Székely válogatottak a Liga 1-ben (2024)

Székely válogatott játékosaink az első osztályban

Máig Csiszer Balázs az utolsó székely válogatott játékos, aki bemutatkozott a hazai élvonalban. Adja magát az ötlet, hogy megnézzük, kik azok a játékosok, akik eljutottak a legmagasabb szintre a hazai pontvadászatban és a székely válogatottban is játszottak. Hazai pontvadászatot írok, de a lista tartalmazza Csizmadia Csabát és Kelemen Dávidot is. Csizi egészen fiatalon került ki Magyarországra, Keló pedig Békéscsabán született, de (bukovinai) székely felmenői vannak. A két említett játékos esetében az NB 1 jelenti a vizsgált hazai terepet. Persze van még pár olyan székely válogatott játékos, aki megfordult a magyar élvonalban is, de alapjáraton a Liga 1. meccseket vettem figyelembe.

Adatok zárva: a 29. ford. után (’24. márc. 4.) – soccerway.com, worldfootball.net és RF

Rengeteg székely-magyar (vagy erdélyi) játékos szerepelt a romániai bajnokságban, a teljesség igénye nélkül: Bölöni László, Györffy Csaba, Selymes Tibor, megannyi brassói és marosvásárhelyi kötődésű játékos, de szinte minden város (nagy) csapata fel tud mutatni magyar nemzetiségű focistát: Bodola Gyula (többek között Nagyváradi AC), Barátky Gyula (Bukaresti Rapid), Jenei Imre (Bukaresti Steaua). A sor természetesen hosszasan folytatható.

Gondolkodtam, hogy milyen kritériumokat vegyek alapul (erdélyi magyarok az első osztályban a rendszerváltás óta, vagy az elmúlt 50 év magyar játékosai, netán csak székelyföldi születésű játékosok), de aztán a székely válogatottban való szereplésre esett a választás és egyelőre tizenhárom játékosra szűkült a kör. Sajnos a listán csak két olyan játékos van, akiért a 2023-2024-es idényben is drukkolhatunk: Niczuly Roland, a Sepsi OSK négyszeres válogatott játékosa valamint Fülöp Lóránd, aki ismét Botosányban szerepel. Pár éve több játékos is szóba jött volna: Potyi, Kilyén Szabi, Fülöp Isti… Maradva a sepsiszentgyörgyieknél: van azért nagy hiányzó is, aki sajnos aktív pályafutása alatt nem mutatkozott be a válogatottban, pedig az elmúlt 15-20 év egyik legnagyobb székely góllövője volt – Hadnagy Attila. Ami pedig a reményeket illeti: bízunk benne, hogy látjuk székely válogatott mezben Corbu Mariust, Pászka Lórit és Tamás Nándit is. Előbbi kettő csak az NB 1-ben szerepelt, ami az élvonalat illeti, Nándi viszont pályára lépett – és gólt is szerzett – úgy a hazai, mint a magyar(országi) első ligában.

Hazai viszonylatban Ilyés Róbert lehet az etalon sok (fiatal) játékos számára, de ismerve, hogy 365 első ligás meccse van, valamint bajnok és kupagyőztes is volt, nem mellékesen szerepelt a nemzetközi kupában is, ez teljesen érthető. A B ligában 90/27 mutatóval rendelkezik. Kiemelendő volt a gólérzékenysége és fáradhatatlansága. Évekig volt a Sepsi OSK másodedzője kupát és Szuperkupát is nyert a csapattal, jelenleg az FK Csíkszereda edzője. A karrierjéről itt olvashattok.

Robi Cacauval harcol a labdáért. – Fotó: libertateaonline

Lőricz József „Titi” két válogatottsága arra az időszakra esett, amikor az FK Csíkszereda védelmében alkotott megingathatatlan falat. A Magyar Örökség Kupán szerepelt a székely válogatottban. A besztercei Gloria csapatában debütált az első osztályban majd szerepelt 9 meccsen a Victoria Brăneşti-ben. Utóbb megfordult a Marosvásárhelyi SE-ben is. Egykori csapata – a Gloria – jogutódjából vonult vissza. A kör bezárult.

Titi-Robi párharc az élvonalban – Fotó: kivágat

Csizmadia Csaba esete azért is különleges, mert 12-szeres magyar válogatott, de szerepelt az olasz Serie B-ben, a horvát illetve osztrák élvonalban is. A Videoton jogelődjében debütált az NB 1-ben és lett kupagyőztes, de volt a Fradi csapatkapitánya is. A magyar élvonalban még a Lombard Pápa színeiben is szerepelt. Edzőként a Budafokot az élvonalba vezette, legutóbb a Gyirmót edzője volt. Róla is készült nagyon aprólékos karrier-összeállítás. Katt ide a részletekért.

Csizi a Fradiban – Fotó: Üllői út 129

Kelemen Dávid személyében egy „határon túli székely válogatott” játékost tisztelhetünk, Magyarországon született, de székely a nagymamája, így Ilyés Róbert neki is bizalmat szavazott a CONIFA vb-selejtezőkre. Keló az MTK-ban debütált és a későbbiekben NB 1-es meccseit még a Paks színeiben gyarapította, összesen 49 magyar élvonalbeli találkozón lépett pályára, egy gólt szerzett.

Keló megküzdött párszor Bödével is. – Fotó: agefotostock

A marosvásárhelyi születésű Kovács Lóránt a kolozsvári Ardealul focisuli neveltje, az U színeiben lépett először pályára a hazai élvonalban. A ’15-’16-os szezonban (másodosztály) csapattársa volt Niczuly Roli is, akivel évekkel később, immár a Liga 1-ben, ismét csapattársak lettek. A köztes időszakban a Haladás és az Újpest csapataiban 73 NB 1-es meccsen 6 gólt szerzett. A háromszéki együttesben 21 meccsen szerepelt, azóta pedig az FK Csíkszereda húzóembere. Kelóhoz hasonlóan ő is a CONIFA vb-selejtezőkön öltötte magára először a székely mezt, góllal debütált Chameria ellen, Due Sicilie ellen pedig mesterhármast szerzett.

Lórinál jó helyen volt a labda az U-s időszakban is.- Fotó: Lóri Facebook

Fülöp István 175 A ligás meccsel rendelkezik, ezeken 38 gólt lőtt és megannyi gólpasszt osztott ki. Éveken át volt a Botosány (Botoşani) alapembere, majd rövid magyarországi kitérő után (12 meccs, egy gól a DVTK-ban) a Sepsi OSK-hoz tért haza és kupagyőzelmet is ünnepelhetett a ’21-’22-es idényben. Második válogatottságát góllal ünnepelte, ahogy öccse, Lóránd is tette Londonban a 2018-as CONIFA vb-n. A válogatott mellett klubszinten is egy csapat sikeréért harcoltak Botosányban és Sepsiszentgyörgyön is. 

Fülöpék Botosányban – Fotó: stiriBT

Biztos, hogy az FK Csíkszereda öltözőjében nagy CFR-U viták is zajlanak, hiszen Veres Szilárd a Vasutasok neveltje, míg Kovács Lóri ugyebár U-s volt. Szili végigjárta a KVSC utánpótlását, a felnőttek között a ’13-’14-es szezonban debütált, amit még 14 pályára lépés követett a nevelőegyesületében. Tett egy rövid kitérőt a Gyirmótnál is: három NB 1-es meccse van. Liga 1-es mérkőzéseinek a számát, másfél szezonon át, még a Mioveni csapatában növelte, 41 élvonalbeli meccs után visszatért Székelyföldre az FK-hoz. Ahogy Keló és Lóri, Szili is pályára lépett mindkét vb-selejtezőn a székely válogatottban, akrobatikus gólt szerzett Chameria ellen.

A fiatal Veres Szili a KVSC csapatában – Fotó: Riti József Attila

Hodgyai László második csíkszeredai játékosként tudott bemutatkozni a hazai pontvadászatban, de csak két meccs jutott neki a Kolozsvári VSC csapatában. A válogatott harmadik legeredményesebb játékosa, CONIFA Eb-n és vb-n is szerzett gólt. A 2015/2016-os idényben tagja volt a Fradi kupagyőztes csapatának, és fontos szerepet vállalt az FK Csíkszereda B ligába jutásában is, nem mellékesen ő szerezte az FK történelmi, első gólját a másodosztályban. Az FK Csíkszereda utánpótlásában dolgozik és a Gyergyói VSK színeiben rúgja a bőrt.

Hodgyai Lacika Kolozsváron – Fotó: KVSC.taccs.hu

Ahogy bátyjának Istinek, úgy Fülöp Lórándnak is volt egy NB 1-es kitérője, de mindössze egy élvonalbeli meccsen viselte a Puskás Akadémia mezét. Máig érthetetlen számomra, hiszen több, mint 50 Liga 1-es meccsel a háta mögött érkezett az NB 1-be… Két évig voltak csapattársak Istivel a Sepsi OSK-ban, majd a FC Voluntariba igazolt (itt is két szezont húzott le), legutóbb pedig a kolozsvári U-nál szerepelt, innen igazolt vissza régi sikerei színhelyére, Botosányba. A 22. fordulóban a KVSC ellen 1-0-ra megnyert meccsen játszotta a 150. Liga 1-es meccsét!

Lóri az OSK-ban – Fotó: gettyimages

Niczuly Roland már a másodosztályban csatlakozott a Sepsi OSK keretéhez, de a feljutástól kezdve többé-kevésbé a háromszékiek kezdőkapusának számított, minőségi vetélytársa volt Fejér Béla személyében, azóta viszont csapatkapitánnyá lépett elő és a klub meccsrekordere lett. Roli négyszeres válogatott, kerettag volt és játszott is a 2015-ös debreceni CONIFA Eb-n és rá egy évre az abháziai vb-n is. Kétszeres kupagyőztes és Szuperkupa-győztes a háromszéki csapattal, a zajló – ’23-’24-es – szezon 24. fordulójában játszotta a 200. élvonalbeli meccsét. Gratulálunk!

A ’23-’24-es szezon 24. fordulójában komoly mérföldkőhöz érkezett a csapatkapitány – Fotó: Pinti Attila

Hasonlóan Rolihoz, a székely gladiátor, Mitra Szilárd is részese volt a Sepsi OSK történelmi feljutásának, igaz a B-ben jóval több lehetőséget kapott, majd három első osztályú találkozó után az FK Csíkszereda csapatába igazolt. Mitra a csíkiakkal is megélt egy történelmi feljutást, sőt a kupában is nagyot mentek a srácok. Több ízben is volt az FK csapatkapitánya. Ma már a Székelyudvarhelyi FC kötelékébe tartozik, játékos-(másod)edző státuszban.

A harcos szerepében: Mitra – Fotó: GSP

Zárjuk a sort két szélső védővel, Kilyén Szabolccsal és Csiszer „Potyi” Balázzsal. Szabi játékjoga sokáig a Hagi Akadémia kezében van, alapembere volt a Mioveni B ligás csapatának és ez a meghatározó szerep juttatta a Sepsi OSK-hoz, ahol 10 meccsen kapott bizonyítási lehetőséget, de ’19-’20-as szezon tavaszát már a Dinamonál folytatta, majd Magyarországra igazolt, a Vasas és a Nyíregyháza csapataiban is játszott, jelenleg a Gyulafehérvári CSU csapatkapitánya…

Kilyén Szabi itt még Sepsi mezben – Fotó: Tókos Csaba

Potyi is beverekedte magát a Sepsi OSK első csapatának a keretébe, miután nem éppen sikeres hónapokat tudott le a magyarországi NB 2-ben. 25-ször lépett pályára ezidáig a Liga 1-ben, harmadik csíkszeredai Ilyés Robi és Hodgyai Lacika után, aki bemutatkozik az élvonalban. Azóta visszatért nevelőegyesületéhez, az FK Csíkszeredához, de a ’23-’24-es idény tavaszát már a Nagybányai Minaur csapatával kezdi meg, a harmadosztályban… Alapember a székely válogatottban a vb-selejtezőkön a csapatkapitányi karszalagot is viselte.

A székely bulldog bátor és alázatos. – Fotó: Tókos Csaba

Szükségesnek érzem, hogy említést tegyek az FK Csíkszereda örökös gólkirályáról, valamint a székely válogatott gólrekorderéről Bajkó Barnáról, akit több ízben súlyos sérülés gátolta meg abban, hogy a legmagasabb osztályban is bizonyítson. Ismert, hogy a besztercei Gloria csapatával készülve milyen közel volt az A ligás álom… Egyébiránt bárhol megfordult lőtte a gólokat: Forex Brassó, Déva, FK stb.

Barni itt épp a Besztercei Gloria edzésén. – Kép: ProSport