Válogatottbeli 50+ gólosok klubja

Nemzetközi gólgyárosok 50 gól fölött

Egy éve, októberben volt hasonló írásom a még aktív válogatott góllövők kapcsán. A 2020-as év köztudottan csonka volt a válogatott meccseket tekintve is, elmaradt többek között az Eb és a  Copa América is, de a dél-amerikai világbajnoki selejtezők is októberben kezdődtek el március helyett.

Kicsivel több, mint egy év elteltével érdemesnek éreztem körülnézni, hogy hogyan alakult a válogatottban 50 gól fölött termelő játékosok névsora, illetve hogyan fest tizennégy hónap távlatából a gól/meccs termelésük. Természetesen a 2020-ban aktív játékosoké a főszerep, de az összehasonlítás végett szerepelnek a listában olyan futballisták is, akik utoljára 2019-ben öltöttek magukra címeres mezt. Igaz, például Javier Hernández vagy a thaiföldi Teerasil Dangda minden bizonnyal fog még szerepelni hazája válogatottjában.

Adatok zárva: a novemberi válogatott meccsek után (2020)

Cristiano Ronaldo mellett az egész világ izgatottan várja, kivéve persze magát a rekordert, hogy a portugál mikor dönti meg az iráni Ali Daei 109-es gólcsúcsát. CR7 a 2019-es évet még 99 válogatott góllal zárta, így 2020-ra csúszott a „határátkelés”. Nem mellékesen idén is berámolt három gólt, így CR jelenleg 102 gólnál tart. Cé léptékkel mérve a világcsúcs ’21-ben megdől.

Fotó: thesun

A még aktív játékosok közül mindenki messze elmarad a 100-as határtól, ehhez legközelebb Sunil Chhetri van a maga 72 góljával, igaz az idén India nem játszott nemzetközi mérkőzéseket, ugyanakkor gyanítható, hogy nem az indiai lesz veszélyes Cristiano Ronaldo csúcsára. Annál inkább lehet(ne) Lionel Messi, igaz ő négy meccsen egy gólt tett hozzá idén az eddigi terméséhez. Na majd jövőre. Reálisan neki lehet esélye, hogy a Bajnokok Ligája után a válogatott gólok tekintetében is száz gól fölé jusson és kövesse a portugál példáját.

Fotó: Yahoo

Ali Mabkhout elképesztő adatokat produkált 2019-ben, 13 meccsen 19 (!) gólt szerzett és ehhez még az idén is hozzátett két találkozón két gólt, így tartja a brutális statisztikáját. Neymar a Peru elleni mesterhármasával megelőzte a legnagyobb Ronaldót (98/62), így már 64 gólnál tart, igaz Pelé 77-es csúcsa még odébb van. Neymar egyébként 2014 után rúgott újra több gólt, mint ahány meccset játszott a válogatottban az adott évben: idén 2/3, ’14-ben 14/15.

Fotó: thenational
Fotó: AS

Nagyon érdekes, hogy Luis Suárez és Robert Lewandowski egyaránt 116/63 válogatottság/gól statisztikával fejezte be az évet, annyi különbséggel, hogy az uruguayi három meccsen négy gólt (mind tizenegyesből), míg Lewa négy találkozón két találatot szerzett. Kiváncsian várjuk, hogy miként alakul a Suárez-Lewandowski gólcsata.

Fotók: defensacenral és bundesliga

Önmagához képest meglehetősen visszafogott évet produkált Edin Džeko, hiszen öt meccsen egy találatot szerzett, ugyanakkor ’17-ben, ’18-ban és ’19-ben is „csak” három gólt lőtt címeres mezben. Azért a 112/59 mutatójára így is büszke lehet. Visszafogottsággal egyáltalán nem lehet vádolni a belga bölényt, Romelu Lukakut, aki 2019 októberében lépett be az ötven gólosok klubjába, ehhez képest az idén nagyot alkotott és öt Nemzetek Ligája mérkőzésen öt gólt tett be a közösbe. 89/57-es statisztikája az egyik legjobb a nemzetközi porondon.

Fotó: Belfastlive
Fotó: bwin

Kuwait, a Fülöp-szigetek valamint Thailföld 2020-ban egyáltalán nem játszott válogatott találkozót, így ezen válogatottak legnagyobb góllövői jóforomán a 2019 novemberi adatokkal szerepelnek a fenti listán. Mexikó, Ghána és Japán ugyanakkor játszott nemzetközi meccseket, de az országos gólrekorderek formahanyatlás (Chicharito Hernández) és/vagy generációváltás (Asamoah Gyan, Shinji Okazaki) miatt nem jutottak szóhoz 2020-ban. Mexikó esetében szépen lassan Raúl Jiménez lett a válogatott gólfelelőse, míg Ghána és Japán egy ideje már keresi a nagy veteránok méltó utódjait.

Fotó: SBI

Aránylag új név a listán Edinson Cavani, de vele már két uruguayi szerepel a több, mint vagy legalább 50 gólt szerzők névsorában. Cavani tavaly került be a klubba és idén egy góllal toldotta meg a termését, két selejtezőn játszott. Suárezzel félelmetes párost alkotnak, együtt összesen 114 gólt lőttek a válogatottban és még hol a vége…

Fotó: Bleacher report

Zárásképpen pár szóban az ötvenesek listájára még fel nem férő de oda tartó játékosokról. A táblázatban a határt 45-nél húztam meg, így 44 góljával épp lemaradt róla Olivier Giroud, de azért szót ejtek róla is. Giroud számára egészen közel van már Thierry Henry 51-es csúcsa. Alexis Sánchez évek óta Chile gólrekordere olyan neveket megelőzve, mint „El matador” Marcelo Salas vagy „Bam-Bam” Iván Zamorano, ugyanakkor még  „csak” 45 gólnál tart, az idén négy világbajnoki selejtezőn két találatot jegyzett. Ali Mabkhout mellett nem jutott szóhoz 2020-ban az Egyesült Arab Emirátusok harmadik leggólerősebb játékosa, Ahmed Khalil, de mivel 29 éves, így egészen biztos, hogy lesz módja növelni a válogatottban szerzett góljai számát.