Memo Ochoa és a többiek

Az egyedüli ötszörös Arany-kupa győztes, triplázók, duplázók és a többiek

A legutóbbi – kilencedik – sikerrel megvívott térségi bajnokság után immár összesen 149 mexikói játékos vallhatja magát Arany-kupa győztesnek. Ez a szám természetesen magába foglalja a 110 egyszeres győztest, a 31 duplázót, a hét triplázót valamint az egyedüliként ötszörös bajnok – és ezzel térségi rekorder – Guillermo „Memo” Ochoát is. Kissé meglepő lehet, hogy olyan mexikói csatárfenomének, mint Roberto Alves „Zague”, Jared Borgetti vagy éppen Javier „Chicharito” Hernández csak egy-egy sikerrel rendelkeznek. Ha már a csatárfenomén kifejezés említésre került, nem mehetünk el szó nélkül Hugo Sánchez neve mellett sem. Az ötszörös spanyol gólkirály is csak egyszeres térségi bajnok, 1977-ben nyerte meg Mexikóval az Arany-kupa elődjét, a CONCACAF Bajnokságot.

Hugo Sánchez – Fotó: legendshunter

Több nagy név – köztük Alberto García-Aspe, Luis „El doctor” García, Francisco „Paco” Palencia, Carlos Salcido – is csak egyszeres győztes. A duplázók között található – a teljesség igénye nélkül – Jorge Campos, Oswaldo Sánchez – kapusok, Rafael Márquez, Francisco „Maza” Rodríguez, Duilio Davino, Ricardo Osorio, Jesús Gallardo – védők, Germán Villa, Pável Pardo, Raúl Lara, Edson Álvarez – középpályások valamint Cuauhtémoc Blanco és Carlos Vela csatárok. A 2023-as tornagyőzelem során 15 új név került fel a listára: a döntőben győztes gólt szerző Santiago „el Bebote” Giménez, Luis Romo, az Ajaxos Jorge Sánchez, Diego Lainez vagy éppen Henry Martín.

Jorge Campos – Fotó: Eurosport

Csak hét játékosnak sikerült triplázni. Kinek több, kinek kevesebb hozzájárulással. Nézzük a mágikus hetest: Claudio „El emperador” Suárez és Ramón Ramírez mindketten végigjátszották úgy a ’93-as, mint a ’96-os valamint a ’98-as Arany-kupát is, legendás alakjai mindketten a mexikói labdarúgásnak.

Claudio Suárez – Fotó: transfermarkt

Salvador Carmona sajnos negatív szereplő ebben a felsorolásban. Doppingos problémái 2005-ben éleződtek ki úgy igazán és 2007 május 16-án örökre el is tiltották. Carmona „szisztematikusan” építette majd döntötte le a saját várát. Lebukásáig azonban kiváló szélső védő volt. ’96-ban még nem játszó tartalék volt csak, de ’98-ban és 2003-ban alapembere volt a győzelemig menetelő válogatottnak. Óscar „El conejo” Pérez fölöttébb szerencsés fickó a sok minőségi vetélytárs ellenére is sikerült két vb-n is alapemberként védenie (személy szerint úgy a 2002-es, mint a 2010-es szerepvállalását is túlzásnak érzem) és jutott neki „főállásban” egy Arany-kupa is, ’98-ban. A 2003 és 2009-es turnékat a padról és Oswaldo Sánchez valamint Guillermo Ochoa mögül nézhette végig. Jonathan Orozco öt Arany-kupára nevezték, cserekapus szerepet töltött be mindhárom győztes kupán (’11, ’15, ’19), ’19-ben legalább az utolsó csoportmeccsen ő védett. 2013-ban csak elődöntőig jutott a csapat, na azon viszont első számú kapus volt és ’21-ben is kerettag volt. Giovani Dos Santos alapember volt a 2009-ben és 2011-ben győzedelmeskedő alakulatnak, 2015-ben viszont csak három találkozón jutott szóhoz, de a 15 mérkőzésen szerzett hat találata – köztük az alább illusztrált gyöngyszem is – elég szépen mutat az aranyérmek mellett.

Gio Dos Santos – Fotó: fourfourtwo

Andrés „El principito” Guardado négy Arany-kupán vett részt és ő az egyetlen, aki három különböző döntőben is gólt szerzett. Sajnos 2007-ben a gólja nem volt elég az amcsik ellen, viszont 2011-ben és 2015-ben a találata győzelemhez segítette a csapatot, a ’19-es döntőben csak egyszerűen jól játszott. Nagyszerű vezére (volt) a csapatnak és időközben megdöntötte a válogatottsági rekordot is, megelőzve a már említett Suárezt (181 – 178). Ochoával karöltve az ötödik vb-je volt a gyengére sikerült katari kirucccanás.

Andrés Guardado – Fotó: fmf

 A végére maradt az egyedüli ötszörös bajnok: Guillermo Ochoa. „Memo” első számú kapusként vágott neki ugyanazoknak a tornáknak, amiken Gio Dos Santos is meghatározó alak volt (’09, ’11, ’15), bár kénytelen volt a 2011-es tornáról egy mérkőzés után háttérbe vonulni, mivel ötödmagával egyetemben megbukott egy doppingteszten: szennyezett húst ettek, de a B tesztjük már negatív lett. Utólag sikerült tisztázniuk magukat, sőt a győzteseknek járó aranyérmet is átvehették. Az idei volt a hetedik Arany-kupája, melyen ismételten hozta a megbízható formáját, a bravúros reflexeket. 2005-ben nem lépett pályára, így aktívan „csak” haton szerepelt.  A válogatottban Magyarország ellen debütált még 2005 decemberében, azóta már 144 mérkőzésen védte a mexikói válogatott hálóját. A 144. pedig újabb történelmi meccs volt Memo számára, ugyanis ez volt a 25. Arany-kupa meccse, Guardado (24) rekordját adta át a múltnak.

Memo – Fotó: concacaf