csapatkapitánya. A válogatott történetének legjobb góllövői is mindannyian a kerettel tartanak: Szőcs Lacika (9/6) valamint Bajkó Barni és Hodgyai László (mindketten 7/5).

A fiatalos hév sem hiányzik, a következő játékosokban mind-mind nagy potenciál rejlik és fontos láncszemei lesznek a csapatnak: az örökmozgó Csiszér Balázs (5), aki apró termetét elképesztő munkabírással kompenzálja, Györgyi Arthur (5) a villámléptű és technikás szélső, Kilyén Szabolcs a sokra hívatott és sokoldalú védő, valamint a modern középpályás mintapéldánya Csürös Attila (7/2).

Ami a kapusokat illeti: négyes holtverseny van Horvát Adrian, Niczuly Roland, Klein László és Szakáli Botond között, mindannyian 4-4 válogatottsággal rendelkeznek. Közülük most csak Horvát tagja a keretnek. Mellette, csíkszeredai csapattársa, Nagy Barna (3 meccs) lesz még ott valamint a fiatal tehetség Somogyi Pál Csaba, aki már az EB-n is leshette a tapasztaltabb kollégák ügyködését. A VB-n eljön az ő ideje? Hamarosan kiderül.