Topligák 2019-2020

Az öt legerősebb európai liga bajnokai - helyzetjelentés és minimális előretekintés

Tavaly augusztusban dobtam össze a szokásos európai topligák felvezetésemet, melyben minimálisan jósolgatok a következő szezonra, illetve táblázatba szedem a rekordbajnok és a friss bajnok kilétét. Most jött el az ideje annak, hogy számot vessek miként alakultak a dolgok a 2019-2020-as szezonban és mi várható jövőre.

30 év várakozás után lett angol bajnok, és most először Premier League győztes a Liverpool. Nagyon érett már ez a cím, tavaly is nagyon közel voltak (97 pont, eggyel elmaradva a City mögött…) de idén érett bajnoki címmé az évek óta tartó Klopp-féle csapatépítés. Ismert, hogy én egy másik vörös csapatnak drukkolok, de ha valami nagyon váratott magára és érett, az a Pool bajnoki címe. Sok megingás után egy aránylag huszáros hajrával az a másik vörös csapat (Manchester United ugyebár) ért fel a dobogó harmadik fokára a hangos szomszéd City mögé. Csak bízni tudok benne, hogy jövőre a bajnoki címért is harcba tudunk szállni, ugyanis összesítésben 20-19 a Man. Utd.Pool csata. Azért a Premier League érát nagyon is a MU vezeti! Továbbra is a Premier League-ben a legnagyobb a versengés, ahogy azt az idén is láthattuk: az említettek mellett Chelsea, Arsenal, Tottenham valamint az úgynevezett „kicsik”: Leicester City, Wolverhampton is felzárkóztak. Jamie Vardy lett a Premier League legidősebb gólkirálya a maga 23 találatával. A bajnoki esélyes jövőre? Szerintem a bajnoki cím ha el is mozdul Liverpoolból, akkor Manchesterben köthet ki. Csak halkan fűzöm hozzá: a vörösebb felébe, ha kérhetem! Talán még a Chelsea lehet igazán komoly ellenfél.

A Real MadridBarcelona versenyfutást most előbbi nyerte és 34 bajnoki címmel vezeti a Primera división (La liga) örökranglistáját. Az utóbbi évek dominálása kapcsán azért nincs is olyan messzi (értitek ugye? :)) a Barça a maga 26 címével. CR7 távozásával maradtak még neves góllövők de Messi azért némiképp magára maradt, így sorozatban negyedik alkalommal lett gólkirály. Hét gólkirálysága legalacsonyabb góltermését produkálta: 25 gól 33 meccsen. Sejthető volt, hogy az Atlético lesz megint a két óriás legnagyobb kihívója, de azért tisztes távolból, 12 pontos hátránnyal, követték csak a Real, Barça duót. Jövőre is ugyanez a kiélezett helyzet várható, csodának kéne történnie, hogy a Sevilla vagy Villarreal bele tudjon szólni a legnagyobbak dolgába. Őszintén még a Matracosokat sem látom, hogy kellően erős kihívói lennének a Blancók vagy a Katalánok számára. Vajon még meddig látjuk a Sergio RamosLionel Messi párharcot?

Jövőre a Bayern is minden bizonnyal tagja lesz ennek a körnek. Nem sok esély van, hogy ne szerezzék meg 30. bajnoki címüket

Egyre csökken a bajnoki esélyesek száma, ahogy haladunk a topligákban… A Serie A és a Bundesliga teljes mértékben a Juventus és a Bayern München játékszere lett az elmúlt években. A Juve sorozatban kilencedik, a Bayern sorozatban nyolcadik címét ünnepelhette a ’19-’20-as szezonban. Természetesen mindketten rekordbajnokok. Semleges követőként meglehetősen fura ezt a szintű dominálást látni, de tény, hogy a vetélytársak sem tudnak felnőni melléjük, rendre simán, több ponttal és a bajnoki véghajrá előtt letudják a pontvadászat érdemi részét. Talán idén volt némileg kiegyensúlyozottabb mindkét bajnokság. Hagyományosan ez a két klub tudja leghatásosabban megszerezni az ellenlábasok legjobbjait és így valóban nehéz felvenni a harcot, ha az illető viccből sem akarja elhagyni az országot, ugye Lewandowski? Az Inter volt most az Öreg hölgy kihívója, az elmúlt években próbálkozó Napoli meg EL helyért harcol csak és nagy babérokra tör a BL-ben is vitézkedő Atalanta. A Milan, Lazio meg a Roma majdhogynem futottak még kategória de legalább az élmezőynben tanyáznak. Éles harc folyt a gólkirályi címért, amit végül Immobile húzott be. Cristiano Ronaldo második évében sem lett olasz gólkirály. Gondolta volna ezt bárki?

Ciro Immobile lett a szezon Aranycipőse

A Bundesligában az üldöző szerepében a Dortmund és a Lipcse igyekszik borsot törni a Bajorok orra alá, nem sok sikerrel. Jövőre is őket látom a top háromban, az első kiléte szinte biztos… Robert Lewandowski ötödik alkalommal (sorozatban harmadszor) lett gólkirály, de végül lecsúszott az Európai aranycipőről, hiszen Ciro Immobile öt gólt szerzett az utolsó három fordulóban, köztük egy triplát a Hellas Verona ellen a 36. fordulóban.

2020 márciusában felfüggesztették, majd április 28-án lefújták a Ligue 1 küzdelmeit, 12 pont volt a PSG előnye, úgy hogy egy meccsel kevesebben játszott, mint a második Marseille. Ismerve az erőviszonyokat nem vállalok nagy kockázatot, ha azt mondom, hogy a PSG az a csapat, amely beállíthatja a Lyon egyhuzamban hetes, francia rekordot jelentő, sorozatát. ’16-’17-ben a Monaco belerondított a párizsiak négyes sorozatába, de már megint háromnál tartanak Neymarék. Lesz ez több is… Akár jövőre beérhetik a holtversenyben rekorder Saint-Étienne, Marseille duót. Igaz a PSG esetében a legtöbben (talán leginkább a játékosok) a nemzetközi sikert várják. Az azért más kávéház, ahogy szokták mondani. Fiatal kora ellenére Mbappé már második Ligue 1 gólkirályi címét szerezte meg az idén.