Szezon előtti interjú Albu Lászlóval az FK Csíkszereda női csapatának edzőjével

Hiánypótló beszélgetés Albu Lászlóval, az FK-s lányok edzőjével a '22-'23-as idény előtt

RF: Közismert, hogy utcahosszal nyertétek meg a másodosztályt és így a ’22-’23-as idényt az élvonalban kezditek. Hogyan emlékszel vissza a tavalyi nagyszerű szezonra? A tavalyi szezon összegzése itt olvasható.

Albu László: Azt kell mondanom, hogy már tavaly is nagyon tudatosan készültünk az élvonalra, nagy elégtétel volt, hogy elértük a célunkat. Heti 5-6 edzéssel készültünk, komoly szakmai munkát végeztünk és ismét bebizonyosodott, hogy a megtett munkának igenis megvan a gyümölcse. Nem szeretném fényezni a tavalyi szezont, de tény, hogy csak egy vereséget szenvedtünk, a 95 lőtt illetve 10 kapott gólunk önmagáért beszél.

RF: Hogyan sikerült a felkészülés?

Albu László: Július 17-én kezdtük el újra az edzéseket, majd augusztus 1-8 között Marosvásárhelyen edzőtáboroztunk. A felkészülés alatt öt mérkőzést tudtunk játszani, két-két győzelem és vereség mellett egy döntetlent értünk el. Nem az eredmény volt itt a legfontosabb, hanem, hogy gyakoroljuk a taktikát, adhassak mindenkinek esélyt és erősítsük meg a játékviszonyokat. Összességében elégedett voltam a látottakkal. A hiányosságokat átbeszéltük, a pozitívumokra pedig építünk!

A bajnokok és a lelkes drukkersereg – Fotó: Pál Zoltán

RF: Kikkel sikerült felkészülési meccset játszani?

Albu László: Az utóbbi évek bajnokával, a Bajnokok Ligája selejtezőjében is érdekelt, Kolozsvári Olimpia csapatával kezdtük és fejeztük be a felkészülési meccsek sorozatát. Az első meccsen egy szorosabb első félidő után végül 6-0-ra bedaráltak minket, a második meccsre viszont több sérültünk is volt, így ott több poszton is újítanom kellett, voltak momentumaink, de kijött ismét a tapasztalatbeli különbség, ezúttal 5-0 lett. A köztes meccseken viszont jóval biztatóbb volt a mutatott játék: a kupadöntős Borgóprundi Heniu ellen 1-1-et játszottunk, legyőztük 6-1-re a Marosvásárhelyi Ladiest és 3-1-re a Besztercei Gloria csapatát. Tíz gólunkból hatot Balázs Eszter szerzett, csapatkapitányunk Antal Anita és a tavalyi szezonunk gólkirálya, Bartalis Barbara, pedig két-két találatot jegyzett.  

RF: Milyen újdonságok vannak a csapat körül? Kik érkeztek/távoztak?

Albu László: Nagyon fontos volt, hogy a csapatot egyben tartsuk, a komoly munka és a lányok elhivatottsága mellett a csapategységben látom az erősségünket. Ennek fényében igyekeztünk igazolni: Horváth Luca középső védő a Pescara Calcio csapatából érkezett, de évekig volt a Kelen SC tagja, új igazolás még Mezőssy Melánia, ő ugyan sérüléssel bajlódik, de amint visszatér, vele is bővül a variációs lehetőségünk a középpályán. Örömteljes, hogy hosszú sérüléséből felépült Péter Kinga valamint velünk készül három nagyon tehetséges, hazai nevelésű fiatal: Balog Boglárka, Részeg Beáta és Bodor Anita. Számukra azért inkább a felnőttekkel való edzés lesz az elsődleges, továbbra is inkább saját korosztályukban kapnak majd több szerepet. Voltak még egyébként megkeresett játékosok, de ami nem valósult meg, arról nem érdemes beszélni. Ami a távozókat vagy kiesőket illeti: Abos Bianka és Dimény Hajnalka hagyta abba vagy nem látogatta az edzéseket. A szakmai stábban annyi változás történt, hogy a segédedző poszton Szőcs Renáta helyét Gál Ervin vette át. A kapusok munkáját továbbra is Lung Tiberiu segíti, az erőnléti edző pedig Tőke Szilárd maradt.

Egységben az erő! – Fotó: Pál Zoltán

RF: Az élvonal erőviszonyairól milyen ismereteid vannak és mi lehet az FK célkitűzése az új szezonban?

Albu László: ismert a Kolozsvári Olimpia dominanciája hazai fronton, amerikai és spanyol játékosokkal erősödtek és leigazolták a kazah válogatott kapusát, szóval ők minden bizonnyal a bajnoki cím legnagyobb esélyesei. A Temesvárnak is sikerült több külföldön játszót hazahoznia, a szintén feljutó Bukaresti Carmen csapata is erősödött, ott van továbbá az Alexandria és a Vasas Femina csapata is. Minden bizonnyal kemény harcok várhatók. A mi célkitűzésünk az első idényünkben a tisztes helytállás. Mindent megteszünk majd annak érdekében, hogy minél több pontot gyűjtsünk és sikerüljön a saját játékunkat játszani. A téli szünetben majd tisztábban látjuk, hogy az addig lejátszott meccsek tükrében hol is van a mi helyünk és mi lehet a célunk a hajrára. Fontos, hogy a csapat gerince több éve együtt van, úgy gondolom, hogy ideális a tapasztalt játékosok és a fiatalok közötti egyensúly, hiszen sok élvonalbeli múlttal rendelkező játékosunk, valamint több korosztályos válogatott focistánk is van. Tisztában vannak a lányok is azzal, hogy az élvonal más kávéház, de mi bízunk az elvégzett és elvégzendő munkában, saját magunkkal foglalkozunk és előre tekintünk!

RF: Sok sikert kívánok a ’22-’23-as szezonra és kívánom, hogy érjétek el a kitűzött célokat!

Albu László: Köszönjük szépen!

Az FK Csíkszereda női csapatának kerete a ’22-’23-as szezonra: