Újabb EB megmérettetés előtt a székely válogatott

Harmadik CONIFA Európa-bajnokságára készül a székely válogatott

A 2019-es EB-re nevezett keret nagyon sok új nevet tartalmaz. Valóban időszerű (volt) egy bizonyos frissítés, őrségváltás vagy fiatalítás, de én személy szerint nem ilyen drasztikus átállásra gondoltam. Ez prersze nem azt jelenti, hogy a behívottak nem érdemelnék meg a lehetőséget vagy, hogy a Londonban látottak többsége nem ölti soha többet magára a székely mezt. Nem megyek bele a részletekbe, hogy ki miért nincs a keretben, maradjon elég annyi, hogy van az indokok között: zajló bajnokság, lagzi, sérülés, edzői vizsga, érettségi, családi ok, klubbéli elfoglaltság, fáradtság és kimerültség is, mindezek ellenére a többségében NB3-as alakulat így is joggal bízhat egy jó szereplésben.

11 újonc van a keretben (átböngészve a listát jól látható, hogy kik nem szerepeltek még a válogatottban), van pár régről ismert név, nevezhetjük őket gond nélkül veteránoknak (róluk alább esik még szó) és vannak nagy visszatérők is, mint az abháziai VB-n látott Dézsi Csaba, Kovács “Bembi” Ákos, Hadnagy István, a Székelyudvarhelyi FC csapatkapitánya Péter Mózes valamint Vékás Barna, aki jó eséllyel gyarapíthatja góljainak számát. A debreceni EB óta lett újra beválogatva a nyárádszeredai Oprea Róbert. A keret gerincét tehát kézdivásárhelyi és székelyudvarhelyi valamint Udvarhely környéki játékosok adják. A KSE-től Albu Norbert-Cristian valamint Gáll Attila a londoni VB bővített keretében már ott voltak, most bizonyíthatnak, ahogy a többiek is: Ghinea Hunor és Gajdó Gothárd. Tankó Zsolt viszont nem épült még fel 100%-osan így őrá most nem számít a megbízott kapitány. A KSE mögött a Székelyudvarhelyi FC adja a legtöbb játékost, Tankó Előd az FK Csíkszeredában nevelkedett de pár éve Udvarhelyen szerepel, Bálint Rajmond – szintén megfordult az FK-nál – pedig a dunaszerdahelyen játszott Felvidék-Székelyföld meccs után lesz újra válogatott. Kovács Botond jövőre az NB2-ben szerepel, hiszen csapata, a Szolnoki MÁV megnyerte az NB3 Keleti csoportját. János Norbert is jó eséllyel szintet lép, ha az U-nak sikerül megszereznie legalább a harmadik helyet és sikerrel veszik az osztályozót. Az FK Csíkszereda is megnyerte az NB3-as csoportját, így több válogatott játékosunk is egy fokkal magasabb szinten mutathatja meg magát. Remélhetőleg Magyari Szilárd és Bajkó Barna is a kerettel tud tartani, ha minden jól alakul, akkor utánunk repülnek, tehát a csoportkör után a válogatott segítségére lehetnek. A biztonság kevéért azért rákerültek a listára. Ahogy egykor Csizmadia Csaba, úgy Mihók Levente is önként jelentkezett a válogatottba, az arab világot is megjárt, tapasztalt kapuvédő évek óta Rozsnyónál véd. Végre ő is bemutatkozhat a válogatottban. Mellette esélyt kaphat a KSE fiatal kapusa Farkas Róbert Attila is. Mivel Baróton évek óta kemény és szakszerű munka zajlik, így tőlük Lázár Attila és Norbert bizonyíthat.

A Hegyi-Karabahi EB előtt a válogatottsági csúcstartónk Szőcs “Cucu” Lóránd és szoros követője Csíki Dénes voltak azok, akik az összes eddigi válogatott turnén (legyen az EB, VB vagy Magyar Örökség Kupa) a keretben voltak, sőt főszerepet vállaltak. Számukra ennek most itt vége szakad, de az eddig csak egy “hiányzást” felmutató Rózsa Árpád (a debreceni EB-t hagyta ki) és Gazda József (az Észak-Ciprusi EB-n nem volt jelen) most felzárkózott Lóri és Dénkó mellé. Ugyanezen a listán Benkő-Bíró Norbert is tartja a lépést a többiekkel.

Diplomáciai összeférhetetlenség miatt nem tart a csapattal Ilyés Róbert a válogatott edzője valamint családi elfoglaltság miatt a szövetségi kapitány Jakab Zoltán sem. Hiányukban a szakvezetés minden velejárója Gazda József kezében összpontosul.

CONIFA

Röviden az ellenfelekről: Padánia ellen ez lesz a negyedik meccsünk. Volt egy nagyon látványos 1-1 (Euro ’17) és volt két mecccsünk ellenük tavaly Londonban (egy tétlen 3-1-es vereség a csoportkörben, majd pedig a kisdöntőben ahol 0-0 után büntetőkkel övék lett a bronz…). Tehát ellenük fejeztük be a londoni VB-t s most velük kezdünk. Van amit törleszteni. Nyugat-Örményország ellen (szinte biztos a teltház) is volt meccsünk Londonban (4-0 ide) viszont az első percekben kaptak egy piros lapot, így azért könnyebb dolgunk volt, de egy nagyon hajtós meccsen tudtunk csak nyerni. Tényszerűen, Dél-Oszétia a ’17-es EB leggyengébb csapata volt, de azóta ki tudja, hogy mennyit fejlődtek vagy éppen kiket tudtak beválogatni idén.

Ne feledjük, az előző EB bronzérmeseként valamint VB elődöntősként érkezik a válogatott Hegyi-Karabahba. A 8 csapatos EB bronz után a 16 csapatos VB negyedik hely igenis vállalható és biztosak lehetünk, hogy a srácok mindent megtesznek majd, hogy az otthoniak büszkék lehessenek rájuk. Hajrá Székelyföld!