Mezeket fel! – 1. rész

Kedvenc válogatottak, kedvenc játékosok és ikonikus mezek

Kellően sikeres volt a Rioting Football Facebook profilján futtatott „Mezek és könyvek” vagy a gyűjteménytől függően néha csak „Mez és könyv” sorozat. Gondoltam egy merészet és ezúttal minimális leírással teszem közzé a gyűjteményemet. A 2019 januárjában írt első mezekkel foglalkozó RF cikkemet itt olvashatjátok. A mezek és a könyvek további alakulását masszívan a pénztárcám befolyásolja, de szépen lassan alakul és bővül a kollekció, van pár darab még otthon is, szóval csak az itteni gardrób és polc tartalma kerül bemutatásra.

A sorozat első részében három kedvenc válogatottam viszi a prímet: Anglia, Brazília és Mexikó, de lesz Manchester United érdekeltségű rész és egyéb egyéniségek is.

Anglia – két hatalmas kedvencemet emelném ki: Paul Gascoigne (Euro ’96) és David Beckham (Euro ’04 és vb ’06), de van a gyűjteményben Wayne Rooney (három is), Steven Gerrard, Frank Lampard, John Terry és druszám Aaron Lennon mez is. A legtöbb mez a 2005-2007-es időszakból való, de van például egy Rooney replika a 2010-es vb-n viselt modellből vagy a különleges ’11-’12 között használt – így az Eb-n – idegenbeli is. Több angol játékosról lesz majd még szó a sorozat további részeiben.

Szinte a teljes gyűjtemény
Egy kis válogatás (2020 tavasza)

Friss szerzeményekről röviden: Beckham mezek jöhetnek minden mennyiségben, csak győzzem pénzzel.

Anglia ’04-’06 idegenbeli – 2020 szeptember 9. – 1
Anglia ’04-’06 idegenbeli – 2020 szeptember 9. – 2

 

Anglia ’10-’11 idegenbeli – 2020 december 18. – 1
Anglia ’10-’11 idegenbeli – 2020 december 18. – 2

Illett már egy Nike angol válogatott mez is a gyűjteménybe a sok Umbro mellé. Nem nevezhetem sem a designt sem Ox-ot az egyik kedvencemnek, de olyan jó áron jutottam hozzá, hogy nem engedhettem el.

Anglia ’16-’17 hazai – 2021 április 1. – 1
Anglia ’16-’17 hazai – 2021 április 1. – 2

Az alábbi mezről picit több szó esik itt. Röviden: Gazza örök!

Anglia vb ’90 – 2021 április 7.

Valójában csak egy könyv és két meccsre készült kiadvány. 2010-ben volt szerencsém a Wembley-ben végignézni az Anglia-Mexikó meccset (Capello címlap), az ünnepi 1000. válogatott meccsre (Montenegro ellen) készült hivatalos magazin illetve egy nagyon átfogó, képekkel gazdagon illusztrált könyv: Az angol futball képes története.

Brazília – itt is kiemelhető két igazán nagy kedvenc Ronaldo (a 2006-os vb-re készült idegenbeli, jóllehet csak a hazai mezben léptek pályára a brazilok) és Ronaldinho (az ötödik csillag megszerzése 2002), de a legnagyobb becsben egyértelműen a kétszeres világbajnok (+1 elveszített döntő) Cafu által alírt mez van. Volt szerencsém dedikáltatni vele, amikor egy Teqball bemutatóra Budapestre érkezett Carles Puyollal. Ugyanezt sajnos nem tudtam összehozni Ronaldinhóval, de azért lepacsiztunk. Fontos volt számomra egy a ’94-es vb-n is látott brazil mez beszerzése, egyértelműen utángyártott de nagyszerű Bebeto replika.

Ronaldinho, Cafu és Ronaldo
Brazília ’94-’97 hazai – 2020 június 8.
Brazília vb ’02 – 2020 április 7.
Brazília ’06-’08 idegenbeli – 2017 szeptember 17.

Nem kimondottam az edzőtrikókat gyűjtöm, de ezt a ’17-’18-as időszakban viselt darabhoz olyan elfogadható összegért szereztem meg, hogy kár lett volna nem megszerezni:

2021 április 1.

Ami a könyveket illeti: szerencsére van miről írni a brazil futball, a válogatott és a nagyszerű játékosok kapcsán, és így rengeteg embert megihletett a Seleção. Itt van példának okáért a francia Jérôme Bureau könyve, de korunk két legnagyobb magyar futballszakírója, a brazil futball nagy ismerői Hegyi Iván és Dénes Tamás, is írt könyvet a labdazsonglőrökről.

Mexikó – Szó mi szó van pár El Tri mezkülönlegesség a gyűjteményben. Legnagyobb becsben minden kétséget kizáróan a ’94-es vb-n is megcsodálhatott Jorge Campos mez utángyártott mása áll, de legalább ilyen értékes a ’97-es Copa Américára gyártott Azték kalendárium ihlette dressz is, ennek egy picit – a galléron – változtatott modellje volt látható ’98-ban is, „természetesen” ebből is van a sorozatban (Campos, már megint és Cuauhtémoc Blanco is). Az utóbbi hét világbajnokság közül csak a 2002-es és a 2018-as mez nem képviselteti magát a gyűjteményemben, ellenben több Copa Américán (például 2007 – Nery Castillo és 2016) és győztes Arany-kupákon (2009 hazai és idegenbeli, valamint 2019) látott mezem is van.

     

Az a különleges helyzet merült fel, hogy nem saját tulajdonomban lévő könyvet kell a Mexikó mezek mellé illusztrációként megosszak. Egyenesen Mexikóból a válogatott hatalmas drukkere Oscar González Garduño szurkertársam könyve ez a fotóalbum, amely a ’94-’98 közötti időszakot eleveníti fel. Azért nagyon érdekes és értékes, mert én magam is akkoriban lettem elkötelezett Mexikó drukker. Egészen biztos, hogy ezt a kiadványt én is megszerzem!

Hamarosan folytatódik a sorozat!