Rafael Márquez vb-meccsei

Trófeák tekintetében kétségkívül Rafael Márquez a legsikeresebb mexikói játékos és az úttörője az új hullámú mexikói játékosok európai térhódításának. Méltó követője Hugo Sáncheznek, aki előtte alkotott maradandót a spanyol ligában. Márquez első mexikói játékosként lett Bajnokok Ligája győztes a Barcelona színeiben és ő az egyedüli, aki öt különböző világbajnokságon vezette csapatkapitányként válogatottját (2002-2018). Öt vb-re előtte csak egy másik mexikói legenda Antonio „Tota” Carbajal, Lothar Matthäus valamint Gianluigi Buffon jutott el, igaz utóbbi 1998-ban még nem játszó tartalék volt csak. Rafa összesen 19 vb meccsen szerepelt, ezek közül tizenötször ő vezette ki az azték sereget a pályára, az idei seregszemlén pedig Németország és Dél-Korea ellen, amikor csereként beállt ő kapta meg a karszalagot. A 2010-es vb-n négy találkozóból kettőn az ő balkezén virított a csapatkapitányi karszalag de Aguirre mester Torradónak és Blancónak is adott egy-egy meccset – előbbi Dél-Afrika, utóbbi Uruguay ellen -, hogy csk-ként vezethessék ki a gyepre a társakat, mondjuk Márquez csapatkapitányként lejátszott vb-meccsek tekintetében csúcstartó a maga 17 találkozójával. Nem mellékesen Blanco után a második mexikói, aki három vb-n is gólt szerzett. Hozzájuk csatlakozott az oroszországi tornán Chicharito is. Nevelőklubjából, az Atlasból, vonult vissza pár héttel az ötödik világbajnoksága előtt. Beválogatása sokáig igencsak kérdéses volt, ugyanis drogkereskedelmi ügybe keveredett, vagy csak sikeresen mocskolták be a nevét, így sokáig nem hagyhatta el Mexikót. Szerencsére sikerült tisztáznia magát, odaadásának, vezérszerepének és fizikai felkészültségének köszönhetően pedig „El profe” Osorio helyet szorított neki a vb-re készülő mexikói bő keretben és, amint tudjuk végül csak sikerült eljutnia Oroszországba. A történet többi részét már ismerjük.

A Comex Masters által készített infografika hűen tükrözi az elmúlt 25 év legnagyobb mexikói játékosának karrierjét, én csak azzal egészíteném ki, hogy a vb-t is beleértve – a mexikói labdarúgó-szövetség adatai szerint – 149 válogatott mérkőzésen 17 gólt szerzett.

Íme Rafa 17 kezdőként megvívott világbajnoki mérkőzésének csapatfotója (micsoda játékosokkal karöltve!), említettem, hogy 2018-ban Németország és Dél-Korea ellen csereként lépett pályára.

Horvátország ellen – Fotó: Getty Images
Ecuador ellen – Fotó: Getty Images
Olaszország ellen – Fotó: Getty Images
A mocskos USA ellen – Fotó: Getty Images
Irán ellen – Fotó: Getty Images
Angola ellen – Fotó: Getty Images
Portugália ellen – Fotó: Getty Images
Argentína ellen – Fotó: Marca
Dél-Afrika ellen – Fotó: Getty Images
Franciaország ellen – Fotó: Getty Images
Uruguay ellen – Fotó: Getty Images
Argentína ellen – Fotó: Getty Images
Kamerun ellen – Fotó: Getty Images
Brazília ellen – Fotó: Getty Images
Horvátország ellen – Fotó: Getty Images
Hollandia ellen – Fotó: Getty Images
Brazília ellen – Fotó: Getty Images