Sporttörténeti kiállítás Csíkszeredában

A Kárpát-Medencei Sportgyűjtemény Egyesület első tárlata: az ötéves székely labdarúgó-válogatott kincsei

2019-ben fontos mérföldkőhöz érkezett a székely válogatott és a Kárpát-Medencei Sportgyűjtemény Egyesület (KMSE) is. Előbbi ötéves születésnapot ünnepelt, utóbbi pont ezt “kihasználva” összehozta első tárlatát. Nem egyszerű feladatra vállalkozott Farkas Endre KMSE elnök és csapata (Endre felesége, Bea valamint szerény személyem), pedig egy jó ideje már több tárgyat, ereklyét hordtam haza Csíkszeredába, bár a felépítés érdemi részéhez Budapestről nem tudtam sokat hozzátenni, végül minden teljesen jól alakult és sikerült.

Főszerepben az EB bronzérmes salátástál (Euro ’17), Dél-Oszétia, Délvidék és Padánia mezek, Bajkó Barna meccs embere díja (jobbra) és az abháziai VB-n szereplő válogatott küldöttség által dedikált székely zászló.
Székely válogatott mez-kronológia (fent), lent pedig egy kis válogatás az ellenfelek mezeiből: Észak-Ciprus, Isle of Man, Kárpátalja, Dél-Oszétia, Délvidék, Padánia, Matabeleland, valamint Bajkó Barna Euro ’17-es gólirályi trófeája

Kijelenthetjük, hogy nem álltunk gyakorlott tárlatszervezők hírében, ugyanakkor nagyon lelkes gyűjtők vagyunk és minden bizonnyal ez a hozzáállás nagyon sokat segített. Olyan kérdéseket sikerült operatívan megoldani, mint “mire kerülnek a mezek?” majd “honnan szerzünk bábukat” de a legelső és legfontosabb: a tárlat helyszíne, vagyis ki biztosít termet a tárlatnak? A csíkszeredai Caritas jóvoltából megkaptuk a Szent Imre ifjúsági házat, ahol a fogadás valamint a bevezető beszélgetés és maga a tárlat is lebonyolításra került.

Tárlatvezető akcióban – Fotó: Gábos Albin (Székelyhon)
Dicsőségfal – balról jobbra haladva: Euro ’17 bronzérem, Euro ’19 és VB ’16 emlékérem, VB ’18 negyedik helyezett érem

Az arculat kialakítása és a teljes koncepció megálmodása mellett a kellő hírverésre is maradt idő és energia, nagy örömünkre a Magyar Televízió helyi munkatársai és a székelyföldi sajtó több képviselője is jelen volt. Külön kellemes volt, hogy több labdarúgó is tiszteletét tette a megnyitón és bár az időpont maga eléggé közel esett a karácsonyi ünnepek forgatagához sok érdeklődő is megjelent. A tervek szerint Endre vállalta a moderátor szerepet, röviden bemutatta a KMSE történetét, felvázolta az első tárlat koncepcióját majd rátértünk a székely válogatottra és kimerítő kérdezz-felelek vette kezdetét Jakab Zoltán a székely válogatott szövetségi kapitánya, Ilyés Róbert válogatott edzője, Bajkó Barna játékos és jómagam, mint a válogatott technikai vezetője részvételével. A válogatottat 2014-ben megalapító Dr. Wenczel Kristóf sajnos nem tudott jelen lenni de beszédét tolmácsolta egy lelkes fiatal, ebből idézném a kedvenc részemet:

„ …Frank Zappa-idézet miszerint “egy valamire való nemzetnek van söre és légitársasága. Nem árt ha van focicsapata és atomfegyvere is, de legalább saját söre legyen”. Ha a hangsúlyokban talán nincs is teljesen igaza, mindenképp egyetérthetünk abban, hogy a 21. században a világ népeinek közös nyelve a futball, a nemzeti identitás talán nem is képzelhető el nélküle, és akinek nincs futballcsapata arról nem is tudnak a világban…”

A megniytó előtt Farkas Endre Ilyés Róberttel, Jakab Zoltánnal, Bajkó Barnával és Szabó Áronnal beszélgetett
Jakab Attila kapusedzőnk aláírt kesztyűje, Euro ’15-ös emlékplakett és egyéb válogatott tornák során szerzett székely küldöttségi aláírások

Az államvizsgám óta nem tartottam előadást nagyközönség előtt és bizony az államvizsgám nem tegnap volt de nem is tegnapelőtt… Igaz, a kiállítás tárgyait valamint az öt év történéseit – röviden – bemutató fotósorozatot én ismertem a legjobban, így nem volt kérdés, hogy rám hárul a tárlatvezetés nemes feladata. Nem volt bejáratott vagy előre különösebben eltervezett beszédem, igyekeztem minden érdekességet kiemelni, néhol sztorizgatni és élményeket hozzákapcsolni a tárlat tárgyaihoz.

Képes válogatott történelem és FK Csíkszereda mez valamint Csizmadia Csaba (Budafoki MTE) meze
Számok

Endre pár sorával zárnám a bejegyzést, aki a megnyitó után fogadta a látogatókat: A kiállítást az elmúlt hetekben több érdeklődőnek sikerült bemutatni. Nagy örömünkre és büszkeségünkre érkeztek vendégek Csíkszeredából, Székelyudvarhely környékéről és még a délvidéki Topolyáról is voltak látogatóink! Külön örömmel fogadtunk csoportokat, például Dombi Gyula taekwandós tanítványaival együtt érkezett megnézni a tárlatot. Lassan bezárja a kapuit az első kiállításunk. Az élet megy tovább és lehet vakarni a fejünket, hol tároljuk a jövőben a bábukat, a megnövekedett és napról-napra gyarapodó gyűjteményünket. Reméljük, partnerre találunk majd a város, a megye vezetésében, hiszen a sport közügy és mindannyiunk érdeke lehet egy új, különleges csíkszeredai látványosság, egy állandó sportmúzeum kialakítása. Ezért dolgozunk, ehhez várjuk támogatók, partnerek jelentkezését. Hajrá magyar sport! Hajrá székely sport!

Szurkolói sálak

A tárlat még mindig látogatható, bejelentkezés után. Jelentkezni Farkas Endrénél (KMSE elnök) lehet az alábbi elérhetőségeken: sportmuzeumerdely@gmail.com és/vagy 0755 153 986.