Teljes a katari vb mezőnye

Íme a '22-es vb csapatai egykori vagy jelenlegi játékosok bemutatásával

2022. június 14-én Costa Rica 32. csapatként csatlakozott a világbajnoki mezőnyhöz. Csoportok szerint haladva – a kalapbeosztás szerint – bemutatjuk a csapatokat, egykori legendás alakok, rekorderek és nagyszerű játékosok matricáival egy kis kommentár kíséretében. Lesz pár kivétel, mert például a házigazda Katar első világbajnokságára készül, Wales 64 illetve Kanada 36 év után szerepel újra vb-n, így esetükben nem tudtunk a RF matricagyűjteményére hivatkozni. Újonc tehát Katar, az eddigi összes világbajnok – Olaszország kivételével – ott van a mezőnyben, köztük Brazília is, amely eddig egyetlen vb-t sem hagyott ki, nem mellékesen ötszörös győztes.

Íme a 32 csapat és a legfőbb tudnivalók:

A csoport: Katar, Hollandia, Szenegál, Ecuador

Hassan Al-Haydos: Katar csapatkapitánya és válogatottsági csúcstartója (165 – szept. 29.), ’19-ben Ázsia-kupát nyert.

Arjen Robben: a tükörszélsők mintapéldánya, három topligában is volt bajnok: Chelsea, Real, Bayern. Utóbbival mindent megnyert. Három vb-n szerepelt, a ’06-os nyolcaddöntőt, ezüst- (’10) majd bronzérem (’14) követte. 97-szeres válogatott.

Aliou Cissé: a ‘02-es vb-n csapatkapitány volt, most edzőként alkot. Sorozatban második, összességében harmadik (‘02, ‘18) vb-je ez Szenegálnak. ’02-ben játékosként, ’19-ben edzőként veszített Afrikai Nemzetek Kupája döntőt, ’21-ben viszont összejött a győzelem.

Iván Hurtado: öt kvalifikációs ciklus alatt (‘94-‘10) nem kevesebb, mint 73 (!) vb-selejtezőn játszott, ez rekord. Nem mellékesen ’02-es és ’06-os vb-n alapembere és csapatapitánya volt válogatottjának. 168-szoros válogatott.

B csoport: Anglia, USA, Irán, Wales

Steven Gerrard: az utóbbi évek egyik legmeghatározóbb angol középpályása volt. A ‘02-es vb-t sérülés miatt hagyta ki de ‘06-‘14-ben nagyon fontos láncszeme volt az angol csapatnak! A Liverpool élő legendája, bajnoki címen kívül minden más trófeát bezsebelt. 38-szor volt Anglia csapatkapitánya, 114 válogatottsága alatt 21 gólt szerzett.

Cobi Jones: három vb-n volt alapembere az amcsiknak ‘94-‘02 között. Az LA Galaxy legendája egyébként országának válogatottsági csúcstartója (164).

Ali Daei: Cristiano Ronaldo előtt hosszú évekig a válogatottban szerzett gólok (világ)csúcstartója volt (108) az iráni legenda. Az ország történetének első két világbajnokságán (‘98 és ’06) igazán fontos szerepet töltött be.

Gareth Bale: a golfozónak sem utolsó Bale 64 év után juttatta ki Wales csapatát a vb-re és immár két Eb-re is kisegítette a Sárkányokat. 108-szoros válogatott és az ország gólrekordere (40 – szept. 29.). Csak, hogy a legfontosabbat említsük: ötször nyert BL-t a Reallal.

C csoport: Argentína, Mexikó, Lengyelország, Szaúd-Arábia

Juan Sebastián Verón: „La brujita” Olaszországban alkotott igazán nagyot (Sampdoria, Parma, Lazio, Inter), de azért a Premier League-ben is megcsillantotta kivételes tudását (Manchester United, Chelsea). José Pékerman kihagyta a ‘06-os keretből, de három vb-n azért csak szerepelt (’98, ’02, ’14 – 11 meccs).  

Rafael Márquez: rekordnak számító öt vb-n (‘02-‘18) volt csapatkapitány. Összességében harmadik – de második mexikói – aki öt vb-n szerepelt Antonio „Tota” Carbajal és Lothar Matthäus után. Egymást követő három vb-n is betalált, valamint első mexikóiként nyert BL-t a Barcelonával. 21 évig volt válogatott, 147-szer öltötte magára a címeres mezt.

Jerzy Dudek: A Wojciech Szczęsny előtti időszakban Dudek volt Lengyelország ügyeletes hálóőre, igaz csak a ’02-es vb-n szerepelt, ’06-ban is illett volna az ő nevével kezdődjön az összeállítás, de Paweł Janas a klubbéli játékpercek hiánya miatt mellőzte.

Sami Al-Jaber: a szaúdi válogatott második leggólerősebb játékosa a maga 46 góljával. Például a kapus Mohamed Al-Deayea mellett ő is szerepelt hazája első négy világbajnokságán ’94-’06 között.

D csoport: Franciaország, Dánia, Tunézia, Ausztrália

Thierry Henry: 51 góljával természetesen nemzeti rekorder és nem mellékesen az Arsenal csúcstartója is. Négy vb-n vett részt, két csoportkörös kiesés mellett (’02, ’10) győztes csapat tagja volt ’98-ban és van egy ezüstérme ’06-ból.

Simon Kjaer: az életmentő kapitány 2009 óta válogatott, harmadik világbajnokságán vehet részt ‘10 és ‘18 után. Ő a dánok csapatkapitánya, jelenleg 121-szeres válogatott (szept. 29.). Minden bizonnyal a ’14-es vb-n, illetve a ’16-os Eb-n is alapembere lett volna a csapatnak, de nem sikerült kijutniuk.

Hatem Trabelsi: Riadh Bouazizi és Kaies Ghodhbane mellett ő a harmadik, aki három vb-n is szerepelt Tunézia színeiben (’98, ’02, ’06). Játszott az Ajaxban és a Manchester Cityben.

Tim Cahill: az egyetlen auszi, aki négy vb-n vett részt (‘06-‘18) és az utolsó kivételével a másik három tornán szerzett is gólt (5), nem mellékesen a válogatott gólrekordere (50) és a Kenguruk történetének első vb-gólja is az ő nevéhez fűződik.

E csoport: Spanyolország, Németország, Japán, Costa Rica

Sergio Ramos: a futballtörténelem egyik leggólerősebb védője, az elmúlt négy vb-n alapember volt a spanyol válogatottban és ugyebár ’10-ben világbajnok lett. Holtversenyben Iker Casillasszal 17 világbajnoki meccsel hazájuk rekorderei. Sérülés és játékpercek hiánya miatt kiszorult a válogatottból, de egy utolsó nagy dobásra talán még behívja Luis Enrique. 180-szoros válogatott.

Lothar Matthäus: második olyan játékos, Antonio „Tota” Carbajal után, aki öt vb-n (’82-’98) is pályára lépett összesen 25-ször, ami vb-rekord. A ’90-ben világbajnok német alakulat csapatkapitánya volt, első játékosként jutott el 150 válogatottságig.

Keisuke Honda: az egyetlen japó, aki három vb-n is betalált, így négy góljával (‘10 – 2, ‘14 és ‘18 egy-egy) ő a rekorder. 98 válogatott meccsén 37 gólt szerzett, a legjobb éveiben a CSKA Moszkva illetve a Milan csapatait erősítette.

Christian Bolaños: első costa rica-iként három világbajnokságon szerepelt (‘06, ‘14, ‘18). Kilenc vb mérkőzése is csúcs, amit Keylor Navas, Celso Borges, Bryan Ruíz és Joel Campbell közül többen is megdönthetnek, ők is harmadik vb-jükre készülhetnek az idén.

F csoport: Belgium, Horvátország, Marokkó, Kanada

Marc Wilmots: Négy vb-n volt jelen (‘90-‘02) és Romelu Lukaku előtt ő volt a belga válogatott vb gólrekordere öt találattal. Az előző vb-n szerzett négy góljával azonban Lukaku utolérte Wilmotsot. 70-szeres válogatott, karrierje csúcsán a Schalkeban játszott.

Dario Šimić: volt az első horvát, aki három vb-n is szerepelt (‘98-‘06), tehát tagja volt a ’98-ban bronzérmes csapatnak. Egyébként ő az első 100-szoros horvát válogatott játékos is egyben. Mindkét milánói csapatban megfordult, az Interből igazolt az AC Milanba.

Mustapha Hadji: a ’94-es és ’98-as vb-n összesen hat meccsen lépett pályára, ezzel marokkói rekorder. Emlékezetes gólt szerzett ’98-ban a norvégok ellen.

Atiba Hutchinson: hazája talán valaha volt legjobb játékosa, közelít a 100. válogatottságához. ’86 után jutott ismét vb-re Kanada.

G csoport: Brazília, Svájc, Szerbia, Kamerun

Ronaldo: már 17 évesen ott volt a ‘94-ben győztes alakulatban, igaz nem lépett pályára. Az ezt követő három eseményen viszont nagyot alkotott, ’02-ben ismét vb-címet ünnepelhetett és gólkirály is lett! Minden idők legjobb kilencese! Sajnos Miroslav Klose megdöntötte Ronaldo vb gólrekordját de a meccs/gól mutatóban azért a brazil sokkal jobban áll: 19/15 – 24/16.

Valon Behrami: az egyetlen svájci (amúgy koszovói albán), aki négy vb-n szerepelt (‘06-‘18), Stephan Lichtsteinerrel karöltve tíz világbajnoki mérkőzéssel országuk csúcsztartói. A  Brescia már a nyolcadik olasz klubja.

Dejan Stanković: az ő helyzete azért érdekes, mert három vb-n szerepelt, három különböző megnevezés alatt: ‘98 – Jugoszlávia, ‘06 – Szerbia és Montenegró valamint ‘10 – Szerbia színeiben. A három vb-n való részvétel is csúcs, ahogy az ezeken játszott kilenc meccs is.

Rigobert Song: válogatottsági csúcstartó (137) négy vb-n szerepelt (’94, ’98, ’02 és ’10). A ‘94-es vb óta egy negatív rekordot is tart: 17 évesen a legfiatalabb piros lapot kapó játékos lett.

H csoport: Portugália, Uruguay, Dél-Korea, Ghána

João Moutinho: 2005 óta tagja a portugál válogatottnak, ez idő alatt 146 mérkőzésen szerepelt. Harmadik vb-je lehet az idei, ’06-ban még nem számoltak vele, ’10-ben is kimaradt a keretből, ellenben ’14-ben és ’18-ban rendszeresen játszott. 

Edinson Cavani: negyedik világbajnokságára készül ahogy Fernando Muslera, Diego Godín, Martín Cáceres és Luis Suárez is. Cavani tizennégy meccs alatt öt vb-gólnál tart, hárommal elmaradva a rekorder Óscar Mígueztől. A ’10-es vb-n szerzett negyedik helyet az azt követő kettőn nem sikerült megközelíteni.

Hong Myung Bo: volt az első ázsiai és értelemszerűen első dél-koreai játékos, aki egymást követő négy vb-n szerepelt: ‘90-‘02 között. Utóbbi három vb-n csapatkapitány volt és emlékezhetünk, hogy ‘02-ben kimondottan furcsa körülmények között a negyedik helyig „meneteltek”.

Asamoah Gyan: Az ország első három (‘06-‘14) vb-jének megkerülhetetlen alakja volt tizenegy meccsen szerzett hat góljával. Nem mellékesen Ghána válogatottsági (109) és gólrekordere (51) is. Ugyan ‘19 júliusa óta nem volt kerettag, nem lepődnék meg, ha a vb-re visszahívnák.