Mexikó álomtizenegye a RF szerint

Mexikó álomcsapata: 11 kezdő + 7 csere

Egyáltalán nincs könnyű helyzetben az, aki „valaha volt legjobb” listákkal, összehasonlításokkal, összeállításokkal próbálkozik. Mindig lesz(nek) neves kimaradó(k), mindenki számára meghökkentő vagy megmosolyogtató választások. Egy újabb, kedvenc válogatottjaimmal foglalkozó sorozatot indítok, ahol igyekszem megnevezni egy keretrevaló (kezdőcsapat és hét csere) játékost olyan taktikai felállításban, ahogy ezek akár a valóságban is pályára léphetnének. A játékosok kiválasztása során igyekszem több korszakot is érinteni de mivel a szövetségi kapitányi feladat engem illet, néhol a szubjektivitásom is előtérbe kerül. Ne feledjük, hogy a nagy Maradona is így járt el, amikor behívta a 2010-es VB keretbe Martín Palermót vagy épp mellőzte a még javában meghatározó játékos Javier Zanettit. Sorozatunk utolsó, harmadik részében: Mexikó.

Jorge Campos – Claudio Suárez, Rafael Márquez, Carlos Salcido – Pável Pardo, Cuauhtémoc Blanco, Alberto García-Aspe, Andrés Guardado – Hugo Sánchez, Javier Hernández, Jared Borgetti

Cserék: Guillermo Ochoa, Ramón Ramírez, Gerardo Torrado, Manuel Negrete, Luís Hernández, Luís García

Több apró változtatást kellett eszközölnöm, hogy egy ténylegesen ütőképes mexikói csapat álljon össze. Rég nem szerepelt a válogatott 3-4-3-as felállításban sokkal inkább a 4-3-3 vagy 4-5-1 jellemző rájuk, de az öt védős rendszer sem idegen. A kapuban akár tiszta szubjektivitás alapján is dönthettem volna, akkor sem lehetett volna vitatkozni a döntéssel.

90Min.com

Jorge Campos személyében egyértelműen a legjobb mexikói kapust tisztelhetjük, cseréje, több VB-n nyújtott kimagasló szereplés miatt, Memo Ochoa, megelőzve Oswaldo Sánchezt. Kapusok között szóra érdemes még a (nagyon) régi idők focija kapcsán az első játékos, aki öt világbajnokságon szerepelt: Antonio Carbajal. A védelemben összesen 448 válogatottság és 32 gól adja meg a tapasztaltság alapját: „El Emperador” Suárez, „El Kaiser” Márquez és „El salsita” Salcido. Talán Suárez a legismeretlenebb az európai focikedvelőknek, pedig két VB-n is alapember volt, 2002-ben pedig sérülés miatt maradt távol. Nem mellékesen egykor válogatottsági világrekorder is volt. Márquez az utóbbi 20 év legsikeresebb mexikói játékosa, Salcido pedig megbízhatósága és szívóssága a PSV-ben is megmutatkozott. Utóbbi kivételével a teljes védelem Konföderációs-kupa győztes volt 1999-ben Brazília ellen. A középpályán két kreatív játékos és két igazi munkásember szerepel. Alberto García-Aspe és a nemzet hőse Cuauhtémoc Blanco felel a szórakoztatásért és a támadások látványosságáért. Blanco a világ legbiztosabb büntetővégrehajtója, az elvállat büntetők száma és a gólra váltott próbálkozásokat tekintve: 73 büntetőből csak kettőt hagyott ki. Persze nem ezért van helye a mindenkori legjobb mexikóiakat felvonultató csapatban. Technikai tudása kimagasló volt, ahogy modortalan természete is, egy igazi haragos azték isten.

Fox Sports – A híres Blanco-csel, a Cuauhteminha

García-Aspe sokkal nyugodtabb de legalább annyira megbízható játékos. Jobb oldalon a több poszton is bevethető Pável Pardo szerepel, szerencsére Európában is megmutathatta magát és rögtön az első évében bajnok lett a Stuttgarttal és legjobb külföldi játékosnak is megválasztotta a mértékadó Kicker. A bal oldalon a válogatott jelenlegi csapatkapitánya, Andrés Guardado, rohamoz, ha minden jól alakul, akkor 2022-ben Carbajal és Márquez után a harmadik mexikói lehet, aki 5 VB-n szerepel. Jelenleg ötödik európai klubjában játszik a Betis színeiben. Andrés cseréje az a Manuel Negrete lehet, aki azt a csodagólt lőtte Bulgáriának ’86-ban. Maradva a cserék között: vérbeli védőt nem neveztem, de sok a variációs lehetőség, hiszen a keret legnagyobb erőssége a sokoldalúság. Ramón Ramírez jobb védőből lett az egyik legkretívabb mexikói játékos, aki háromszor is megnyerte az Arany-kupát a térségi nemzetek bajnokságát. Sokat gondolkodtam azon is, hogy szorítsak-e helyet a kezdőben Gerardo „El borrego” Torradónak, de végül García-Aspe mellett döntöttem.

Marca

A támadósorban találjuk tequilanemzet leggólerősebb labdarúgóit: az ötszörös La Liga gólkirályt Hugo Sánchezt, a válogatott gólrekorderét Javier „Chicharito” Hernándezt és akit lelökött a trónról: Jared Borgettit. Nem mellékesen a padon is figyel két igazi gólvágó: Luís „El matador” Hernández és Luís „El doctor” García személyében.