Székely válogatottak az I. Ligában

Székely válogatott játékosaink az első osztályban

2019 decemberében, Csiszer Balázs személyében, újabb székely válogatott játékos mutatkozott be az élvonalban. Adja magát az ötlet, hogy megnézzük, kik azok a játékosok, akik eljutottak a legmagasabb szintre a hazai pontvadászatban és a székely válogatottban is játszottak. Hazai pontvadászatot írok, de a lista tartalmazza Csizmadia Csabát is, jóllehet ő egészen fiatalon került ki Magyarországra, nála a magyar liga jelenti az esetünkben vizsgált hazai terepet.

Adatok frissítve: 2022. január 12. – soccerway.com, worldfootball.net és RF

Rengeteg (székely-)magyar játékos szerepelt a romániai bajnokságban a teljesség igénye nélkül: Bölöni LászlóGyörffy CsabaSelymes Tibor, megannyi brassói, kolozsvári, aradi, nagyváradi és marosvásárhelyi kötődésű játékos, de szinte minden város (nagy) csapata fel tud mutatni magyar nemzetiségű focistát: Bodola Gyula (többek között Nagyváradi AC), Barátky Gyula (Bukaresti Rapid), Jenei Imre (Bukaresti Steaua). A sor természetesen hosszasan folytatható.

Gondolkodtam, hogy milyen kritériumokat vegyek alapul (magyarok az első osztályban a rendszerváltás óta, az elmúlt 50 év magyar játékosai, csak székelyföldi születésű játékosok) de aztán a székely válogatottban való szereplésre esett a választás és egyelőre tíz játékosra szűkült a kör. Több, manapság is aktív játékos van a listán (Ilyés Robi és Csizi már visszavonult), de csak hárman vannak azok, akiknek a 2021/2022-es szezonban is drukkolhatunk, ketten a Sepsi OSK-ban kergetik a labdát, a fiatalabb Fülöp testvér, Lóri, viszont épp Sepsiszentgyörgyről igazolt el a Voluntari csapatába. Potyi pedig visszatért az FK Csíkszeredához. Maradva a sepsiszentgyörgyieknél: van azért nagy hiányzó is, aki sajnos aktív pályafutása alatt nem mutatkozott be a válogatottban, pedig az elmúlt 15-20 év egyik legnagyobb székely góllövője volt – Hadnagy Attila, valamint Baláska Etele, a 19 éves tehetség, aki már játszott az élvonalban ahogy Veress Zsombor is, ők mindketten a jövő emberei. Reméljük, hogy hamarosan Tamás Nándit is látjuk a székely válogatottban, ő ugyanis már debütált (és gólt is szerzett) az NB 1-ben. Nándi kölcsönben szerepelt Szentgyörgyön, ahol szintén lőtt már gólt az élvonalban, jelenleg pedig a Puskás Akadémia Csákvárra adta kölcsön.

Hazai viszonylatban Ilyés Róbert lehet az etalon sok (fiatal) játékos számára, de ismerve, hogy 365 első ligás meccse van (Foresta, Astra, Rapid, Brassó, Marosvásárhely), valamint bajnok és kupagyőztes is volt, nem mellékesen szerepelt a nemzetközi kupában is, ez teljesen érthető. A B ligában 90/27 mutatóval rendelkezik. Kiemelendő volt a gólérzékenysége és fáradhatatlansága. Jelenleg a Sepsi másodedzője valamint a székely válogatott szakvezetője.

Robi Cacauval harcol a labdáért. Forrás: libertateaonline

Nemzetközileg sikeresebb karriert tudhat magáénak Csizmadia Csaba, hiszen 12-szeres magyar válogatott, szerepelt az olasz Serie B-ben is. Napjaink két legjobb magyar csapatában is megfordult, a Videoton jogelődjében debütált az NB 1-ben és lett kupagyőztes de volt a Fradi csapatkapitánya is. Ő vezette az NB 1-be a Budafok csapatát, kis szünet után újra a XXII. kerületi klub szakvezetője, immár az NB 2-ben.

Csizi a Fradiban – Forrás: Üllői út 129

Időrendben haladva a palotailvai Lőricz József „Titi” a következő, az ő két válogatottsága arra az időszakra esett, amikor az FK Csíkszereda védelmében hatástalanította a támadásokat. A besztercei Gloria csapatában debütált az első osztályban majd szerepelt 9 meccsen a Victoria Brăneşti-ben is. A Gloria jogutódjában szerepelt pár éve a 3. ligában, de azóta visszavonult. A kör bezárult.

Első ligás összecsapás Titi vs Robi

Fülöp István a jelenlegi aktív játékosok közül a legtöbb A ligás meccsel rendelkezik, 150. meccsét góllal ünnepelte a Chindia ellen. Éveken át volt a Botoşani (Botosány) húzóembere majd rövid magyarországi kitérő után a Sepsihez tért haza, több kiemelkedő szezon után jelenleg épp sérülésből felépülve igyekszik újra régi fényében tündökölni! Második válogatottságát góllal ünnepelte, ahogy öccse, Lóránd is tette Londonban a 2018-as CONIFA vb-n. A válogatott mellett klubszinten is egy csapat sikeréért harcoltak két alaklommal is (Botoşani és OSK) és tovább folytatva a práhuzamot Lórinak is volt egy kevésbé sikeres kitérője a magyar NB 1-ben. Lóri a Voluntari csapatához igazolt rögtön góllal és gólpassszal debütált az élvonalban.

Fülöpék Botoşaniban – Forrás: ştiri BT

Hodgyai László második csíkszeredai játékosként tudott bemutatkozni a hazai pontvadászatban, de csak két meccs jutott neki a Kolozsvári VSC csapatában. A válogatott harmadik legeredményesebb játékosa, CONIFA Eb-n és vb-n is szerzett gólt. A 2015/2016-os idényben tagja volt a Fradi kupagyőztes csapatának, és fontos szerepet vállalt az FK Csíkszereda B ligába jutásában is, nem mellékesen ő szerezte az FK történelmi, első gólját a másodosztályban. Tett egy kitérőt a magyar NB3-ban (Jászberényi FC), majd Székelyudvarhelyen is megfordult, a ’21/’22-es idényt szülővárosa csapatában kezdte. Azóta viszont edzőként dolgozik az FK utánpótlásában.

Hodgyai Lacika Kolozsváron – Forrás: KVSC.taccs.hu

Niczuly Roland még a B-ben csatlakozott a Sepsi OSK keretéhez, de a feljutástól kezdve általában a háromszékiek kezdőkapusának számít, minőségi vetélytársa volt Fejér Béla személyében. Roli kerettag volt és játszott is a 2015-ös debreceni CONIFA Eb-n és rá egy évre az abháziai vb-n is. Jelenleg négy válogatottsága van, a ’21/’22-es szezonban elérte a 125. A ligás találkozót, a Sepsi OSK történetének meccsrekordere, és még hol a vége!

Roli meghatározó játékosa a Sepsi OSK-nak. Forrás Sepsi OSK

Hasonlóan Rolihoz, a székely gladiátor, Mitra Szilárd is részese volt a Sepsi OSK történelmi feljutásának, igaz a B-ben jóval több lehetőséget kapott, majd három első osztályú találkozó után az FK Csíkszereda csapatába igazolt. Mitra a csíkiakkal is megélt egy történelmi feljutást, sőt a kupában is nagyot mentek a srácok. Több ízben is volt az FK csapatkapitánya. Ma már a Székelyudvarhelyi FC játékosa és másodedzője.

A harcos szerepében: Mitra – Forrás: GSP

Zárjuk a sort két szélső védővel, Kilyén Szabival és Csiszer „Potyi” Balázzsal. Szabi játékjoga sokáig a Hagi Akadémia (Viitorul) kezében volt, a ’18/’19-es szezonban alapembere volt a Mioveni B ligás csapatának és ez a meghatározó szerep juttatta a Sepsi OSK-hoz, aho a ’19/’20-as évad első felében 10 meccsen kapott bizonyítási lehetőséget, a tavaszt már a Dinamónál folytatta, öt meccsen játszott a furcsa körülmények között befejeződött szezonban, majd az NB 2-es Vasas FC-hez igazolt. Itt azonban sajnos meggyűlt a baja a sérülésekkel. Jelenleg Nyíregyháza Spartacus csapatában játszik.

Kilyén Szabi itt még Sepsi mezben. Fotó: Tókos Csaba

Közben Potyi is felverekedte magát az első csapat keretébe, miután nem éppen sikeres hónapokat tudott le a magyarországi NB 2-ben. Munkásságát, alázatát és komolyságát jellemzi, hogy ma ő a Sepsi jobb- vagy éppen baloldali védője, harmadik csíkszeredai Ilyés Robi és Hodgyai Lacika után, aki bemutatkozik az I. Ligában, ahol ezidáig 25 mérkőzésen lépett pályára. A ’21/’22-es idény második felét nevelőegyesületénél, az FK Csíkszeredánál, tölti.

A székely bulldog bátor és alázatos – Fotó: Tókos Csaba

Szükségesnek érzem, hogy említést tegyek az FK Csíkszereda örökös gólkirályáról, valamint a székely válogatott gólrekorderéről Bajkó Barnáról, akit több ízben súlyos sérülés gátolta meg abban, hogy a legmagasabb osztályban is bizonyítson. Ismert, hogy a besztercei Gloria nagycsapatával készülve milyen közel volt az A ligás álom… Egyébiránt bárhol megfordult lőtte a gólokat: Forex Brassó, Déva, FK stb.

Barni itt épp a Gloria nagycsapatának edzésén – Forrás: ProSport

Reméljük, hogy a Székelyföld Labdarúgó Akadémia több neves labdarúgót is kinevel, akik joggal lépnek az elődök nyomába: Tamás Nándi illetve Corbu Marius példája is adott!