Ötvenesek klubja

50 vagy több lőtt gól a válogatottban - aktív játékosok

A Facebook emlékeztetett arra, hogy egy éve az alábbi bejegyzést tettem közzé a blog Facebook profilján: Válogatott szinten 2018-ban is aktív labdarúgók, akik elérték már minimum az 50-es gólhatárt a nemzeti csapatukban: C. Ronaldo 154/85 (Portugália); S. Chhetri 103/66 (India); L. Messi 128/65 (Argentína); Neymar 94/59 (Brazília); E. Džeko 97/55 (Bosznia-Hercegovina); R. Lewandowski 101/55 (Lengyelország); L. Suárez 104/55 (Uruguay); P. Younghusband 99/51 (Fülöp-szigetek); A. Gyan 106/51 (Ghána); J. Hernández 106/50 (Mexikó); S. Okazaki 116/50 (Japán). Felkészül: E. Cavani 107/46 (Uruguay), R. Lukaku 79/45 (Belgium)!

Gondoltam, hogy érdekes lenne pontosan egy év távlatából megnézni, hogy ki hova jutott a góltermést illetően, ugyanis többen több gólt is szereztek azóta, sőt új arcok kerültek be az ‘ötvenesek’ csoportjába.

Némi kommentár is érkezik, természetesen: CR7 már egy ideje egészen biztosan Ali Daei nemzetközi rekordjára – 109 gól a válogatottban – hajt és villámléptekkel közeledik. Pontosan 10 egységgel növelte góljai számát, volt közte tripla és mesternégyes is, valamint a legutóbbi két válogatott meccsén is szerzett 1-1 gólt.

Az indiai Sunil Chhetri, országa elsőszámú gólfelelőseként lövögeti a góljait. Leo Messi nem túl hangzatos Copa Américát tudhat maga mögött (egy gól jegyzett), sőt jelenleg eltiltását tölti, így ő nem nagyon gyarapította a góljai számát. Neymar egy gólra van a szó szerint is legnagyobb Ronaldótól és időközben 27 évesen átlépte a 100 válogatottságot is. Előtte is lassan Pelé 77-es nemzeti csúcsa lebeg(het). Páran, mint Chicharito, Džeko, Suárez és a nagyon vicces nevű Phil Younghusband akárcsak Messi, nem szállítottak egy év alatt számottevően sok gólt. Igaz, például a mexikói önként hagyta ki az idei Arany-kupát, így helyette Raúl Jiménez volt a gólfelelős (és lett is majdnegy gólkirály az 5 találatával), azóta Chicha visszatért a válogatottba és amikor játszott, rúgott is gólt. Klub és válogatott szinten is nagyon hozza a formáját Lewandowski, legutóbb (október 10-én) a lettek ellen triplázott. Okazaki és Gyan is részt vett az idén egy nemzetközi tornán, előbbi Japánnal meghívottként a Copa Américán, míg utóbbi az Afrikai Nemzetek Kupáján, de gólt egyikük sem szerzett, igaz leginkább csereszerep jutott nekik (már).

cbssports.com

Két újonc van az ötvenesek listáján: egy született gólvágó és egy kevésbé ismert közel-keleti gólgyáros. Romelu Lukaku eleve maga a gólveszély, de amilyen társak támogatják és szolgálják ki a belga válogatottban, egy cseppet sem meglepő, hogy szó szerint kettessével rúgja a góljait. Ali Mabkhout négy gólt szerzett az idei Ázsia Kupán, de azóta méginkább belelendült, a 2022-es VB selejtezőkön duplázott és triplázott is, így már 55 gólnál tart, ő is egy tízest rakott hozzá a tavaly októberi terméséhez.

mirror.co.uk

Mabkhout válogatott csapattársa Ahmed Khalil 104/48-as mutatóval bír, Edinson Cavani is üldözi Suárezt: 114/48. Alexis Sánchez talán már csak jövőre érheti el az 50-et: 132/43. Szintén 43 gólnál tart Egyiptom színeiben Mo Salah, igaz neki csak 68 mérkőzés kellett. Említésre érdemes még Kun Agüero: 96/41, valamint egy törpeállam jeles képviselője Michael Mifsud: 141/41.