Memo Ochoa és az Arany-kupa halmozók

Az egyedüli négyszeres győztes, duplázók, triplázók és a többiek

A nyolc sikerrel megvívott térségi bajnokság során összesen 134 mexikói játékos vallhatja magát Arany-kupa győztesnek. Ez a szám természetesen magába foglalja a 101 egyszeres győztest, a huszonöt duplázót, a hét triplázót valamint a négyszeres bajnok – és ezzel rekorder – Guillermo „Memo” Ochoát is. Kissé meglepő lehet, hogy olyan mexikói csatárfenomének, mint Roberto Alves „Zague”, Jared Borgetti vagy éppen Javier „Chicharito” Hernández csak egy-egy sikerrel rendelkeznek. Ha már a csatárfenomén kifejezés említésre került, nem mehetünk el szó nélkül Hugo Sánchez neve mellett sem. Az ötszörös spanyol gólkirály is csak egyszeres térségi bajnok, 1977-ben nyerte meg Mexikóval az Arany-kupa elődjét, a CONCACAF Bajnokságot.

Hugo Sánchez az első igazi mexikói legenda. Fotó: https://legendshunter.wordpress.com

További neves egybálozók: Alberto García-Aspe, Luis „El doctor” García, Francisco „Paco” Palencia, Carlos Salcido.  A duplázók között található – a teljesség igénye nélkül – Jorge Campos, Oswaldo Sánchez – kapusok, Rafael Márquez, Francisco Rodríguez, Duilio Davino, Ricardo Osorio – védők, Germán Villa, Pável Pardo, Raúl Lara – középpályások valamint Cuauhtémoc Blanco és Carlos Vela csatárok. A 2019-ben győztes azték csapatban 17 újabb egyszeres győztest köszönthetünk, mint a torna legjobbjának megválasztott Raúl Jiménez (5 gól), a Manchester City csapatától a LA Galaxy-be kölcsönadott fiatal Uriel Antuna (4 gól), a Celta Vigóban kibontakozó Néstor Araujo vagy éppen a bajnokság álomcsapatába is bekerülő Luis „Chaka” Rodríguez.

Az egyik legnagyobb kedvecem Jorge Campos. Fotó: Eurosport

Csak hét játékosnak sikerült triplázni. Kinek több, kinek kevesebb hozzájárulással. Nézzük a mágikus hetest: Claudio „El emperador” Suárez és Ramón Ramírez mindketten végigjátszották úgy az 1993-as, mint az 1996-os valamint az 1998-as Arany-kupát is, legendás alakjai mindketten a mexikói labdarúgásnak.

El Emperador Suárez – https://soyreferee.com

Salvador Carmona sajnos negatív szereplő ebben a felsorolásban. Doppingos problémái 2005-ben éleződtek ki úgy igazán és 2007 május 16-án örökre el is tiltották. Carmona „szisztematikusan” építette majd döntötte le a saját várát. Lebukásáig azonban kiváló szélső védő volt. ’96-ban még nem játszó tartalék volt csak, de ’98-ban és 2003-ban alapembere volt a győzelemig menetelő válogatottnak. Óscar Pérez fölöttébb szerencsés fickó a sok minőségi vetélytárs ellenére is sikerült két VB-n is alapemberként védenie (személy szerint úgy a 2002-es valamint 2010-es szerepvállalását is túlzásnak érzem) és jutott neki „főállásban” egy Arany-kupa is, ’98-ban. A 2003 és 2009-es turnékat a padról és Oswaldo Sánchez valamint Guillermo Ochoa mögül nézhette végig. Giovani Dos Santos alapember volt a 2009-ben és 2011-ben győzedelmeskedő alakulatnak, 2015-ben viszont csak három találkozón jutott szóhoz de a 15 mérkőzésen szerzett hat találata így is elég szépen mutat az aranyérmek mellett. Köztük az alábbi gyöngyszem. Emlékszel még Tim Howard?

Gio csodálatos gólja Germán Aczél tollából – fourfourtwo

Jonathan Orozco négy Arany-kupára lett nevezve, cserekapus szerepet töltött be mindhárom győztes kupán, az idein legalább az utolsó csoportmeccsen ő védett. 2013-ban csak elődöntőig jutott a csapat, na azon viszont első számú kapus volt. Andrés Guardado négy Arany-kupán vett részt és ő az egyetlen, aki három különböző döntőben is gólt szerzett. Sajnos 2007-ben a gólja nem volt elég az amcsik ellen, viszont 2011-ben és 2015-ben a találata győzelemhez segítette a csapatot, az idei döntőben csak egyszerűen jól játszott. Nagyszerű vezére a csapatnak.

Guardado az azték kapitány – https://www.fmfstateofmind.com

A végére maradt az egyedüli négyszeres bajnok: Guillermo Ochoa. „Memo” első számú kapusként vágott neki ugyanazoknak a tornáknak, amiken Gio Dos Santos is meghatározó alak volt (’09, ’11, ’15), bár kénytelen volt a 2011-es tornáról egy mérkőzés után háttérbe vonulni, mivel ötödmagával egyetemben megbukott egy doppingteszten: szennyezett húst ettek de a B tesztjük már negatív lett. Utólag sikerült tisztázniuk magukat, sőt a győzteseknek járó aranyérmet is átvehették. A 2019-es volt immáron a hatodik Arany-kupája, melyen ismételten hozta a megbízható formáját, a bravúros reflexeket és természetesen a Costa Rica elleni büntetőpárbajban is megfogott egy lövést. Magyarország ellen debütált még 2005 decemberében, azóta 107 mérkőzésen védte a mexikói válogatott hálóját.

Memo kivédi Keysher Fuller büntetőjét – The Straits Times