Mez meg az

Gyurinho eszmefuttatása a topligák játékvezetőinek mezeiről - első rész

Vajon van-e olyan ember, akit tényleg meg tud mozgatni az a tény, hogy az európai topbajnokságok (angol, német, olasz, spanyol) vezetőbírói, illetve az egész bírói stáb milyen dresszben feszít miközben a mérkőzéseket dirigálja? Ha ezt a kérdést összekötöm azzal, hogy megpróbálok egy kis társadalmi átfedést is vinni a témába, értem ezalatt azt, hogy a mez színösszeállítása milyen képet fest az adott nemzetről, akkor talán érdekesebb lehet az okfejtés. Nem titkolt szándékom az alábbi cikkel a Hölgyeket is közelebb hozni a labdarúgás világához, hiszen a temérdek számadat, statisztika, és a gyengébb nem számára nehezebben értelmezhető UEFA koefficiens-ek illetve két meccses továbbjutási szisztémák világában néha bizony férfiként is jó egy kicsit könnyedebb vizekre evezni.

Jöjjön tehát a 4 európai topbajnokság bírói mezmustrája, az egyszerűség és a jelen jegyében csak erre a szezonra (2018/2019) vetítve, kizárólag a színösszeállításból indulok majd ki. Elnézést mindenkitől, de az, hogy ’Dry Fit’-e valamint, hogy mennyire áramvonalas a kialakítása, milyen kevés benne a műszál, és, hogy statisztikák szerint melyikben mennyire tud fókuszálni egy kedves sporttás az kevésbé releváns az alábbi cikk kapcsán.

Kezdjük akkor a hideg északon, konzervatív földön, jöjjön az angol Premier League bírói stábjának az öltözéke.

Itt gyorsan be is kell vallanom valamit. Ezen cikk megírása előtt pont az ellentétekre szerettem volna kihegyezni a mondanivalómat, amikor is a Premier League hivatalos oldalán – www.premierleague.com – rátaláltam, hogy ettől a szezontól kezdve gyökeresen változik majd meg a bírói stáb ruházata. Több éve követem az angol bajnokságot, és – eddig – mindig feltűnt, hogy az itteni sípmesterek teljesen semleges színekbe vannak öltöztetve, értem ezalatt a teljes fekete szerelést és a fekete nadrág-sportszár és rikító sárga felső kombinációt. Ha emlékeim nem csalnak a meccsek többségében a teljes feketét választották, csak akkor voltak sárga felsőben, ha a két csapat közül valamelyiknek a meze összeférhetetlen lett volna a bírói feketével. Ebből a két színből mit szűrhetünk le? A fekete véleményem szerint magáért beszél, teljesen alárendelik magukat a játéknak, kivonják magukat a rivaldafényből, teszik a dolgukat, de nem kérnek a felhajtásból, ők – habár vitán felül áll, hogy nagyon fontos elemei a játéknak – háttérbe vonulva ténykednek. Ennyi terveztem írni ehhez a részhez, amikor is a feljebb említett honlapon rátaláltam a legfrissebb információra miszerint ettől a szezontól kezdve több szín játszik majd. Az antracit fekete természetesen megmarad, a „sziréna vörös” mellett (melyeket már a tavalyi szezonban is használtak), e kettő mellett pedig kék, narancs, valamint rikító sárgában feszítenek. A nadrágot és sportszárat nem variálják túl, az mindegyik felső esetén marad a fekete. Alább pár kép a variációkról:

A következő bajnokság a német, melynek feltérképezése számomra is új élmény volt, mivel finoman fogalmazva sem szívügyem a német pontvadászat, de a cikk természetesen megköveteli a részleteket, ugyanakkor ha valamit, akkor a (német) precizitást igencsak kedvelem.

Izgalom viszont annál kevesebb lelhető fel a német gyepeken mivel eléggé silány a felhozatal. Az Angliából is ismert teljes fekete szerelésen kívül az általam talált képeken csak annyi a csavar, hogy a fekete alsó és sportszárhoz, itt is egy nagyon feltűnő élénk sárga felsőt húznak ha a csapatok színösszeállítása úgy kívánja. Különlegességet jelent viszont, hogy az európai topligák között elsőként a Bundesligában debütált tavaly egy hölgy játékvezető (Bibiana Steinhaus, természetesen mindkét lenti képen Ő látható). Nagyon nagy előrelépés ez a germán nemzettől amelyre egyaránt jellemző a visszafogottság (divatilag legalábbis) és a racionalizmus. Ezért is érdekes és abba az irányba mutat, hogy bár elsősorban itt is a háttérben való dirigálás és nem a figyelemfelkeltés volt az elsődleges szempont a bírói dresszek választásakor, azért a közeljövőben várható talán némi változatosság dizájnban is.

Folytatás, a Serie A valamint a La Liga játékvezetők mezeiről, hamarosan.

Képek forrásai:

https://www.premierleague.com/news/790298

https://www.footyheadlines.com/2018/01/nike-2018-2020-referee-kits.html

https://www.skysports.com/football/news/11881/10884499/german-referee-bibiana-steinhaus-to-take-charge-of-bundesliga-matches-from-next-season

https://www.bundesliga.com/en/news/Bundesliga/2018-19-season-new-things-var-derbystar-ball-referees-coaches-511033.jsp

https://www.vectorstock.com/royalty-free-vector/soccer-referee-vector-763924